Conectează-te cu noi

Ştiri din zonă

Mâine, 20 aprilie, vor răsuna toate sirenele din județul Cluj, în cadrul unui exercițiu național

Publicat acum

pe

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) va desfășura în această săptămână un amplu exercițiu, la nivel național, pentru testarea și verificarea unor echipamente din componența sistemului de înștiințare, avertizare și alarmare în situații de protecție civilă – PROCIV 2017.

În localitățile din județul Cluj simulările vor avea loc joi, 20 aprilie, în intervalul orar 10:00-15:00, perioadă în care vor fi verificate atât fluxurile de transmitere a mesajelor de înștiințare către autorități, cât și modul de funcționare a mijloacelor de alarmare a populației (sirene) existente la nivelul comunităților.

În perioada vizată, locuitorii comunităților din județul Cluj vor auzi semnalul de alarmare, compus din 5 sunete a câte 16 secunde fiecare.

Recomandăm cetățenilor să rămână calmi și să își desfășoare în mod uzual activitățile, să urmărească informările ISU Cluj și a autorităților administrației locale, fără alte măsuri suplimentare. În cadrul exercițiului vor fi verificate doar sistemele de alarmare, iar mesajele tip voce vor fi particularizate cu sintagma ‘EXERCIȚIU’”, se precizează într-un comunicat al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” al județului Cluj.

Cum recunoști alarmele

  • Semnalul de alarmă la dezastre se compune din 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele.
  • Semnalul de prealarmă aeriană se compune din 3 sunete a 32 de secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde între ele.
  • Semnalul de alarmă aeriană se compune 15 sunete a 4 secunde fiecare, cu pauză de 4 secunde între ele.
  • Semnalul de încetare a alarmei se compune dintr-un sunet continuu, de aceeași intensitate, cu durata de 2 minute.
  • Mesajele tip voce vor fi particularizate cu sintagma ‘EXERCIȚIU’.

Înștiințarea, avertizarea, prealarmarea și alarmarea se realizează în scopul dispunerii măsurilor de protecție a populației și bunurilor materiale, precum și pentru limitarea efectelor dezastrelor. Cele mai des întâlnite situații în care este alarmată populația, prin intermediul sirenelor electrice și electronice, au loc pe timpul inundațiilor, când este semnalată iminența producerii unor viituri care să pună în pericol viața persoanelor.

De asemenea, sistemul de înștiințare — alarmare este utilizat în cazul producerii unor accidente tehnologice în care sunt implicate substanțe periculoase, ruperii unor baraje hidrotehnice sau căderii obiectelor din atmosferă. Această metodă destinată protecției populației civile poate fi utilizată și pe timpul conflictelor armate.

Prin intermediul acestor mijloace de alarmare pot fi transmise semnale acustice cu diferite semnificații sau pot fi transmise mesaje vocale care vizează anumite măsuri pentru comunitate.

 

FOTO – Arhivă

CITEȘTE ȘI:

Start exercițiului PROCIV 2017! Începând de astăzi, sirenele din Dej vor răsuna în tot orașul

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER