Conectează-te cu noi

Eveniment

De ce s-a tot întrerupt apa în județul Cluj? A venit explicația OFICIALĂ, bazată pe un studiu

Publicat acum

pe

După câteva săptămâni în care locuitorii din multe comune din județul Cluj s-au confruntat cu întreruperi frecvente ale furnizării apei potabile, Compania de Apă Someș a venit cu o explicație oficială, bazată pe un studiu privind consumul din lunile martie și iunie.

Potrivit comunicatului emis de companie, cauza principală a întreruperilor ar fi consumul excesiv de apă în scopuri neesențiale — udarea grădinilor, a gazonului, umplerea piscinelor și activități agricole și zootehnice.

Redăm integral comunicatul companiei:

În ultima perioadă a lunii Iunie și începutul lui Iulie 2025, o serie de localități din aria deservita de Compania de Apă Someș în județele Cluj și Sălaj au înregistrat intermitențe în alimentarea cu apă potabilă din rețeaua publică.

Intermitențele au avut loc pe fondul unei perioade de caniculă extremă asociată cu seceta și s-au datorat, așa cum s-a întâmplat și în ultimii ani, suprasolicitării sistemului de alimentare cu apă ca urmare a unor supraconsumuri constante și susținute în principal pentru udat peluze, grădini, sere, umplut piscine, zootehnie ș.a.m.d, deci pentru alte scopuri decât pentru consum uman și scopuri strict menajere, așa cum prevăd prevederile legale.

Compania deplânge faptul că în urma acestor supraconsumuri pentru grădinarit, relaxare si zootehnie, și ca urmare a lipsei de solidaritate socială a unora dintre concetățeni, mulți dintre utilizatori au rămas fără apă potabilă pentru băut și nevoile elementare.

În această perioadă au fost puse la îndoială cauzele acestei situații, respectiv au fost puse la îndoială afirmațiile publice ale Companiei, conform cărora intermitențele s-au datorat unor consumuri crescute masiv față de perioadele normale de consum, care au dus la suprasolicitarea sistemului public de alimentare cu apă, proiectat și realizat strict pentru uzul casnic.

Ca în fiecare an, în prima zi de ploaie după o astfel de perioadă de caniculă și intermitențe în furnizarea apei, totul a revenit la normal, într-o singură zi! Pentru exemplificare vă prezentăm situația consumurilor de apă din doar câteva localități care în perioada Iunie-Iulie au înregistrat întreruperi ale furnizării apei datorate suprasolicitarii sistemului.

  • În localitatea Dezmir, în luna martie au intrat 34.230 mc apă, iar în luna iunie 65.826 mc.
  • În Chinteni în luna martie au intrat 21.324 mc apă, iar în luna iunie 33.822 mc.
  • În localitatea Feleacu, în luna martie s-au consumat 17.130 mc apă potabilă, iar în luna iunie 35.720 mc.

Dacă luăm în calcul populația de la ultimul recensământ, consumul mediu al unei singure persoane din Dezmir a crescut de la sub 9 mc/luna în martie, la peste 17 mc/luna în iunie.

Consumul mediu al unei persoane din Chinteni a crescut de la 7,6 mc/lună în luna martie, la 12 mc/lună în luna iunie, iar al unei persoane din Feleacu a crescut de la 5,4 mc/lună în martie, la 11,2 mc/lună în luna iunie.

Facem observația că la nivel European, consumul mediu zilnic al unei persoane este de cca. 120 litri/persoană/zi.

Consumul mediu zilnic al unei persoane din cele trei localități exemplificate a evoluat

image.png

Dacă înmulțim aceste consumuri cu numărul de persoane dintr-o gospodărie, rezultă niște cantități care nu se pot justifica doar prin utilizarea apei strict pentru băut, spălat și alte scopuri menajere.

Acest consum, mult crescut în iunie față de martie, este reflectat și de numărul branșamentelor din aceste localități care au înregistrat un consum cel puțin dublu în luna iunie față de luna martie.

