Naţional
Legea RCA a intrat ieri în vigoare! La ce trebuie să fie atenți șoferii
Publicat acum
7 anipe
de
Dorin CocișCadrul legal al asigurărilor obligatorii de răspundere civilă auto (RCA) a fost schimbat pentru a doua oară în mai puțin de un an de zile, astfel că de ieri au apărut o serie de modificări față de prevederile aflate în vigoare până marți. Cu această ocazie, au fost identificate șapte schimbări importante referitoare la asigurările auto de care ar trebui să țină seama toți proprietarii de mașini din România, scrie avocatnet.ro.
Vechiul cadru legal al asigurărilor RCA era reprezentat de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 54/2016, act normativ ce se aplica din luna septembrie a anului trecut și care a înlocuit, la momentul respectiv, o lege. Cu toate acestea, din 12 iulie 2017, asigurările auto obligatorii sunt reglementate din nou prin lege, după ce parlamentarii au decis o altă schimbare a cadrului legal al asigurărilor RCA.
Practic, Legea nr. 132/2017, ce stabilește noile reguli în materie de asigurări RCA, a intrat ieri în vigoare. Totodată, intrarea sa în vigoare înseamnă și abrogarea OUG nr. 54/2016. Principalele modificări identificate de redacția noastră, ce se aplică de-acum asigurărilor auto obligatorii, sunt detaliate în continuare.
1. A apărut asiguratul cu risc ridicat
Spre deosebire de legislația aplicabilă până marți, s-a introdus ideea de asigurat cu risc ridicat. Persoanele încadrate la această categorie se pot adresa Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România ca să obțină o ofertă de asigurare, iar această entitate le face o ofertă și le alocă unui asigurător RCA pentru încheierea contractului de asigurare.
2. La suspendarea contractului RCA rămâi fără plăcuțele de înmatriculare
Suspendarea la cerere a contractului de asigurare RCA este în continuare o posibilitate atunci când este vorba de suspendarea dreptului de circulație al vehiculului sau de imobilizarea acestuia. Totuși, proprietarii trebuie să depună plăcuțele cu numărul de înmatriculare la autoritatea emitentă, deși până acum nu exista o asemenea obligație.
3. Răspunsuri mai rapide la cererile de despăgubire
Referitor la soluționarea cererilor de despăgubire, Legea nr. 132/2017 a venit cu o schimbare semnificativă față de regulile vechi. Concret, asigurătorii RCA trebuie să dea un răspuns ferm în 30 de zile de la data la care cererile de despăgubire sunt înaintate de asigurați. Până acum, OUG nr. 54/2016 era un pic mai permisivă, fiind stabilit că soluționarea se făcea în 30 de zile de la data înaintării cererii, dar nu mai târziu de trei luni de la data avizării daunei.
4. Asigurătorii RCA te anunță că expiră contractul
O altă noutate în raport cu vechiul cadru legal este introducerea obligației asigurătorilor RCA de a-și informa asigurații atunci când contractele sunt pe cale să expire. Mai precis, noua lege dispune că „asigurătorii RCA și intermediarii de asigurări RCA au obligația să informeze asigurații/contractanții cu privire la încetarea contractului RCA și la posibilitatea de reînnoire a acestuia, cu 30 de zile înainte de încetarea contractului RCA”.
5. Asigurările false și piesele contrafăcute, motive de pedepsire penală
Documentul care se aplică începând de ieri mai prevede și stabilirea unor infracțiuni nereglementate în trecut de OUG nr. 54/2016. Astfel, este vorba de emiterea și comercializarea de contracte RCA false sau falsificate și de folosirea de piese contrafăcute de către service-urile auto, fapte pentru care se pot aplica pedepse penale.
6. Compensarea directă devine decontare directă
Compensarea directă, ce era prevăzută de Ordonanța RCA, a fost redenumită decontare directă. Decontarea directă reprezintă un serviciu auxiliar de gestionare a daunelor, ce este ofertat obligatoriu de către asigurătorii RCA, dar a cărui achiziție este opțională pentru asigurați. Până de curând, compensarea directă era doar un mecanism facultativ de gestionare a daunelor.
7. Tariful de referință nu mai este calculat de ASF
Legea RCA a schimbat regula conform căreia tarifele de referință ale asigurărilor auto obligatorii sunt calculate de Autoritatea de Supraveghere Financiară. Concret, tarifele de referință sunt calculate semestrial de o societate cu expertiză contractată de Autoritate și sunt publicate de aceasta din urmă.
Până la 2.000 de lei amendă pentru lipsa asigurării obligatorii
Cetățenii sau firmele care nu încheie contracte RCA pentru mașinile pe care le au riscă amenzi cuprinse între 1.000 și 2.000 de lei, este precizat în Legea nr. 132/2017. În plus, autoritățile sunt îndreptățite să rețină certificatul de înmatriculare al automobilelor până la prezentarea dovezii încheierii asigurării RCA.
„Persoanele fizice sau juridice care au în proprietate vehicule supuse înmatriculării sau înregistrării în România, precum și tramvaie au obligația să se asigure pentru cazurile de răspundere civilă ca urmare a prejudiciilor produse prin accidente de vehicule (…)”, scrie în actul normativ amintit, prevederile figurând înainte și în Ordonanța RCA.
Contractul RCA se poate încheia pe o perioadă cuprinsă între o lună și 12 luni, multiplu de o lună, în funcție de opțiunea asiguratului. Iar plata primelor de asigurare se poate face fie integral, fie în rate, contractul RCA fiind considerat, în cazul al doilea, titlu executoriu. De asemenea, regulile acestea au fost păstrate de autorități din OUG nr. 54/2016.
„Asiguratul se obligă să plătească prima de asigurare asigurătorului RCA, iar asigurătorul RCA se obligă ca la producerea riscului asigurat să plătească despăgubirea terțului prejudiciat, în condițiile legii și ale contractului de asigurare”, este subliniat în lege.
Sursa – avocatnet.ro