Conectează-te cu noi

Politic

Deputatul Cornel Itu despre noul Cod de procedură fiscală

Publicat acum

pe

piata industriala deputat Cornel Itu (8)

Membru al Comisiei Buget-Finanţe din Camera Deputaţilor, deputatul dejean Cornel Itu a explicat ce beneficii aduce populaţiei noul Cod de procedură fiscală, elaborat de Guvernul Ponta.

Reporter: Domnule deputat, noul Cod de procedură fiscală aduce mai multe măsuri de relaxare a fiscalităţii. Care sînt, în opinia dumneavoastră, cele mai importante schimbări pentru majoritatea populaţiei?

Cornel Itu: Proiectul pregătit de Guvernul Ponta are potenţialul de a ridica economia României şi de a creşte nivelul de trai al populaţiei.

În primul rînd, trebuie subliniată măsura privind scăderea cotei TVA pentru carne, peşte, legume şi fructe de la 24% în prezent, la 9%, începînd cu 1 ianuarie 2016. Prin introducerea acestei măsuri fiscale, va creşte consumul pentru aceste produse care, în mod firesc, ar trebui să fie incluse în coşul zilnic al unei persoane. Aşadar, ne aşteptăm la o reflectare a acestei măsuri printr-o scădere a preţurilor, fapt care ar avea un impact social benefic mai ales asupra familiilor cu venituri mici. Totodată, vorbim de o măsură cerută şi mult aşteptată de mediul de afaceri.

Mai mult, noul proiect al Codului fiscal prevede şi reducerea cotei standard pentru toate bunurile şi serviciile de la 24% la 20%, începînd cu 1 ianuarie 2016. Sper ca această reducere a cotei TVA să aibă efectele aşteptate şi din perspectiva bugetară, mai exact reducerea evaziunii fiscale, creşterea veniturilor bugetare din TVA.

Rep: Aţi vorbit de efectele pe care le doresc iniţiatorii proiectului. Cum credeţi că pot fi concretizate? Aceste măsuri fiscale vor duce, totuşi, la neîncasarea unor venituri bugetare de peste 37 miliarde lei în patru ani.

C.I.: Da, dar totodată Guvernul estimează că în urma măsurilor aplicate va fi recuperată, în următorii trei ani, jumătate din sumă. Cred că realizarea acestor ţinte necesită o bună colectare din partea ANAF. Aşadar, măsurile de relaxare fiscală vor trebui corelate cu o activitate eficientă şi profesionistă a autorităţilor de control fiscal.

Rep: Ce alte măsuri cu puternic impact asupra economiei şi societăţii româneşti va aduce noul Cod fiscal?

C.I.: Alte măsuri se referă la introducerea plafonului maxim de 5 salarii medii brute pentru baza lunară de calcul a CAS şi a CASS, reducerea contribuţiei de asigurări sociale la angajat şi angajator. Acestea reprezintă măsuri pentru stimularea creării locurilor de muncă şi pentru dezvoltarea economică a ţării, dar şi reducerea evaziunii fiscale. Prin urmare vor afecta pozitiv un mare segment din populaţia ţării.

Aş menţiona în acest context şi propunerea privind eliminarea impozitului pe dividende începînd cu 1 ianuarie 2016, o schimbare necesară pentru a evita dubla impunere economică la nivelul companiilor şi acţionarilor, iar unul dintre multiplele efecte pozitive ar fi faptul că marile companii nu îşi vor mai externaliza profitul, iar IMM-urile vor renunţa la tendinţele de comportament evazionist.

De altfel, sînt o multitudine de alte măsuri binevenite în noul proiect al Codului de procedură fiscală, inclusiv reducerea cotei de impozit pe profit şi pe venit, diminuarea accizelor începînd de la combustibili (motorină, benzină fără plumb şi benzină cu plumb), la ţiţeiul din producţia internă, şi mergînd pînă la cafea, bijuterii, autotusime, alcool şi alte produse. Totodată, este de salutat măsura eliminării impozitului pe construcţii speciale, al cărei efect aşteptat este creşterea investiţiilor private.

Rep: Au avut în vedere iniţiatorii proiectului şi măsuri de descentralizare?

C.I.: În noul proiect al Codului de procedură fiscală există mai multe prevederi ce dau mai multă autonomie autorităţilor locale, acordînd acestora posibilitatea să stabilească politica fiscală locală ţinînd cont de propriile necesităţi de proiectare bugetară. În perioada 2010-2014 veniturile bugetului centralizat al unităţilor administrativ-teritoriale au avut o evoluţie pozitivă, un semnal bun pentru a da mai multă libertate fiscală la nivel local.

Una dintre măsurile importante la acest nivel este că pentru terenurile situate în intravilan au fost introduse limite minime şi maxime, pe ranguri de localităţi şi zone. Totodată, s-a introdus posibilitatea de scutire sau reducere a impozitului pe mijloacele de transport agricole folosite exclusiv în domeniul agricol.

În acest context, doresc să reamintesc că este necesară o reglementare şi în privinţa redevenţelor, astfel încît unităţile administrativ-teritoriale în care se fac exploatări de minereuri şi alte resurse naturale să beneficieze în mod direct, printr-o cotă stabilită prin lege, de aceste bogăţii.

Am speranţa că toate aceste măsuri vor fi susţinute de colegii mei şi vom colabora în vederea materializării obiectivelor presupuse de măsurile noului Cod de procedură fiscală.

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER