Conectează-te cu noi

Ştiri din zonă

Cercetătoare din Beclean, implicată în salvarea bolnavilor de COVID-19 din SUA: ”Folosim inteligenţă artificială”

Publicat acum

pe

Cercetătoarea Teodora Szasz din Beclean este specialist în analiza de imagini şi vizualizare de date, iar aceste cunoştinţe le foloseşte pentru a salva vieţile bolnavilor de COVID-19.

Teodora Szasz (32 de ani) locuieşte de aproape patru ani în Statele Unite ale Americii, unde lucrează ca cercetător în cadrul Departamentului de Cercetare Informatică a Universităţii din Chicago. Românca s-a născut în oraşul Beclean (Bistriţa-Năsăud), a absolvit Universitatea Politehnică din Cluj-Napoca, apoi a studiat câţiva ani la IRIT (Institute of Computer Science Research Toulouse – Franţa), unde şi-a dat doctoratul.

De la începutul pandemiei de coronavirus, activitatea Teodorei în cadrul Universităţii din Chicago s-a îndreptat către sprijinirea medicilor aflaţi în prima linie în tratarea bolnavilor de COVID-19.

Încă din luna martie, cercetătoarea lucrează cu o echipă de medici de la Spitalul Universitar Chicago pentru analizarea imaginilor radiografice ale pacienţilor cu coronavirus. O astfel de analiză îi ajută pe medici să ştie de cât oxigen va avea nevoie pacientul în orele următoare. Statul Illinois are înregistrate peste 58.000 de îmbolnăviri cu COVID-19, aproape 23.500 dintre acestea fiind în oraşul Chicago. În acelaşi stat, 2.559 de persoane infectate cu coronavirus au murit.

„Coronavirusul atacă plămânii, iar o parte dintre aceşti pacienţi vor avea dificultăţi cu respiraţia. Unii o să fie atât de bolnavi încât nu vor putea respira natural şi atunci se va apela la ventilaţie mecanică. Nu sunt destule aparate pentru numărul de pacienţi ce ajung în spitalul universitar, unul dintre cele mai performante din Chicago”, spune Teodora.

Românca lucrează cu doctorul Baktel Patel, de la Secţia de Terapie Intensivă Pulmonară, dedicându-şi aproape tot timpul acestui proiect menit să salveze vieţi.

„Utilizăm inteligenţa artificială pentru a prezice, bazându-ne pe imagini X-Ray, cantitatea de oxigen de care are nevoie un pacient în următoarele 24 de ore. Dacă are nevoie de mai mult de 6 litri, atunci trebuie trimis în unitatea de terapie intensivă şi trebuie să fie pus pe ventilaţie mecanică. Dacă nu, i se dă o cască cu oxigen. Practic, developăm un instrument software ca să-i ajutăm pe cei din unitatea de terapie intensivă să ştie cantitatea de oxigen şi numărul de ventilatoare mecanice pe care le vor utiliza în următoarele 24 de ore.”

Vezi mai multe pe adevărul.ro.

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER