Naţional
Ce pericole ascunde aparatul de aer conditionat
Publicat acum
5 anipe
de
Dorin CocișAerul condiţionat pare să fie o necesitate în perioadele caniculare, dar medicii avertizează că folosirea neadecvată a aparatelor duce la apariţia sau agravarea diferitelor afecţiuni, scrie Gandul.
Sinuzitele, rinitele, otitele, bronşitele şi nevralgiile sunt afecţiunile provocate de acest aparat, avertizează medicii
„Aparatele de aer condiţionat conţin foarte mulţi microbi care atacă sistemul respirator. Riscul apariţiilor pneumoniilor micotice este destul de ridicat”, atrage atenţia dr. Aurel Nicolae, specialist în medicina generală.
Secretarul adjunct al Societăţii ORL, dr. Mihai Săulescu, menţionează că acest tip de aparate dezvoltă fungi. „Astfel, organismul este predispus sinuzitelor, rinitelor, otitelor, bronşite şi nevralgii, care se pot croniciza”, adaugă dr. Săulescu. Potrivit medicului, copiii, în special nou-născuţii, nu trebuie să stea într-o cameră în care aerul condiţionat este pornit, deoarece sistemul imunitar al acestora este în formare şi organismul lor nu se poate apăra la fel de bine ca cel al unei persoane adulte.
Mai mult, trecerea rapidă de la atmosfera supraîncălzită de afară la răcoarea oferită de aerul condiţionat are efecte negative asupra sistemului imunitar, atenţionează medicii. Potrivit acestora, astfel pot apărea dureri de cap, tulburări digestive, tulburări nervoase odată cu creşterea riscului contactării de virusuri şi bacterii.
Cardiacii au risc mai mare de stop cardio-respirator
Specialiştii atrag atenţia asupra riscului ce poate apărea atunci când aparatul de aer condiţionat este setat la o temperatură mult prea scăzută, comparativ cu cea de afară. „Pacienţii cardiaci sunt expuşi riscului de a face un stop cardio-respirator, deoarece inima lor este nevoită să depună mai mult efort pentru a se adapta temperaturii”, susţine dr. Nicolae.
Pentru a preveni acest risc, medicii recomandă ca diferenţa de temperatură dintre exterior şi interior să nu depăşească cinci grade Celsius. „Această diferenţă este recomandată şi pentru persoanele care sunt sănătoase. În plus, este indicat să nu ne expunem des unor astfel de fluctuaţii de temperatură”, recomandă dr. Mihai Săulescu.
În acelaşi timp, pentru a preveni apariţia diferitelor boli ale căilor respiratorii specifice aerului condiţionat, este indicat ca aerul să nu bată direct spre noi.
Cum se întreţine aparatul de aer condiţionat
Medicii susţin faptul că acest aparat este purtător de microbi, iar mediul răcoros este unul propice pentru ca aceştia să se dezvolte. Astfel, se recomandă dezinfectarea, curăţarea sau înlocuirea filtrelor de aer la începutul sezonului cald, pentru a nu ne pune în pericol sănătatea.