Conectează-te cu noi

Social-Cultură

Colonelul (rtr.) Iosif Rus, celebrat de Batalionul 811 Infanterie Dej la împlinirea centenarului – FOTO

Publicat acum

pe

Batalionul 811 Infanterie Dej colonel Iosif Rus 100 de ani (4)

Miercuri, 28 octombrie, reprezentanţi ai Batalionului 811 Infanterie Dej, locţiitorul comandantului locotenent – colonel Dan POP, şeful operaţiilor şi instrucţiei, locotenent -colonel Gelu MUREŞAN, alături de comandantul comenduirii garnizoanei Dej, maior Sorin TARŢA, s-au deplasat în municipiul Gherla, pentru a fi alături de colonelul (rtr.) Iosif RUS, la aniversarea împlinirii venerabilei vârste de 100 de ani.

Înconjurat de familie, bătrânul veteran de război a primit cu emoţie din partea locţiitorului comandantului Batalionului 811 Infanterie Dej, diploma aniversară, pliante cu istoricul batalionului, un tort şi o insignă cu simbolul dragonului.

Pe timpul întâlnirii, au fost rememorate momentele petrecute de veteranul de război în timpul celei de-a doua conflagraţii mondiale, în campania din est.

Născut la 28 octombrie 1915 în localitatea Ghiolţ, comuna Ţaga, judeţul Cluj, după urmarea cronologică a cursurilor, veteranul a practicat meseria de învăţător, la 1 septembrie 1938 fiind numit învăţător în comuna Baciu, raionul Stalin (Braşov).

Şi-a desfăşurat activitatea în această localitate până la 10 decembrie 1938, dată de la care a profesat la Institutul de corecţie pentru minori GHERLA. A practicat meseria de învăţător timp de 43 de ani, perioadă în care ,,nu am avut nici o zi de concediu medical”, după cum relata veteranul.

În 15 mai 1940, veteranul a fost concentrat la Regimentul 81 Infanterie DEJ unde a desfăşurat activităţi de pregătire până la 15 octombrie 1940, perioadă în care a urmat cursurile unei şcoli de ofiţeri de rezervă.

Dictatul de la Viena (1940) l-a determinat pe învăţătorul Iosif Rus să se prezinte la postul din comuna Baciu, unde a desfăşurat activităţi de pregătire până în anul 1942, ulterior fiind concentrat la Regimentul 95 Infanterie din Turnu – Severin, ca sublocotenent în rezervă.

De aici a fost trimis pe frontul de răsărit în Peninsula Crimeea, unde a luat parte la luptele de la Krimskaya şi Moldovanskaya. În anul 1943, în urma participării la aceste lupte veteranul a fost rănit.

A fost internat în spitalul din Nicolaev, apoi fiind transferat la Spitalul Militar din Bucureşti, unde a primit îngrijiri medicale timp de 8 luni. După vindecare, militarul a fost concentrat din nou la Regimentul 95 Infanterie Turnu-Severin, unde şi-a desfăşurat activitatea până la 1 iulie 1945, când a fost lăsat la vatră.

Pentru faptele sale de arme de pe frontul de răsărit veteranul a fost decorat cu Steaua României, clasa V-a.

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER