Conectează-te cu noi

Recomandări

Jungla locurilor de parcare. Ți-ai găsit ștergătoarele ridicate și mașina zgâriată? Ce spun polițiștii?

Publicat acum

pe

Stergatoare ridicate

De cele mai multe ori, în apropierea blocurilor, pe domeniul public, majoritatea conducătorilor auto se cred stăpâni pe locul de parcare, loc pe care și-au parcat mașina de mai multe ori. Că e aproape de bloc, că autoturismul se vede mai bine de la fereastra locuinței sau datorită faptului că e un loc umbrit în timpul verii sau ferit de intemperii pe timpul iernii.

Dacă un alt autoturism parchează pe locul respectiv, fără acordul „proprietarului”, conducătorul autoturismului care a făcut „greșeala” de a parca pe un loc care nu este „al lui” se poate trezi cu ștergătoare de parbriz ridicate, oglinzi rabatate, autoturism blocat sau, mai rău, oglinzi sparte, ștergătoare rupte și zgârieturi adânci în vopseaua mașinii.

Din păcate, majoritatea orașelor României, inclusiv municipiul Dej, se confruntă cu lipsa locurilor de parcare, iar unii șoferii recurg la astfel de gesturi de intimidare menite a descuraja parcarea altor autoturisme, până la urmă aflate legal pe domeniul public.

Incidența unor astfel de fapte a crescut vertiginos în ultimii ani, unii conducători auto, pe lângă faptele de intimidare deja cunoscute, adoptă și un comportament violent. De altfel, în anul 2011, un taximetrist din București a fost ucis într-o altercație pornită de la un loc de parcare. Acesta a fost bătut, cu pumnii și cu picioarele, până a fost lăsat fără suflare pentru că a făcut greșeala de a parca „pe locul” unui tânăr din Capitală, altercație în care a fost folosit și un pistol cu bile din cauciuc.

Chiar și așa, mulți șoferi din România nu știu că există o lege care protejează persoanele care se află în situația de nu putea părăsi locul de parcare din cauza unui alt conducător auto care, prin intimidare, blochează ieșirea din parcare cu mașina proprie, degradează sau distruge un bun care nu este al lui.

Distrugerea, degradarea sau aducerea în stare de nefolosinţă a unui bun se pedepseşte cu închisoare de până la doi ani sau cu amendă. De menţionat este că această faptă se pedepseşte doar la plângerea prealabilă a victimei”, a afirmat Bogdan Ghebaur, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei, potrivit digi24.ro.

Principiul după care ar trebui să se ghideze șoferii din România, în lipsa unui contract de concesiune, este cel al „primului venit, primului servit”. „Dacă locul de parcare este concesionat de la primărie, concesionarul respectiv, în funcție de hotărârile consiliului local, are obligația de a marca locul de parcare cu numărul cotractului de concesiune și cu numărul de înmatriculare al autovehiculului”, se arată pe un forum de consultanță juridică, totul pentru a se evita situațiile în care un conducător, în necunoștință de cauză, să parcheze pe locul plătit al altcuiva.

Polițiștii recomandă conducătorilor auto ca în cazul în care își găsesc autoturismele distruse, degradate sau blocate în parcare, să nu-și facă singuri dreptate și să apeleze imediat la organele abilitate.

Subiectul a strâns numeroase reacții în mediul online:

Aici in Cluj se practica ca daca parchezi 20 minute pe locul altcuiva sau blochezi pe cineva iti lasi numarul de telefon scris pe parbriz si te suna si poti muta masina. E practic. Numai ca daca faci de prea multe ori asa risti amenda sau sa gasesti masina zgariata”, a comentat un ultilizator Facebook.

Sunt destui cei care isi insusesc trotuarul din fata blocului ca fiind locul „lor” de parcare. Daca toata lumea ar respecta regula primul venit, primul sosit, atunci tara noastra ar evolua mai ceva ca Germania, si nu am mai avea astfel de probleme :)) Ei sunt cancerul societatii, sunt paraziti la stat, cu logan-uri de 2 lei”, a comentat un alt utilizator.

FOTO – Arhivă

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER