Conectează-te cu noi

Naţional

LEGEA ANTIFUMAT intră în vigoare de mâine! Care sunt sancțiunile și unde se va putea fuma?

Publicat acum

pe

tigara tutun

Începând de mâine, 16 martie, fumatul va fi interzis în toate spaţiile publice, inclusiv restaurante, cluburi, terase, spații libere din apropierea locurilor de joacă pentru copii sau școli.

Chiar înainte de intrarea în vigoare a noii legi, opinia publică a identificat câteva aspecte, considerate de analiști, cel puțin aberante. Aparent, noua lege încearcă să schimbe semnificația „spațiului închis”. Se consideră închis spațiul care are un acoperiș, plafon sau tavan și care este delimitat de cel puțin doi pereți, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent.

Potrivit normelor, care vor fi aplicate începând de mâine, „vor fi considerate „spații închise” acele spații care au un acoperiș, plafon sau tavan și care sunt delimitate de cel puțin doi pereți, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent. Având în vedere faptul că spațiile închise pot face parte dintr-o construcție sau dintr-un sistem tehnic destinat găzduirii omului (cort, pavilion, chioșc, etc), definirea „peretului” trebuie să țină cont de ambele situații”, se arată în draftul privind instrucțiunile pentru aplicarea prevederilor Legii nr. 15/2016 referitoare la interzicerea fumatului în spațiile închise.

Totodată, fumatul va fi interzis și în așa numitele „firme de apartament”. Dacă într-o locuință proprietate privată se desfășoară și activități economice, atunci aceasta devine „loc de muncă” (chiar dacă activitatea se desfășoară doar într-o cameră), iar fumatul este interzis.

Nici în spațiile comune din clădirile rezidențiale (scări de bloc), care sunt considerate publice, nu se va mai putea fuma. De asemenea, nu se va putea fuma nici în mașina de serviciu sau în taxi.

Nu sunt considerate spații închise:

  • Spațiile delimitate doar de un perete, cu sau fără acoperiș, plafon sau tavan (ex: grădinile de vară, terasele amenajate în fața unui punct de lucru fără a avea sisteme de închidere laterală, balcoanele deschise, stațiile cu un perete lateral ale mijloacelor de transport în comun,etc);
  • spațiile delimitate doar de acoperiș, plafon sau tavan (ex: corturi/ chioșcuri fără închideri/ pereți laterali; peroane de tren acoperite; stațiile fără pereți laterali ale mijloacelor de transport în comun, etc)
  • spațiile deschise din aer liber.

AMENZI ȘI SANCȚIUNI

Nerespectarea prevederilor legii antifumat de către persoanele fizice se sancționează cu amendă contravențională de la 100 lei la 500 lei, iar nerespectarea de către persoanele juridice a prevederilor legii se sancționează cu amendă contravențională de 5.000 lei la prima abatere.

La a doua abatere se sancționează cu amendă contravențională de 10.000 lei și cu sancțiunea complementară de suspendare a activității până la remedierea situației care a dus la suspendarea activității.

Săvârșirea unei noi contravenții la prevăzută de legea antifumat se sancționează cu amendă contravențională de 15.000 lei și cu sancțiunea complementară de închidere a unității.

Guvernul dorește schimbarea legii

Actuala lege antifumat, ce se va aplica din 16 martie, interzice practicarea acestui viciu la terasele acoperite şi delimitate de cel puţin doi pereţi. Astfel că Guvernul, realizând absurdul situaţiei, vrea să modifice legea deja publicată în Monitorul Oficial, însă va face acest lucru abia în luna mai, când se vor aplica prevederile Uniunii Europene care interzic ţigările aromate.

În această Ordonanţă de Urgenţă ar urma să fie incluse şi aceste modificări.

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER