Eveniment
ALARMANT – FOCAR de RUJEOLĂ lângă Dej, între Mănășturel și Reteag
Publicat acum
9 anipe
Zeci de persoane din Mănășturel, Ciceu Mihăiești și Reteag au fost diagnosticate cu rujeolă, situația alarmantă fiind monitorizată cu atenție de Direcția de Sănătate Publică.
Nu mai puțin de 79 de cazuri de rujeolă au fost confirmate în judeţele Cluj şi Bistriţa-Năsăud, în apropiere de municipiul Dej. Toate persoanele infectate – majoritatea minori – fac parte dintr-o comunitate de rromi care migrează prin diverse locuri, inclusiv în străinătate. Rromii sunt cunoscuți pentru faptul că își petrec timpul atât în județul Bistrița-Năsăud, prin Ciceu Mihăiești și Reteag, cât și prin județul Cluj, în localitatea Mănășturel, chiar la limita dintre județe.
Specialiștii de sănătate publică au constatat că zona afectată este reprezentată astfel de mai multe localități din județul Bistrița-Năsăud situate la granița cu județul Cluj, în care există comunități unde copiii nu figurează pe listele medicului de familie, ca urmare, sunt nevaccinați.
Pe toată perioada evoluției focarului, direcțiile de sănătate publică implicate au întreprins măsurile necesare pentru identificarea cazurilor, contacților acestora și prevenirea îmbolnăvirilor. Astfel, au fost organizate acțiuni de vaccinare cu vaccin împotriva rubeolei-rujeolei-oreion (ROR) a copiilor incomplet vaccinați/nevaccinați.
Imediat după apariția focarului, o parte dintre aceste persoane au fost izoltate în spitalele din Dej, Cluj și Bistrița.
Despre rujeolă, oreion și rubeolă
Rujeola este o boală infecțioasă extrem de contagioasă caracterizată prin febră mare, tuse, secreții nazale și oculare și erupție cutanată. Solicităm ca la primele simptome, părinții să se prezinte de urgență la medic cu copilul pentru izolarea acestuia și prescrierea tratamentului adecvat bolii și prevenirea complicațiilor acesteia, printre care diareea (gravă mai ales în cazul sugarilor), otita medie, penumonia, encefalita și decesul.
Oreionul (parotidita epidemică) este o boală infecţioasă acută, contagioasă, produsă de un virus care determină inflamarea glandelor salivare, cea mai frecventă localizare este la nivelul parotidelor. Simptomele includ durerea în gât sau urechi, pierderea poftei de mâncare, febră moderată, tumefierea glandelor parotide. Una din complicațiile majore ale oreionului este afectarea glandelor sexuale ale băieților, complicații ale pancreasului și ale sistemului nervos ( meningita).
Rubeola este o boală infecţioasă acută eruptivă, în general benignă când este contractată după naștere. Dacă boala survine în primul trimestru de sarcină, infecția fetală determină malformații congenitale ale fătului sau avort spontan.
Singura modalitate de prevenire a celor trei boli este vaccinarea cu vaccinul ROR. Acesta reprezintă cea mai eficientă metodă de prevenire a cazurilor de îmbolnăvire, astfel că recomandarea pentru părinți este să solicite medicilor de familie vaccinarea copiilor pentru a asigura păstrarea stării de sănătate a acestora.