Conectează-te cu noi

Naţional

Dragobete 2021. Ce să NU faci azi dacă vrei să ai noroc în dragoste

Publicat acum

pe

Pe 24 februarie se sărbătoreşte Dragobetele, ziua iubirii pentru români. Sărbătoarea marchează ziua lui Dragobete, zeul tinereţii şi al iubirii, şi are origini strămoşeşti, cu o semnificaţie aparte, plină de ritualuri şi tradiţie.

Dragobete nu era nimeni altul decât fiul babei Dochia, un tânăr foarte chipeş, care seducea toate femeile pe care le întâlnea. Dragobete a rămas până în ziua de astăzi, pentru români, simbolul suprem al dragostei.

Tradiţia de Dragobete aminteşte de obiceiul fetelor şi al băieţilor, care se îmbrăcau în haine de sărbătoare şi porneau dimineaţa spre pădure, pentru a culege ghiocei, viorele, tămăioasă, pe care, mai apoi, le aşezau în dreptul icoanelor şi le foloseau pentru diverse farmece menite să atragă iubirea. Mai apoi, grupurile de tineri se întorceau din pădure şi începeau o horă pentru că aşa cum spune şi zicala, “Azi e Dragobetele, se sărută fetele”. Cei care legau o poveste de iubire în urma horei se spunea că vor fi îndrăgostiţi tot timpul anului.

Obiceiul fetelor necăsătorite era să strângă zăpada rămasă în jurul casei, care purta denumirea de ”zăpada zânelor”. Oamenii credeau că apa rămasă după topirea zăpezii avea proprietăţi magice pentru că s-a născut din surâsul zânelor. Fetele se spălau pe faţă cu această apă pentru a deveni la fel de frumoase ca zânele şi pentru a-şi atrage ursitul.

În această zi, fetele trebuiau să se întâlnească doar cu persoane de sex masculin dacă îşi doreau să aibă parte de iubire tot anul.

Iubirea vine sub multe forme, dar într-o privinţă tradiţia populară e categorică: Sunt lucruri permise şi nepermise în ziua de Dragobete, obiceiuri care atrag lucruri bune, dar şi acţiuni care alungă norocul în dragoste. 

De exemplu, la fel ca în cazul celor mai multe sărbători româneşti, se spune că de Dragobete nu e bine să coşi, să speli sau să calci rufe. În schimb, este de preferat să-l întâmpini pe fiul Dochiei cu locuinţa curată, pregătită să adăpostească o iubire la fel de pură.

Nu trebuie să uităm că dragostea e un sentiment care cuprinde întreaga natură, inclusiv necuvântătoarele faţă de care omul îşi asumă de Dragobete un rol protector. Astfel, sacrificarea sau comercializarea animalelor trebuie evitată pe 24 februarie.

Superstiţiile spun că dacă nu atingi de Dragobete măcar o persoană din sexul faţă de care manifeşti atracţie fizică, singurătatea se va prelungi pe tot parcursul anului. În plus, pentru noroc şi voie bună, certurile sunt interzise de Dragobete.

Tot de Dragobete, multe fete şi femei nemăritate poartă în piept punguţe de mătase cu câte o frunză de năvalnic, plantă asociată cu dragostea şi cu vindecarea. Iar pentru cei mai puţin ancoraţi în trecut, frunzele tradiţionale au fost înlocuite cu bancnote împăturite, menite să alunge ghinionul şi să ţină la distanţă duşmanii. În orice caz, e bine să iei în calcul şi această tradiţie dacă vrei să fii sigur că norocul în dragoste nu te va ocoli în 2021.

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER