Conectează-te cu noi

Ştiri din zonă

Mâine, 2 august, vor răsuna toate sirenele din județul Cluj, în cadrul unui exercițiu național

Publicat acum

pe

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” al județului Cluj va desfășura lunar exerciții pentru testarea și verificarea sistemului de înștiințare, avertizare și alarmare în situații de protecție civilă. De altfel, exerciţiile vor avea loc la nivel naţional.

În toate localitățile județului vor avea loc exerciții pentru verificarea funcționării mijloacelor de alarmare a populației, în vederea centralizării permanente a datelor privind starea de operativitate a echipamentelor de înștiințare, avertizare și alarmare, precum și pentru pregătirea continuă a autorităților administrației publice locale.

Începând cu luna august a anului curent, în prima zi de miercuri a fiecărei luni, în intervalul orar 10.00 – 11.00, vor fi acționate sirenele de alarmare publică existente la nivel național.

Simulările vor începe miercuri, 02 august, și vizează atât verificarea echipamentelor care pot fi acționate în mod centralizat (simultan), dar și a celor cu acționare locală.

Totodată, rezultatele verificărilor vor fi centralizate la nivel județean și vor face obiectul unor analize în comitetul județean pentru situații de urgență, în vederea îmbunătățirii modului de alarmare a populației în situații de protecție civilă.

Prin modul de acționare mijloacelor tehnice de alarmare există posibilitatea de a crea disconfort în spațiul public, motiv pentru care asigurăm cetățenii că astfel de exerciții periodice sunt necesare și benefice.

Cum se diferențiază semnale sonore pentru dezastre

Sirenele vor suna alternativ între orele anunțate pentru exercițiu. Practic vor fi 5 sunete a câte 16 secunde fiecare cu pauze între ele. Semnalele nu sunt identice, ci se diferențiază după tipul de alarmare: există semnal distinct pentru dezastre, un altul pentru prealarmare la atac aerian, alarmare la atac aerian și semnal distinct pentru încetarea alarmei. Cum sună fiecare tip de alarmare în parte:

ALARMĂ LA DEZASTRE

  • 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauza de 10 secunde între ele.

Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune din 5 sunete a 8 secunde fiecare, cu pauza de 5 secunde între ele.

PREALARMĂ AERIANĂ

  • 3 sunete a 32 secunde fiecare, cu pauza de 12 secunde între ele.

Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune din 3 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauza de 6 secunde între ele.

ALARMĂ AERIANĂ

  • 15 sunete a 4 secunde fiecare, cu pauza de 4 secunde între ele.

Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune din 15 sunete a 2 secunde fiecare, cu pauza de 2 secunde între ele.

ÎNCETAREA ALARMEI

  • Un sunet continuu, de aceeaşi intensitate, cu durata de 2 minute.

Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune dintr-un sunet continuu, de aceeaşi intensitate, cu durata de 1 minut.

 

FOTO – Arhivă

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER