Naţional
Luni începe BAC 2015. Prima probă orală la limba și literatura română
Publicat acum
9 anipe
Elevii intră în febra examenului de Bacalaureat săptămâna viitoare, cu proba orală de la Limba Română. Când intră în sala de examen, ei trebuie să respecte regulile impuse de metodologia de organizare.
La proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, respectiv în limba maternă, precum şi la proba orală din cadrul probei de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limba de circulaţie internaţională studiată în liceu, candidaţii intră în sala de examen în ordinea afişată, respectându-se criteriul alfabetic şi ora prevazuta pentru fiecare grupă. Fiecare candidat prezintă comisiei documentul de identitate, iar comisia de bacalaureat verifică identitatea fiecarui candidat.
Metodologia de organizare a BAC 2015 prevede că se interzice candidaţilor să intre în sala cu orice fel de lucrări: manuale, dicţionare, notiţe, însemnari etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum şi cu telefoane mobile şi cu orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare. Nerespectarea dispozitiilor referitoare la introducerea de materiale interzise în sala de examen duce la eliminarea din examen a candidatului de către preşedintele comisiei de examen, indiferent dacă materialele interzise au fost folosite sau nu.
Evaluarea competenţelor lingvistice, pentru limba româna, limba maternă şi limba modernă, precum şi a celor digitale se face, pentru fiecare candidat, de către doi profesori examinatori, dintre care unul este cadrul didactic care a predat disciplina respectivă la clasă, iar celalalt este un alt cadru didactic, de aceeaşi specialitate, din unitatea de învatamânt. La probele orale, candidatul extrage un bilet şi primeşte hârtie stampilata pentru ciorna. Pentru elaborarea raspunsurilor, se acordă fiecarui candidat câte 15 minute, iar pentru susţinerea acestora în faţa comisiei, câte10 – 15 minute. După susţinerea probei, candidatul predă ciorna semnată şi biletul de examen, arată Adevărul.
Eventualele fraude sau tentative de fraudă la probele orale vor fi comunicate imediat preşedintelui comisiei. Acesta este obligat să verifice şi să ia măsurile ce se impun, care pot merge până la eliminarea candidatului din examen.