Ştiri din zonă
Debutul „Anului cântului popular” la Școala Populară de Arte „Tudor Jarda” Cluj – FOTO
Publicat acum
8 anipe
de
Dorin CocișȘcoala Populară de Arte „Tudor Jarda”, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Judeţean Cluj, a proclamat anul 2017 „Anului cântului popular la Şcoala de Arte Cluj”, prilej cu care evenimentele de acest gen din activitatea sa vor abunda pe tot parcursul anului.
Aceste manifestări au debutat joi, 26 ianuarie 2017, într-un reuşit spectacol muzical-coregrafic, un adevărat dialog al artelor, prin cântec şi joc popular, realizat în colaborare cu Şcoala Populară de Arte şi Meserii „Ion Românu” din Reşiţa.
Evenimentul, inclus în ciclul de manifestări „Joia Artelor – stagiunea artistică a Şcolii de Arte Cluj”, s-a desfăşurat în Sala „Şantier” şi a fost prezentat de actorul Petre Băcioiu. Taraful Şcolii Populare de Arte şi Meserii „Ion Românu”, coordonat de Mihai Nichita, a deschis spectacolul cu o suită de orchestră și un potpuriu de melodii populare din Banatul de munte, după care a urmat un dans din Valea Timişului, interpretat de cursanţii şcolii reşiţene, coordonaţi de instructorul Olimpia Elena Moica şi coregraful Niţu Moica.
În programul divers şi de calitate, bine receptat de publicul prezent în Sala „Şantier” a Şcolii de Arte Cluj, au mai fost prezenţi soliştii vocali Elisabeta Bosioc – cu brâul „Cât mai am pe lume glas”, Valentin Vădrariu – cu brâurile „Mândră floare dac-ai fi” şi „Cinără eşti mândră floare”, precum și solistul instrumentist Claudiu Sava – saxofon sopran, clasa prof. Lazăr Cega – cu „Brâul lui Luca” şi „Ardeleana lui Ciubaru”.
Au mai intrat în scenă dansatorii, cu un joc din Câmpia Banatului, grupul instrumental „Strune Cărăşene” (format din Sebasian Gherliţă – vioară, Eduard Şera – vioară, Iliuţă Străin – vioară, Zlata Luchici – vioară) și condus de profesor Ionel Bonţu, care a interpretat o suită, „Hora de la Teregova”, „Hora de la Caransebeş” și „Joc de doi”.
Programul a continuat cu recitalul solistului Radu Ionuţ – clasa prof. Constantin Moise, cu melodiile din folclorul bănăţean „Omul bun şi pomul copt”, „Brâul lui Toma”; duetul Elisabeta Bosioc şi Valentin Vădrariu, doina „Deschide mândro fereastra”, un dans din Valea Bistrei iar, în încheiere, aşa cum a început, taraful Şcolii de Arte şi Meserii „Ion Românu”, cu o suită de orchestră compusă dintr-un „Brâu şi joc de doi din Banatul de munte”.
A urmat „replica” experţilor şi cursanţilor Şcolii de Arte Cluj, al căror program artistic a debutat cu o suită de jocuri din Câmpia Transilvaniei, în interpretarea spectaculoasă şi plină de virtuozitate a dansatorilor Ansamblului Folcloric „Vatră de Dor”, instruiţi de coregraful Viorel Dragomir. De altfel, pe parcursul spectacolului, înzestraţii dansatori ai Şcolii de Arte Cluj au mai intervenit cu o suită de jocuri din zona Huedin, zona Codrului şi din Dealurile Clujului. La rândul lor, soliştii vocali ai Şcolii de Arte Cluj au realizat un adevărat regal interpretativ, prin Simona Bădulescu, Denisa Şaban, Rareş Istici, Dana Secheli, Mădălina Maier – coordonator Claudiu Ciotleuş; Sebastian Roman, Arlesiana Agrijan, Bianca Moca, Florin Breje – coordonator Ana Strîmturean; Raluca Codori, Alexandra Vereş – coordonator Denisa Bonţe.
De asemenea, au delectat publicul soliştii instrumentişti ai clasei expertului Petrică Pleşca, laureaţi ai unor prestigioase concursuri naţionale şi internaţionale: Romică Lucian Mocan – taragot, Daniel Bogdan – saxofon alto, Răzvan Adrian Frâncu – saxofon alto, acompaniamentul muzical fiind asigurat de Taraful „Vatră de Dor”, coordonat de expert Iancu Pop.