Naţional
Stresul la volan: Iată ce nu știai despre efectele lui negative
Publicat acum
6 anipe
de
Dorin CocișFaptul ca te stresezi si enervezi atunci cand conduci nu este deloc sanatos pentru tine: iti scade imunitatea, iti scade capacitatea de a te concentra si te face mai predispus/a la insomnii sau probleme ale sistemului digestiv. Exista diverse cauze pentru care stresul si nervii la volan apar, scrie Agerpres.
Iata care sunt cateva dintre acestea si cum le poti gestiona cel mai bine:
- Frica de accidente
Fie ca te temi de accidentele rutiere grave in care tu si cei dragi puteti fi raniti sau ca te temi de accidentele ce pot avea loc in oras si iti pot avaria masina ori masina celorlalti participanti la trafic, afla ca aceste frici nu sunt deloc iesite din comun si este normal sa ne facem astfel de griji. Desigur, aceste griji nu trebuie sa fie exagerate si nici sa ajunga sa transforme condusul intr-un factor major de stres. In cazul accidentelor rutiere ce au loc deseori in oras, acestea au sanse minime de a iti pune viata ta sau a celorlalti in pericol, dar pot duce la avarii serioase ale masinilor. In cazul accidentelor rutiere ce se produc in afara oraselor mari, pe autostrazi, drumuri judetene sau drumuri nationale, cea mai buna solutie pentru a controla autoturismul si pentru a fi in siguranta este sa conduci mereu prudent si sa fii odihnit/a la volan.
2. Graba continua
Este binecunoscut faptul ca oamenii din ziua de astazi sunt din ce in ce mai grabiti si vor sa faca cat mai multe intr-un timp cat mai scurt. Ei bine, acest obicei nu este unul sanatos si nu duce intotdeauna la rezultate pozitive. Fii indulgent cu tine si renunta la a te mai grabi intotdeauna pentru a rezolva totul cat mai repede. Este bine sa accepti ca exista lucruri care nu intotdeauna se afla sub controlul tau, cum ar fi traficul sau conditiile meteo. Acceptand aceste lucruri, este posibil ca si o buna parte din stresul de zi cu zi, incluzand stresul la volan, sa se diminueze considerabil.
3. Lipsa unui pasager sau a unor pasageri atunci cand conduci la drum lung
Un drum lung pare intotdeauna mai scurt atunci cand ai pe cineva alaturi. Incearca sa nu mai conduci deseori singur la drum lung si astfel este posibil sa devii mai relaxat/a la volan. Chiar daca nu iti poti lua intotdeauna prietenii si familia cu tine, exista aplicatii de ride sharing prin care poti lua cu tine in masina pasageri ce vor sa ajunga in acelasi loc ca si tine, in aceeasi zi si la aceeasi ora. Astfel de aplicatii au numeroase avantaje: vei imparti costurile la benzina, vei cunoaste oameni noi, iar drumurile lungi vor fi mai putin stresante si plictisitoare alaturi de alte persoane. In plus, acest lucru poate spori si siguranta ta la volan, deoarece un pasager poate observa daca pari prea obosit pentru a conduce si te poate atentiona.