Ştiri din zonă
Luna trecută, dedicată controalelor în unităţile din industria agroalimentară. Ce au descoperit inspectorii ANSVSA în județul Cluj
Publicat acum
9 anipe
de
Dorin CocișLuna trecută, inspectorii ANSVSA Cluj, alături de colegii din întreaga țară, au desfăsurat activităţi de control în unităţile din industria agroalimentară.
În cursul lunii martie 2016, Direcţiile judeţene sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor şi cea a municipiului Bucureşti au desfăsurat activităţi de control în unităţile din industria agroalimentară.
Unităţile din industria agroalimentară controlate desfăşoară activităţi pe domenii de activitate diverse, precum fabricarea produselor de morărit, a pâinii şi produselor de patiserie, a altor produse alimentare, a băuturilor răcoritoare şi alcoolice precum şi unităţi de depozitare – alimentare, seminţe, legume și fructe.
Controlul unităţilor a vizat în principal aspecte privind calitatea spaţiilor în care produsele alimentare sunt manipulate, prelucrate precum şi cele de depozitare a materiilor prime şi produselor finite, controlul dăunătorilor, evidenţa documentelor şi a informaţiilor privind sistemul HACCP, condiţiile de igienă şi de funcţionare a unităţii.
În luna martie a acestui an au fost efectuate 9.062 de controale, în urma cărora au fost aplicate 140 de avertismente şi 132 de amenzi contravenţionale în valoare de 181.100 de lei.
Neconformităţile constatate şi sancţionate au fost cele privind:
-neconformităţi privind respectarea regulilor de igienă (depozitare, pereţi, tavan, paviment, spaţii, contract şi proces verbal DDD, SNCU, ustensile, utilaje, autocontrol, manipulare, lumină fără protecţie, substanţe dezinfectante, sursă apă caldă, mucegai, corpuri iluminat, infiltraţii, vestiar, recipiente deşeuri, păstrare substanţe degresante, boiler);
-neconformităţi privind documentarea şi implementarea procedurilor bazate pe principiile HACCP (monitorizare, lipsa HACCP, documentaţie);
-neconformităţi legate de produse (etichetare, buletine analiză);
-neconformităţi documentare (documente, documente calitate, trasabilitate)
-neconformităţi privind personalul (fişe aptitudini, control sănătate, curs igienă, examene medicale)
-altele (înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, comercializare, compatibilităţi).
În județul Cluj, valoarea amenzilor a fost de 7.800 lei. Printre neregulile constatate de inspectorii ANSVSA – pereţi murdari, pardosea murdară, lipsă documente de înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, trasabilitate incompletă, igienă necorespunzătoare sau depozitare necorespunzătoare.
De asemenea în cadrul controalelor în unităţile din industria agroalimentară s-au prelevat probe conform procedurilor, urmărindu-se prezenţa şi încadrarea în valorile maxime admise a pesticidelor, contaminanţilor, aditivilor şi substanţelor interzise precum şi teste de sanitaţie necesare analizei gradului de igienă, probe transmise spre analiză laboratoarelor arondate.
FOTO – Arhivă