Politic
Deputatul Cornel Itu: ”Am votat pentru adoptarea proiectului de lege privind internshipul”
Publicat acum
6 anipe
Deputatul dejean Cornel Itu transmite printr-un comunicat de presă că a votat, ieri, un proiect de lege privind internshipul.
”Am votat miercuri, 20 iunie, în ședința de vot final a Camerei Deputaților, pentru adoptarea Proiectului de lege privind internshipul, care va aduce beneficii atât tinerilor, cât și angajatorilor. Actul normativ inițiat de Executiv, în concordanță cu Programul de guvernare 2017-2020- secțiunea “Șanse reale pentru tineri”, a fost adoptat cu amendamentele aduse de Comisia pentru muncă și protecție socială a Camerei Deputaților. Prin această lege numărul internshipurilor care devin contracte de muncă permanente va crește, iar acest lucru va avea efecte pozitive pentru România, având în vedere deficitul de forță de muncă cu care se confruntă angajatorii, dar și nevoia tinerilor de a dobândi aptitudini practice pentru a-și găsi un serviciu stabil și corect plătit.
Potrivit “Raportului de țară al României pentru 2016”, integrarea tinerilor pe piața forței de muncă rămâne o provocare, chiar dacă șomajul în rândul acestei categorii de vârstă a scăzut la 22% în anul 2015, fiind în continuare puțin peste media UE. Proporția persoanelor care nu sunt încadrate profesional și nu urmează niciun program educațional sau de formare este cu mult peste media UE, respectiv 17% față de 12%. Având în vedere aceste aspecte, precum și faptul că integrarea pe piața muncii depinde în mod fundamental atât de pregătirea adecvată a celor interesați, cât și de existența unor locuri de muncă corespunzătoare, Ministerul Muncii și Justiției Sociale a inițiat acest proiect de lege care are ca scop activarea angajatorilor, cât și a tinerilor în această privință.
Noua lege reglementează modalitatea de efectuare a programelor de internship pentru persoanele care au împlinit vârsta de 16 ani, sau vârsta de 15 ani (cu acordul părinţilor sau a reprezentanţilor legali) în scopul dezvoltării abilităţilor profesionale, fapt care le va facilita tranziţia de la sistemul de educaţie către piaţa muncii.
Potrivit actului normativ, durata unui program de internship este de maximum 720 de ore pe parcursul a 6 luni consecutive.
Cuantumul indemnizaţiei pentru internship este egal cu cel puţin 50% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată şi se acordă proporţional cu numărul de ore de activitate desfăşurată. Durata timpului de muncă pentru un intern este, potrivit legii, de maximum 40 de ore pe săptămână şi se stabileşte prin contractul de internship. În situaţia internilor cu vârsta sub 18 ani, durata timpului de muncă este de maximum 30 de ore pe săptămână, dar nu mai mult de 6 ore pe zi.
Organizaţiile gazdă, care în termen de 60 de zile de la finalizarea programuluide internship încheie un contract individual de muncă cu persoana care a desfăşurat programul de internship, primesc, la cerere, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, o primă de promovare a angajării în cuantum de 4.586 de lei pentru fiecare persoană astfel angajată, după îndeplinirea obligaţiei de menţinere a raporturilor de muncă pentru o perioadă neîntreruptă de cel puţin 24 de luni.
Un alt act normativ adoptat de Camera Deputaților este Proiectul pentru modificarea și completarea Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, prin care asistații sociali, apți fizic și intelectual, care refuză un loc de muncă vor pierde ajutorul social. Această lege nu se referă la persoanele cu nevoi speciale, care necesită sprijin și ajutor din partea statului, ci la cei capabili de muncă”, a transmis Cornel Itu – deputat PSD Circumscripţia 13 – Cluj.