Conectează-te cu noi

Ştiri din zonă

Camion cu deșeuri radioactive, plimbat între Cluj și Aleșd!

Publicat acum

pe

FOTO – Arhivă

În dimineaţa zilei de marţi, în timpul controlului pentru a permite accesul unui transport de deşeuri municipale sortate din județul Cluj, destinate co-procesării la fabrica de ciment Holcim din Aleşd, Bihor, sistemul automat de scanare a detectat un nivel peste limitele fondului natural de radiaţii, transmite Mediafax.

Un comunicat al Holcim informează că în baza procedurilor standard ale companiei, autocamionul din județul Cluj a fost transferat în siguranţă către zona specială de carantină. Autorităţile au fost informate prompt de către reprezentanţii companiei.

Alerta a venit marți dimineață, prin serviciul 112, cu date concrete. În apel se arăta că a fost detectată o sursă cu un nivel de radiaţie de 1.7 μSv/h în interiorul unui autocamion care transporta deşeuri. Descoperirea a fost făcută în în momentul cântăririi camionului în incinta unei platforme industriale din localitatea Chiştag, arată Agerpres.

Acolo s-au deplasat echipajul de primă cercetare şi evaluare chimică, biologică, radiologică şi nucleară (CBRN) de la ISU Bihor, Laboratorul de Igiena Radiaţiilor (LIR) – DSP şi specialişti din cadrul APM, care au efectuat măsurători de specialitate, identificând valori cuprinse între 0.54 şi 0.69 μSv/h în partea dreaptă spate a camionului, doza fondului natural fiind de 0.12 μSv/h.

De asemenea, pentru asigurarea, supravegherea zonei şi intervenţia operativă în cazul producerii unei situaţii de urgenţă, la locul indicat au fost mobilizate trei echipaje de pompieri militari din cadrul Staţiei Aleşd cu două autospeciale de lucru cu apă şi spumă şi o ambulanţă de tip B2.

Autorităţile competente au realizat la faţa locului verificările prevăzute de lege. În urma constatărilor, au decis că încărcătura din camion nu prezintă risc pentru sănătatea publică şi mediu şi au dispus returnarea acesteia la expeditor, în județul Cluj. În prezent, încărcătura nu se mai află în perimetrul fabricii Holcim România.

Pe platforma fabricii de ciment din Aleşd, Judeţul Bihor, sunt co-procesate în cuptorul fabricii de ciment, deşeuri municipale sortate (ex. hârtie, plastic, lemn, textile) sau deşeuri provenite din surse industriale (ex. şlamuri petroliere) sau anvelope uzate. Prin co-procesarea acestora la temperaturi foarte înalte în cuptoarele fabricilor de ciment, deşeurile sunt deviate de la depozitare, distruse total în condiţii de deplină siguranţă, iar conţinutul lor încă util este recuperat în întregime.

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER