Politic
INTERVIU cu deputatul Cornel Itu: Dejeanul candidează pentru un nou mandat de deputat pe listele PSD (E)
Publicat acum
8 anipe
de
Dorin CocișDeputatul social-democrat Cornel Itu a acordat recent un interviu în care a vorbit despre realizările sale în ultimele două mandate, dar și despre proiectele pe care vrea să le implementeze în viitor, dacă va câștiga încă un mandat din partea PSD pentru funcția de deputat.
1. Ce v-a determinat să candidați pentru un nou mandat?
Candidez la alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016 pentru un nou mandat în Camera Deputaților și asigur electoratul din întregul județ că voi continua demersurile pentru proiectele inițiate și voi elabora altele noi, toate pentru și în beneficiul cetățenilor! Reprezint, în Parlamentul României, din 2008, cetățenii Colegiului 6 Dej, iar pe agenda mea au fost prioritare legile care fac viața mai bună oamenilor. Sănătatea, Educația, Sportul, infrastructura modernă și sprijinirea firmelor românești au ocupat primele locuri pe agenda mea de parlamentar. Îmi doresc să continui acest drum, să fac mai mult pentru dejeni și pentru locuitorii județului Cluj. Iubesc această zonă, aici m-am născut, am crescut și m-am împlinit ca om, și vreau să dau tot ce am mai bun pentru cei care trăiesc aici. Noi îndrăznim să credem în România! Pe perioada celor opt ani am reușit să iniţiez sau să fiu coiniţiator la 132 de proiecte legislative, dintre care 21 au fost promulgate ca legi. De asemenea, am avut 114 luări de cuvânt în plen, 81 declarații politice, am formulat și am semnat 95 de întrebări și interpelări și 14 moțiuni. Consider că activitatea mea din cele două mandate mă recomandă pentru continuarea reprezentării cetățenilor din județul Cluj.
2. Cu ce realizări din ultimele doua mandate vă puteți mandri cel mai mult?
Eforturile mele în activitatea de deputat s-au îndreptat spre îmbunătățirea infrastructurii, educației, sistemului medical, sportului, culturii și a economiei dejene. Îmi doresc ca cei pe care i-am reprezentat două mandate consecutive să remarce progresele la nivelul municipiului Dej și a comunelor arondate. Reamintesc că am atras fonduri pentru reabilitarea drumurilor de la Tărpiu, Măgoaja (“drumul lui Pintea”) și Cășeiu, pentru construirea unor poduri (comuna Bobâlna), precum și pentru renovarea Spitalului Municipal Dej. Am sprijinit și mă lupt în continuare pentru sportul dejean (atragerea unor investiții în valoare de aproximativ 3 mld lei), pentru instituțiile de învățământ (am atras investiții masive pentru Școala Generală Avram Iancu și Colegiul Național Andrei Mureșanu), pentru instituțiile de cult, dar și pentru atragerea de investiții pentru primăria municipiului Dej. Mă implic în dezvoltarea activităţilor de cercetare, dezvoltare şi inovare în județul Cluj și mă bucur că unul dintre proiectele mele legislative s-a materializat în toamna acestui an. Este vorba de transmiterea unui teren din domeniul public al statului şi din administrarea Ministerului Transporturilor, cu drept de concesiune în favoarea Companiei Naţionale de Căi Ferate CFR S.A. în domeniul public al judeţului Cluj şi în administrarea Consiliului Judeţean Cluj pentru înființarea parcului tehnologic TETAPOLIS. Proiectul meu a devenit o lege cu impact important asupra viitorului județului și a întregii regiuni, deorece va stimula considerabil domeniul cercetării prin crearea de locuri de muncă.
3. Care sunt principalele proiecte pe care le veti susține?
Un prim aspect este legat de remedierea unor probleme vitale cu care se confruntă județul. Este vorba de economia, infrastructura, sănătatea și agricultura clujeană. Un alt aspect în privința căruia mi-am exprimat îngrijorarea este legat de înstrăinarea masivă a terenurilor agricole din Romania. În prezent, 40 % din terenurile arabile sunt controlate de către cetățeni străini, ceea ce mă determină să afirm cu tărie că începem să ne asemănăm cu o colonie. Măsurile în privința stopării înstrăinării terenurilor agricole nu mai pot întârzia! Alături de colegii mei din județul Cluj formăm o echipă puternică, cu experiență și suflu tânăr. Îmi doresc ca cetățenii să își pună încrederea în noi și în proiectele pentru care ne luptăm să le ducem la bun sfârșit.
4. Cum veți sprijini Clujul in Parlament?
A venit momentul să schimbăm lucrurile, să le dăm credit oamenilor care înțeleg că economia județului Cluj nu mai poate crește fără să dispunem de o infrastructură modernă și bine întreținută. Este vital ca lucrările de construcție la Autostrada Transilvania să continue într-un ritm mai alert. O altă prioritate a mea este sănătatea. E timpul ca sănatatea clujeană să treacă la o nouă etapă, cea în care dispunem de toate echipamentele necesare. Demersurile noastre nu trebuie să se oprească la modernizarea unor secții din spitale, ci la construirea de noi spitale. Eforturile noastre trebuie să se îndrepte spre construirea unui Spital Regional de Urgență modern. PSD are în plan construirea a 8 spitale de acest fel în țară. De asemenea, consider că sprijinirea agriculturii este vitală. Avem Centrul AgroTransilvania care s-a realizat pe fonduri europene și a cărui activitate îmi doresc să o extindem. Îmi propun să dezvoltăm o rețea de puncte de colectare a legumelor și fructelor în trei zone: Dej-Gherla-Lunca Someșului și Campia Turzii-Turda-Valea Arieșului (centre pentru legumicultură și pomicultură) și zona Huedin (centru de colectare fructe de pădure, cartofi și alte legume) pentru ca micii producători din județul Cluj nu au unde să depoziteze ceea ce cultivă. În plus, îmi doresc ca parcul științific TETAPOLIS, pentru care am reușit să obțin un teren în această toamnă, să reprezinte un stimulent de dezvoltare a Clujului ca zonă de cercetare și inovare. Am încredere că aici vom dezvolta cel mai puternic parc tehnologic și științific din regiune, poate chiar din țară, iar cercetarea va ajunge la Cluj un domeniu la fel de puternic precum cel al IT.
5. Ce alianțe credeți că ar trebui să facă PSD in următorii 4 ani?
Cea mai importantă alianță pe care trebuie să o realizeze PSD este aceea cu romanii. Vom face alianțe cu cei care cred în aceleași valori, cu cei care își doresc să redea poporului roman demnitatea.
6. Cum ați caracteriza activitatea actualei guvernări tehnocrate?
La inceput, am vrut să cred că acest Guvern e de bună credință și vrea să guverneze, dar nu mai cred așa ceva. E o păcăleală că miniștrii lui Cioloș sunt specialiști. Un exemplu concret in acest sens ține de estimarea greșită a veniturilor bugetare. Veniturile bugetare pe 2016 au fost estimate de Guvern la peste 200 de milioane, s-a realizat peste 100 de miliarde. În ritmul ăsta, diferenţa de venituri e foarte mare. Vom avea o gaură foarte mare. Au ajuns în situaţia asta pentru că nu au adus deloc fonduri europene.
7. Considerați că următorul guvern ar trebui să fie unul politic?
Consider ca următorul Guvern trebuie să fie unul format din oameni cu experiență și pregătire profesională. Am speranța că PSD va intra într-un Guvern în care poate rezista si in care-si pune in valoare programul de guvernare.
8. Aveți un mesaj pentru alegatori?
Alături de colegii mei din județul Cluj formăm o echipă puternică, cu experiență și suflu tânăr. Îmi doresc ca cetățenii să își pună încrederea în noi și în proiectele pentru care ne luptăm să le ducem la bun sfârșit. Scopul nostru este să redăm oamenilor demnitatea pe care o merită, să se simtă respectați și doriți în țara lor. Voi reprezenta toți clujenii, dar bineînțeles, voi rămâne cu sufletul foarte aproape de oamenii de pe Valea Someșului, ei fiind cei între care am copilărit, am învățat și m-am format ca om!