Administraţie
APĂ în comuna Mica | Primarul Zelencz: ”A fost un vis, acum vom vedea și fapte” – FOTO/VIDEO
Publicat acum
5 anipe
de
Dorin CocișDupă 30 de ani de așteptare, locuitorii comunei Mica se pot bucura: în aproximativ 2 ani vor avea apă potabilă. Aceasta este prima investiție din fonduri europene realizată de Compania de Apă Someș în zona rurală, iar lucrările vor începe în maxim 30 de zile, după organizarea șantierului și emiterea ordinului de începere a lucrărilor!
Astăzi, de la ora 11, la Căminul Cultural din localitatea Mica, s-a semnat primul contract de lucrări din județul Cluj în cadrul „Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județele Cluj și Sălaj, în perioada 2014-2020”, derulat de Compania de Apă Someș S.A. în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020. Contractul „Extinderea rețelelor de alimentare cu apă în UAT: Unguraș și Mica” are o valoare de 33.915.973,87 lei fără TVA și o durată de execuție a lucrărilor de 24 luni.
Lucrările vor include înființarea a circa 83 de kilometri de rețele de alimentare cu apă, cu aproximativ 1600 de branșamente în comuna Mica și cele 5 localități aparținătoare (Mica, Dâmbu Mare, Sânmărghita, Mănăstirea și Nireș), respectiv în comuna Unguraș cu cele 3 localități aparținătoare (Unguraș, Batin și Valea Ungurașului). În ceea ce privește satul Valea Luncii din comuna Mica, care nu a putut fi cuprins în master-planul aferent proiectului regional, Consiliul Județean Cluj ar urma să aloce, din bugetul propriu, fondurile necesare pentru extinderea rețelei de apă.
Lucrările ce vor fi executate în cele cinci sate ale comunei Mica constau în extinderea rețelei de apă pe aproximativ 57,5 de km și în edificarea a trei stații de pompare și trei gospodării de apă. De asemenea, în cele trei sate ale comunei Unguraș va avea loc extinderea rețelelor de apă la aproape 26 de km și vor fi realizate o stație de pompare și o gospodărie de apă, complet noi. Totodată, vor fi reabilitate trei gospodării de apă formate din rezervoare cu capacitatea de până la 130 mc, împreună cu stațiile de clorinare aferente.
”Astăzi este un moment foarte, foarte important pentru cele două comune, un moment mult așteptat de către cetățenii acestor comune. Știm foarte bine că fără utilități nu poți să te dezvolți ca și comunitate, nu ai bunăstare în comuna, nu vin investitori. Pe mine încă din 2016, de când am fost ales, m-a interesat să pot dezvolta comuna, să aduc utilitățile (…) Astăzi avem o mare bucurie, căci tot ceea ce a fost un vis se va vedea și prin fapte”, a declarat primarul comunei Mica, Tiberiu Zelencz.
”Momentul este unul simbolic, semnificând debutul propriu-zis în județul Cluj al acestui mega-proiect, cel mai mare din țară în domeniu. În scurt timp, locuitorii acestor două comune vor avea acces la o apă potabilă de cea mai bună calitate. Totodată, în următorii ani, nu mai puțin de 76 de localități clujene vor avea parte de investiții în cadrul proiectului, cu beneficiile de rigoare”, a spus și Alin Tișe, președintele CJ Cluj, prezent la eveniment alături de vicepreședintele CJ Cluj, Marius Mînzat.
Acest contract, ca de altfel întregul Proiect Regional din cadrul POIM 2014–2020 va contribui semnificativ la dezvoltarea socio-economică a ariei deservite de Compania de Apă Someș S.A., la asigurarea unui nivel îmbunătățit de sănătate și confort pentru populație în condiții de siguranță, la reducerea poluării mediului prin eliminarea descărcării apei uzate neepurate sau insuficient epurate, la reducerea costurilor prin eficientizarea operării, precum și la eliminarea vulnerabilităților prezente în particular ale sistemelor alimentate din surse locale, susceptibile a fi afectate de fenomenele extreme ce însoțesc schimbările climatice.
„Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județele Cluj și Sălaj, în perioada 2014-2020” are o valoare totală de 355.636.401 EUR (fără TVA). Finanțarea investiției se face astfel: 92,18% din fonduri publice nerambursabile, din care 85% Fondul de Coeziune, 13% bugetul de stat, 2% bugete locale. Un credit bancar de 7,82% va fi asumat de Compania de Apă Someș S.A. pentru cofinanțarea proiectului.
Obiectivul general al proiectului vizează îmbunătățirea infrastructurii de apă și apă uzată din județele Cluj și Sălaj prin extinderea și dezvoltarea serviciului de alimentare cu apă potabilă, controlată microbiologic, în condiții de siguranță și protecție a sănătății populației în localități care au peste 50 de locuitori și asigurarea colectării și epurării apelor uzate pentru aglomerările mai mari de 2.000 l.e. pentru conformarea cu cerințele directivelor europene privind calitatea apei destinate consumului uman (Directiva 98/83/CE) și epurarea apelor uzate (Directiva 91/271/EEC).
Vezi în MATERIALUL VIDEO de mai jos principalele declarații făcute în cadrul evenimentului de azi: