Conectează-te cu noi

Naţional

Iată 4 tipuri de boxe pe care orice pasionat de sunet trebuie să le cunoască!

Publicat acum

pe

Boxele traditionale, asa cum le cunoaste majoritatea, au existat inca de la inceputurile sunetului electronic. Odata cu dezvoltarea tehnologiei, acestea au evoluat semnificativ de-a lungul anilor, gasindu-se astazi intr-o gama diversificata de forme, dimensiuni si modele cu functii potrivite pentru profesionisti.

Cele mai intalnite tipuri de boxe sunt cele traditionale, cele incorporabile, soundbarurile si subwooferele. Acestea se regasesc atat in echipamentul muzicienilor, cat si in casele celor care isi doresc sa aiba o sonorizare buna. Fiecare dintre acestea are un scop anume si este utilizat in contexte diferite. 

Iata 5 dintre boxele pe care trebuie sa le cunosti: 

  1. Boxe traditionale sau obisnuite 

Acestea sunt, probabil, boxele care iti vin in minte atunci cand te gandesti la un astfel de device. Exista de zeci de ani si inca sunt considerate un standard cand vine vorba despre reproducerea audio, deoarece sunt versatile, atat in ceea ce priveste amplasarea, cat si legat de utilizare.

Cele pentru uz casnic vin in general in pereche si pot fi montate atat pe podea, cat si pe perete. Modelele surround sunt similare, fiind un upgrade al celor clasice, dar cu o redare mai puternica. 

Cele pentru uz profesional se impart in doua categorii: boxe active si pasive. Principala diferenta dintre ele este faptul ca cele dintai, pe care le gasesti dand click aici, au amplificator integrat si sunt ideale pentru sonorizari mobile. Celelalte nu au amplificator integrat, necesita cunostinte tehnice avansate pentru a fi reglate si sunt utilizate mai ales in cazul evenimentelor de pe scena, din cuburi sau la concerte.

  1. Subwoofere

Un subwoofer este un difuzor dedicat reproducerii notelor joase ale sunetului, mai exact cele mai mici doua sau trei octave ale auzului uman, cunoscute sub numele de bass sau sub-bass. Sunt folosite pentru redarea frecventei fine din coloana sonora a filmelor sau cea produsa de instrumente, cum ar fi chitara bas.

Majoritatea subwooferele sunt realizate cu un singur difuzor montat intr-o carcasa speciala. Cele cu doua sunt mai rare si presupun functionarea lor inversa, cand unul impinge aerul si cel de-al doilea il trage. 

Boxele traditionale nu raspund acestor frecvente joase, asa ca este nevoie de un subwoofer daca iti doresti sa ai parte de un spectru audio complet.

  1. Boxe incorporabile 

Alese, de obicei, de cei care vor sa pastreze decorul incaperii intact, acestea se monteaza in perete sau in tavan. Functioneaza ca boxele obisnuite, doar ca nu sunt la vedere. Sunt excelente, deoarece, chiar ascunse fiind, pot produce in continuare sunete de inalta calitate. 

  1. Soundbaruri 

Daca iti doresti un sunet dinamic pentru televizor, fara sa fii nevoit sa asezi boxe in jurul camerei sau sa le montezi in pereti, un soundbar este optiunea cea mai buna pentru tine. Au designuri elegante, potrivite pentru majoritatea televizoarelor cu ecran plat si ofera un  sunet mult mai bun decat difuzoarele obisnuite. 

De asemenea, pot reda un sunet surround, deoarece contin mai multe difuzoare intr-o singura carcasa, care sunt pozitionate astfel incat sunetul sa fie trimis in jurul camerei.

In concluzie, fie ca ai nevoie de boxe profesionale pentru studioul tau, fie ca doar iti doresti sa ai o experienta sonora ca la cinema atunci cand vizionezi filme, cu siguranta unul dintre tipurile de boxe de mai sus este potrivit pentru tine. 

Sursa foto: unsplash.com

Reclamă
Protejat cu parola. Introdu parola pentru a vedea comentariile.

Protejat cu parola. Introdu parola pentru a vedea comentariile.

  1. Sorin

    2021-06-01 la 1:27:16 AM

    Excelent articol!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER