Ştiri din zonă
CLUJ | Aproape 100 de unități de învățământ din județ, fără autorizații sanitare
Publicat acum
7 anipe
de
Dorin CocișMajoritatea școlilor și grădinițelor din țară sunt pregătite să-și deschidă luni porțile pentru elevi, atât din punct de vedere al autorizării sanitare și respectiv cea privind securitatea la incendii, scrie Agerpres.
Vor fi, totuși, și anul acesta copii care vor învăța, în special în zona rurală, în condiții improprii, fără toalete corespunzătoare și apă potabilă. De asemenea, există deficiențe la capitolul cabinete școlare, existând județe unde în nicio școală nu există un astfel de cabinet.
Aproape 100 de unități de învățâmânt din județul Cluj, dintr-un total de 653, nu au fost autorizate sanitar pentru anul școlar următor, iar un număr de 17 nu au autorizație de securitate la incendiu.
Potrivit informațiilor furnizate de DSP Cluj, au primit autorizație sanitară 558 de școli și grădinițe, reprezentând 85,45%. Situația este extrem de asemănătoare cu cea din anul 2016, când au primit autorizație 85,20 % din obiective.
În ceea ce privește comparația urban-rural, cele mai multe școli autorizate se află în orașe. În mediul urban sunt 375 obiective din care 367 (98%) autorizate sanitar și 8 obiective (2%), fără autorizație sanitară. În mediul rural din 278 obiective, dispun de autorizație sanitară 191 (68,7%), iar fără autorizație sanitară sunt în evidență 87 (31,3% ) de unități.
Principalul motiv al neautorizării sanitare este lipsa apei potabile sau a apei curente. De asemenea, 23 de școli au încă grupuri sanitare necorespunzatoare, de tip latrină.
Reprezentantul IȘJ Cluj Andreea Coroian a explicat că, în general, problemele pentru care nu se acordă autorizarea sanitară sunt ale comunității, nu doar ale școlii, deoarece autoritatea locală trebuie să rezolve funcționarea alimentării cu apă sau existența canalizării.
„De la DSP se poate obține și autorizație temporară de funcționare pe principiul că până în anul următor primarul semnează că își rezolvă problemele. Dar la noi în județ nu se practică acest lucru. La noi se merge pe principiul ‘este sau nu este”, a explicat purtătorul de cuvânt al IȘJ Cluj, Andeea Corioan, care a precizat că numărul copiilor din mediul rural care este afectat de faptul că școlile sunt neautorizate sanitar este foarte mic.
Degradarea clădirilor sau alte deficiențe igienico-sanitare, cum ar fi cele legate de sistemul de încălzire necorespunzător (sobe metalice), iluminat necorespunzător, lipsa contractului de salubritate, a gardului școlii sunt de asemenea motive pentru care nu se acordă autorizația sanitară.
Din totalul de 135 de unități de învățământ care folosesc combustibil solid (lemne) pentru încălzirea spațiilor școlare, 54 (63%) au deja asigurat necesarul pentru această iarnă, iar 37 (27%) au asigurat doar parțial necesarul.
De asemenea, în Cluj există și 17 clădiri în care funcționează unități de învățământ care nu au autorizație de securitate la incendiu.
Pentru anul școlar 2017-2018 este estimat un număr de 97.294 de elevi.
Sursa – Agerpres