Social-Cultură
Deținute de la Penitenciarul Gherla, spectacol la Teatrul Nottara din București
Publicat acum
8 anipe
de
Dorin CocișÎn zilele de 23 și 24 noiembrie, începând cu ora 17:30, Administrația Națională a Penitenciarelor organizează, în parteneriat cu Teatrul Nottara din București, la Sala Horia Lovinescu a instituției de cultură, cea de-a opta ediție a Festivalului „Dana Cenușă—Descătușare prin cultură”.
Desfășurată în anii anteriori ca eveniment de sine stătător, încă de anul trecut evenimentul a devenit parte integrantă a Festivalului Internațional de Teatru FEST (IN) pe Bulevard.
La ediția din acest an, s-au înscris șapte spectacole, fiind implicați aproximativ 56 de deținuți din: Bacău, București Rahova, Codlea, Galați, Gherla, Tichilești și Timișoara. În urma analizării calității artistice a reprezentațiilor, cinci dintre ele au fost selecționate să participe la faza finală.
Programul manifestărilor artistice:
Miercuri, 23 noiembrie 2016, ora 17.30
1. Păcălici—Penitenciarul Timișoara (autor și regizor: Racz Gyula Imre)
2. Selfie—Penitenciarul Gherla (autor si regizor: Andreea Iacob)
3. Sectorul S—Penitenciarul Galați (adaptarea după Emanuel Pârvu; regizor: Camelia Gherbăluță)
Joi, 24 noiembrie 2016, ora 17.30
1. Zece negri mititei—Penitenciarul Codlea (autor: Agatha Christie; regizor: Gabriel Costea)
2. Romulus Cel Mare—Penitenciarul București-Rahova (autor: Friedrich Durrenmatt; regizor: Iulian Gliță)
De la prima ediție și până în prezent, pe scena Teatrului Nottara au fost susținute 53 de spectacole, la care au participat 531 de deținuți, iar 70 de artiști s-au implicat în regizarea pieselor de teatru.
Începând cu anul 2014, Administrația Națională a Penitenciarelor a organizat, în prima zi de festival, un moment festiv, de recunoaștere a unui model de bună practică reprezentat de activitatea unei organizații nonguvernamentale, prin implicarea în diferite acțiuni de sprijinire a persoanelor private de libertate și, în general, a procesului de reintegrare socială a acestora. Astfel, la ediția din acest an, aprecierile vor fi adresate asociației Alternative Sociale.
De asemenea, în cadrul Festivalului vor fi premiate și persoanele private de libertate declarate câștigătoare în cadrul concursului național Creație și penitență, manifestare aflată, de asemenea, la a opta ediție. Concursul s-a desfășurat în perioadă mai — iulie și a cuprins trei secțiuni: poezie, interviuri și trofee. După evaluarea lucrărilor, corespunzător fiecărei secțiuni, au fost declarate câștigătoare: 14 persoane private de libertate la secțiunea Poezie, trei persoane la secțiunea Interviuri și șase persoane la secțiunea Trofee. Patru dintre acestea vor fi prezente la eveniment, pentru înmânarea distincțiilor. Premierea câștigătorilor secțiunii Poezie va fi susținută de poetul Dan Mircea Cipariu.
„Inițiat și susținut de regretata noastră colegă Dana CENUȘĂ, festivalul este un eveniment unic în Europa și se constituie într-o amplă mișcare de reconsiderare a relației penitenciarului cu societatea, în procesul de reintegrare socială a foștilor deținuți”, precizează organizatorii.
Intrarea la spectacole este liberă, în limita locurilor disponibile.
Regia și scenariul spectacolului „Selfie”, a cărui distribuție este formată din opt deținute ale Secției exterioare Cluj-Napoca din cadrul Penitenciarului Gherla, sunt semnate de Andreea Iacob.
Scenariul este unul original, creat pe baza unor povești reale din viața femeilor din distribuție, care participă la acest spectacol nu doar jucând, ci și împărtășind cu spectatorii fragmente, imagini și stări din istoria familiilor lor. Astfel, spectacolul va reuni, ca un puzzle, fire din viața bunicilor și a copiilor acestor femei, povești-oglindă din trecutul și din viitorul lor, care le oglindesc propriile vieți.
FOTO – Arhivă