În localitatea Dezmir, 405 branșamente din cele 1880 de branșamente din localitate au înregistrat consumuri de la dublu, la un consum crescut de 40 de ori mai mare în iunie față de martie. (284 branșamente cu consum dublu, 43 de branșamente cu consum triplu, 24 branșamente cu consum de patru ori mai mare, 14 branșamente cu consum crescut între de 12 ori mai mare până la de 40 de ori mai mare).

Similar, în localitatea Chinteni, 95 de branșamente din cele 1198 au un consum cel puțin dublat, 16 branșamente cu consum triplat ș.a.m.d., inclusiv un bransament cu un consum crescut de 77 de ori și un branșament cu un consum mai mare de 174 de ori în Iunie față de Martie.

În localitatea Feleacu, 367 branșamente din cele 1247 au avut un consum mai mare de cel putin două ori în iunie față de martie, respectiv 201 branșamente cu consum dublu, 62 de branșamente cu consum triplu, 25 branșamente cu consum de patru ori mai mare ș.a.m.d., inclusiv un branșament cu consum mai mare de 59 de ori, un branșament cu consum mai mare de 64 de ori și unul cu consum mai mare de 122 de ori în luna iunie față de martie.

În localitatea Sălicea, 132 branșamente din cele 438 au avut un consum cel puțin dublu în iunie față de martie, inclusiv 5 branșamente cu consumuri de peste 30 de ori mai mari în luna iunie față de luna martie.

Un alt argument că apa potabilă din sistemul public este folosită pentru grădinărit, sere, udat peluze, zootehnie, în timp ce mii de utilizatori rămân fără apă de băut și spălat, este nivelul în rezervoarele de acumulare ale Companiei, care crește brusc, peste noapte, imediat ce plouă.

De exemplu, nivelul de apă din câteva din rezervoarele Companiei în seara de 8 Iulie, comparativ cu nivelul din dimineata de 9 Iulie, imediat după ploile care au debutat în după masa de 8 Iulie (în condițiile în care în timpul caniculei, seara târziu și dimineața devreme, nivelul de apă din rezervoare se epuiza în trei ore ca urmare a folosirii apei pentru udat exact în aceste perioade ale zilei) este:

  • Făget 8 iulie – 0,89m, dimineața de 9 Iulie – 2,55m;
  • Chinteni 8 Iulie – 1,66m, 9 Iulie – 4,49m;
  • Pata 8 Iulie – 0,22m, 9 Iunie – 1,30m;
  • Cojocna 8 iulie – 1,00m, 9 Iulie – plin (2,42m);
  • Năoiu 8 Iulie – 1,68m, 9 Iulie – 3,00m; ș.a.m.d.

O situație foarte asemănătoare este și în județul Sălaj, respectiv în câteva localități din judetul Mureș deservite de Compania de Apă Someș.

Poate cel mai bun argument că apa potabilă este folosită pentru udat și scopuri recreaționale este că, în data de 8 Iulie erau 16 localități din județul Cluj în care nu se putea furniza apă sau apa era furnizată cu intermitențe sau după program, iar în 9 Iulie nu mai era nicio localitate alimentată din sistemul centralizat fără apa.

Ținând cont de faptul că perioada caniculară va continua și în lunile următoare, fiind anunțată o vară extrem de caldă și secetoasă, Compania de Apă Someș reînnoiește apelul insistent către toți utilizatorii, să dea dovadă de responsabilitate și de solidaritate socială față de concetațenii lor și să NU mai folosească apa potabilă în alte scopuri, decât strict pentru uz casnic.

Potrivit prevederilor art.229, din Ordinul nr.88/2007 al ANRSC

“Utilizatorul este obligat: b) să asigure folosirea eficientă şi raţională a apei preluate din reţeaua de alimentare cu apă, prin încadrarea în normele de consum pe persoana, unitatea de produs sau puncte de folosință, conform debitelor prevăzute în standardele în vigoare; c) să utilizeze apa numai pentru folosințele prevăzute în contractul de furnizare a serviciilor(…)”.

Director Comunicare

Soc. Victor Lucian Croitoru

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

PUBLICITATE

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER