Naţional
Algocalminul, Piafenul sau Novocalminul, pe lista medicamentelor interzise în UE, dar comercializate în România
Publicat acum
8 anipe
de
Dorin CocișAlgocalminul, Piafenul sau Novocalminul conţin metamizol, o substanţă care, dacă este folosită în exces, duce la o boală care poate fi fatală, din cauza scăderii sistemului imunitar, potrivit gandul.info.
Calmantele pe bază de metamizol nu se mai eliberează din 2011 decât pe bază de prescripţie medicală, potrivit B1.
Anca Crupariu, de la Agenţia Naţională a Medicamentului a declarat că în ţara România nu s-a înregistrat nicio reacţie adversă din cauza acestei substanţe.
„Nu sunt interzise în acest moment, problema metamizolului a fost dezbătută cu 5-6 ani în urmă, când s-a pus problema reacţiilor adverse pe care le poate provoca.
Metamizol este disponibil pe piaţa UE. Raportul beneficiu-risc, adică siguranţa acestui medicament este evaluată periodic. În acest moment, Agenţia Europeană a Medicamentului nu a deschis vreo procedură de evaluare a medicamentelor pe baza de metamizol.
Problema metamizolului este ca este o substanţă activă care la indivizi cu o anumită sensibilitate poate duce la o reacţie adversă, numită agranulocitoză. În România nu s-a înregistrat o reactţie de acest tip.
Noi suntem afiliaţi Agenţiei Europene a Medicamentului, respectăm toate indicaţiile care vin de la acest nivel.
La o evaluare periodică a raportului de siguranţă, în 2015, când s-au reevaluat toate semnalele de siguranţă din statele UE, s-a tras o concluzie referitoare la menţinerea medicamentului pe piaţa UE.
Foarte multe medicamente se eliberează pe baza de prescripţie medicală. Ori de câte ori se consideră că există posibilitatea unui abuz dintr-un anumit medicament, să apară unele reacţii adverse mai greu de monitorizat individual, se decide ca anumite substanţe active să fie eliberate numai pe baza de prescripţie medicală.
Deocamdată, nu avem niciun semnal, nicio alertă din partea Agenţiei Europene a Medicamentului.
Decizia de a se elibera pe baza de prescripţie este una care se referă la eliminarea riscului de abuz de medicamente. Trebuie luat aşa cum este prescris în prospect, să nu se depăşească doza recomandată şi fiecare individ să-şi urmărească reacţiile”, a explicat Anca Crupariu, pentru sursa citată.
Precizări Sanofi România (DREPT LA REPLICĂ)
„Considerăm că materialul iniţial conţine informaţii incorecte sau exagerate, care pot induce în eroare opinia publică și ar putea conduce la o panică generală nejustificată.
Metamizolul este o substanță activă aprobată în majoritatea ţărilor europene, pe bază de prescripţie medicală. Mesajul generalizat că substanţa este interzisă în Uniunea Europeană este așadar unul eronat. Reprezentanța ANMDM – instituţie autorizată să protejeze şi să promoveze sănătatea publică – a oferit informaţii foarte clare cu privire la profilul de siguranţă al acestui produs. Cu toate acestea, conținutul și tonalitatea articolului ar putea crea panică nejustificată.
Din dorința de a contribui la corectitudinea materialelor mediatice, vă punem la dispoziţie o serie de informaţii care au rolul să clarifice subiectul:
Substanţa activă metamizol este autorizată în peste 30 de ţări din Europa (din cele 42 de țări), fiind recomandată de medici pentru tratamentul durerilor acute severe postlezionale sau postoperatorii, colici, dureri de cauză tumorală, alte dureri severe acute sau cronice.
În marea majoritate a statelor membre UE, medicamentele conţinând metamizol sunt eliberate pe bază de prescripţie medicală: Austria, Belgia, Cehia, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Olanda, Portugalia, Spania, Ungaria ş.a. (consultați harta atașată). România s-a aliniat la practica statelor membre UE începând din anul 2011, chiar la solicitarea companiei Sanofi adresată în 2010 Consiliului Ştiinţific al Agenţiei Naţionale a Medicamentului.
Conform Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale, în România nu există date oficiale cu privire la siguranţa în utilizare a metamizolului. Nu au fost raportate niciodată cazuri de agranulocitoză în ţara noastră. Medicamentul este bine tolerat dacă se urmează indicaţiile din prospect.
Subliniem că orice medicament poate avea efecte adverse, de aceea trebuie urmată cu stricteţe recomandarea medicului și trebuie citit prospectul înainte de administrare.
În Rezumatul Caracteristicilor Produsului al medicamentului Algocalmin este specificat foarte clar că agranulocitoza este o reacţie adversă posibilă, dar foarte rară. Cu toate acestea, diferențele geografice în riscul apariției ei pot fi parțial explicate prin diferențele determinate de […]cofactori locali genetici și/sau geografici.
Brandul Algocalmin® are o tradiţie de peste jumătate de secol pe piaţa locală, fiind votat de români timp de 10 ani consecutivi (2006-2015) drept cel mai de încredere analgezic în cadrul studiului Trusted Brands”, se precizează într-un comunicat de presă remis pe adresa redacției.
Sursa – gandul.info