Politic
Deputatul dejean Cornel Itu a votat pentru acordarea de miere de albine pentru preşcolari şi elevii din clasele I-IV
Publicat acum
6 anipe
de
Dorin CocișDeputatul dejean Cornel Itu a votat miercuri, 21 noiembrie, alături de colegii din Grupul Parlamentar al PSD din Camera Deputaților, pentru adoptarea unor proiecte legislative cu impact social și economic major.
Unul dintre acestea este proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.509/2006 privind acordarea de miere de albine ca supliment nutritiv pentru preşcolari şi elevii din clasele I-IV din învăţământul de stat şi confesional, act normativ inițat de parlamentari social-democrați.
Aplicarea Legii nr.509/2006 a fost suspendată începând cu anul 2015, prin ordonanțe de guvern succesive. Motivarea pentru sistarea programului a fost lipsa finanțării, respectiv a sumelor cuprinse în bugetele instituțiilor care ar fi trebuit să implementeze acest program (inițial din alocări de la Ministerul Educației și cercetării, apoi din bugetele locale ale unităților administrativ-teritoriale).
Social-democrații au considerat că este necesară reluarea acestui program atât de important pentru asigurarea unui aport nutrițional și caloric pentru copii, indispensabil unei vieți sănătoase și dezvoltării echilibrate. Noua lege clarifică modul de finanțare al acestui program și prevede un alt tip de acordare a mierii în școli, respectiv tuturor copiilor, indiferent dacă urmează o școală de stat, confesională sau privată.
Mierea va fi ambalată în borcane de 250 ml, cu capac de culoare verde, marcat cu hologramă care atestă calitatea și va proveni exclusiv din stupinele autorizate în conformitate cu prevederile legale în vigoare și achiziționată din lanțul scurt de aprovizionare. Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor va verifica periodic calitatea mierii acordate în acest program, iar resursele financiare necesare implementării legii se asigură prin transferuri de la bugetul de stat către bugetele locale ale judeţelor, respectiv bugetul local al municipiului Bucureşti, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
O altă inițiativă care va avea efecte benefice pentru societatea românească, pentru fermieri și pentru cei care lucrează sau doresc să lucreze în sectorul agricol este proiectul de Lege privind aprobarea Programului pentru stimularea angajării tinerilor în sectoarele agricultură, acvacultură şi industria alimentară. Legea prevede derularea programului
pe perioada 2018-2020, prin acordarea unor facilităţi fiscale, atât pentru angajator cât şi pentru angajat, cu scopul de a se crea noi locuri de muncă, cu accent deosebit pe evitarea migrației.
Astfel, Programul vizează acordarea unui sprijin financiar angajatorilor fermieri din agricultură, acvacultură și industria alimentară în vederea angajării tinerilor beneficiari (persoane cu vârsta până la 40 de ani) pe perioadă nedeterminată sau determinată, dar nu mai puțin de 12 luni, cu normă întreagă. Conform legii, fermierul care face dovada angajării a doi tineri în cadrul acestui Program, beneficiază, pe parcursul unui an, de următorul sprijin financiar lunar, pentru fiecare persoană astfel angajată: 1.000 de lei pentru persoanele cu studii superioare de specialitate în domeniul agricol, acvacultură și/sau industrie alimentară; 750 de lei pentru persoanele cu studii medii de specialitate, precum și cursuri de formare profesională de scurtă durată în domeniul agricol, al acvaculturii și/sau industriei alimentare; respectiv 500 de lei pentru persoane fără studii.
De asemenea, tinerii angajați în condițiile acestei legi vor beneficia de scutiri de la plata impozitului pe venit aferent salariului brut stabilit potrivit contractului individual de muncă.
Tot miercuri au fost adoptate mai multe legi care se referă la zona montană, pe care deputatul dejean Cornel Itu le-a inițiat împreună cu colegii din PSD:
- Proiectul de Lege privind aprobarea Programului de investiţii pentru înfiinţarea centrelor de colectare, spălare şi prelucrare primară de lână şi piei în zona montană;
- Proiectul de Lege privind aprobarea Programului de investiţii pentru înfiinţarea unităţilor de capacitate mică pentru sacrificarea animalelor şi/sau prelucrare a cărnii în zona montană;
- Proiectul de Lege privind aprobarea Programului de investiţii pentru înfiinţarea stânelor montane;
- Proiectul de Lege privind aprobarea Programului de investiţii pentru înfiinţarea centrelor de colectare şi prelucrare primară a fructelor de pădure, a ciupercilor şi/sau a plantelor medicinale şi aromatice, din flora spontană şi/sau cultură în zona montană;
- Proiectul de Lege pentru aprobarea Programului de încurajare a investiţiilor din zona montană – aprobarea Programului de încurajare a investiţiilor din zona montană, pentru perioada 2018- 2020, în vederea facilitării accesului la finanţare pentru producătorii şi crescătorii de animale din zona montană, în valoare totală de 1 miliard de euro, care se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
„Ştim cu toţii că, dincolo de frumuseţea acestora, zonele montane sunt marcate de unele dezavantaje naturale, cum ar fi clima, fertilitatea scăzută a solului, perioade mai scurte de vegetaţie, dar şi dezavantaje structurale, scăderea populaţiei tinere, izolarea faţă de căile de comunicaţie şi pieţele de desfacere. Consider că zonele montane necesită o atenţie sporită din partea noastră, a Legislativului, precum şi a Guvernului, astfel încât să beneficieze de o politică specific definită conform principiilor dezvoltării durabile. Partidul Social Democrat a elaborat numeroase proiecte de lege care se adresează acestei zone, între care și cele adoptate astăzi (n.r. miercuri, 21 noiembrie)”, transmite deputatul Cornel Itu, prin intermediul unui comunicat de presă.
FOTO – Arhivă