Administraţie
Amenzi USTURĂTOARE pentru locuitorii din Dej care NU PĂSTREAZĂ CURĂȚENIA
Publicat acum
9 anipe
Consilierii locali din Dej au aprobat un proiect de hotărâre care vizează păstrarea curățeniei în municipiul Dej.
Dej24.ro v-a anunțat la începutul lunii septembrie că un dejean a lansat o petiție pe internet prin care încerca să atragă atenția asupra stării în care a ajuns municipiul Dej privind curățenia orașului. Acesta propunea atunci o serie de măsuri pentru rezolvarea problemelor.
Una dintre măsuri era ”adresată” către Consiliul Local Dej și consta în elaborarea unei strategii care să schimbe atitudinea cetățenilor, precum și implicarea mai mare a forțelor de ordine locale privind curățenia orașului.
La două luni distanță, joi, consilierii locali din Dej au avut pe ordinea de zi un proiect de hotărâre ”privind modificarea şi completarea Hotărârii nr. 75/2009 a Consiliului Local al municipiului Dej privind stabilirea unor măsuri pentru buna gospodărire, păstrarea curăţeniei, respectarea normelor de igienă, protecţia mediului şi înfrumuseţare în Municipiul Dej”. Încă din referatul proiectului se anunța că acesta este propus spre dezbatere și votare ”ca urmare a adresei înaintată de dl. Neam Nicolae Sergiu”, dejeanul care a lansat petiția pe internet.
Printre altele, în proiectul pus pe masa consilierilor se arată că ”Locuitorii municipiului au obligaţia de a asigura curăţenia şi buna gospodărire a imobilelor în care locuiesc sau îşi desfăşoară activitatea, precum şi a zonelor aferente acestora”, ”Proprietarii, administratorii şi chiriaşii imobilelor […] au obligaţia să asigure desfundarea podeţelor, curăţarea rigolelor, taluzurilor, a trotuarelor, străzilor modernizare, parcurilor şi zonelor verzi din dreptul imobilelor în care locuiesc îşi au sediul sau le administrează direct”, ”Este interzisă colectarea şi stocarea temporară a gunoiului menajer în alte locuri decât cele aprobate cât şi sortarea gunoiului menajer în locurile amenajate la blocurile de locuinţă sau în incinta instituţiilor publice precum şi transportarea de resturi menajere din aceste locuri fără autorizaţie”, ”S.C. Protan S.A-. Punct de lucru Dej are obligaţia de a ridica la observare sau de îndată după anunţare cadavrele de animale mici (câini, pisici sau păsări) de pe căile de circulaţie şi din zona apelor curgătoare aflate în raza lor de activitate” sau că ”Este interzisă aruncarea în altă parte decât în locurile special destinate (containere, coşuri, etc.) a hârtiilor a cojilor de seminţe şi fructe, a altor resturi a ambalajelor care au ca rezultat murdărirea străzilor, parcurilor, pieţelor a altor locuri sau clădiri publice, ori a mijloacelor de transport în comun”.
Ultimul articol menționat mai sus a dus, de fapt, la inițierea respectivei petiții. Pentru a taxa aceste fapte, aleșii locali au modificat și contravențiile. Astfel, cea mai mică amendă este de 100 de lei, dar poate să ajungă până la 2.500 de lei în cazul unor abateri mai grave, precum cele din următoarele articole:
– Persoanele care transportă, încarcă, descarcă sau preiau mărfuri,ambalaje sau desfăşoară alte lucrări legate de activitatea comercială au obligaţia de a curăţa imediat zona după încheierea operaţiunilor respective.
– Agenţii comerciali precum și proprietarii de imobile sau chiriași de pe raza municipiului Dej sunt obligați să încheie contracte de transport al gunoiului menajer și a reziduurilor rezultate din activitatea ce o desfășoară.
-În vederea protecţiei pădurilor, a altor forme de vegetaţie a rezervaţiilor şi monumentelor naturii se interzice:
- reducerea suprafeţei împădurite fără acordul Agenţiei de Protecţia Mediului
- defrişarea vegetaţiei forestiere de pe malurile cursurilor de apă şi lacurilor, fără aprobarea organelor competente
Bineînțeles, aceste amenzi sunt reduse la jumătate, dacă sunt achitate în 24 de ore. De asemenea, în cazul în care contravenientul se angajează să achite în 48 ore jumătate din minimum amenzii, iar prin contravenţie nu s-a cauzat o pagubă sau nici nu există lucruri supuse confiscării, procesul verbal nu se mai trimite la Administraţia Financiară şi orice urmărire încetează.
Valoarea amenzilor a stârnit numeroase discuții și în ședința Consiliului Local de joi. Traian Mureșan a fost primul consilier local care s-a plâns de valoarea amenzilor, spunând că sunt mult prea mari, iar dejenii nu le vor achita. Simion Buburz a intervenit imediat și a spus că ”nu sunt mici sub nicio formă”, fiind completat de Axinte Bob: ”fără amenzi mari nu disciplinăm oamenii”.
Anamaria Kovrig a cerut sancționarea persoanelor care nu își curăță gheața și zăpada de pe trotuare, iar primarul i-a explicat că există un articol care face referire la acest fapt. Tot reprezentantul UDMR a cerut lămuriri la articolul 37. ”a) Se interzice urcarea, staționarea şi oprirea pe trotuar, spații verzi a oricăror vehicule chiar și celor destinate transportului de materiale, marfă , chiar dacă prin aceasta se urmăreşte uşurarea încărcării sau descărcării lor”. Kovrig i-a explicat edilului că oricum străzile sunt înguste în această perioadă în care se desfășoară lucrări în aproape tot orașul, iar ”urcarea/staționarea pe trotuar este oarecum ceva firesc”, dacă pietonii au loc pe unde să treacă.
Dora Muncelean a intervenit și ea și a punctat că ”amenzile sunt în raport cu gravitatea faptei” și a specificat că are încredere în bunăvoința agenților constatatori. Ultimul consilier local care a avut nelămuriri pe marginea acestui subiect a fost Călin Rusu. Acesta a întrebat dacă există sau nu un contract încheiat cu SC Protan prin care să se ridice cadavrele animalelor decedate, iar Morar Costan i-a spus că totul este rezolvat.
Proiectul a trecut, singurul vot împotrivă fiind dat de Traian Mureșan.