Social-Cultură
Mănăstirea Cășiel și-a sărbătorit ieri hramul – FOTO
Publicat acum
7 anipe
de
Dorin CocișAceastă mare sărbătoare a început din ajunul praznicului cu oficierea slujbei Privegherii de către un sobor de preoți, iar la momentul potrivit, părintele Marius Ormenișan, Secretar al Protopopiatului Ortodox Român Gherla a rostit un cuvânt duhovnicesc de învățătură.
În ziua praznicului, 14 septembrie 2017, sute de oameni au participat la hramul Mănăstirii Cășiel din Arhiepiscopia Arhiepiscopia Ortodoxă a Vadului, Feleacului și Clujului, unde Sfânta Liturghie a fost oficiată de către Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, înconjurat de un sobor de 30 de preoți, din sobor făcând parte, preacuviosul părinte arhimandrit Dumitru Cobzaru, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Arhiepiscopia Ortodoxă a Vadului, Feleacului și Clujului, părintele Adrian Onica, inspector la Centrul Eparhial al Episcopiei Sălajului și părintele Ioan Buftea, protopop al Dejului. Cu acest prilej, Părintele Mitropolit le-a vorbit celor prezenți despre: ,,Sfânta Cruce, bucuria tuturor credincioșilor”.
Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a apreciat că la Mănăstirea Cășiel se simte o atmosferă duhovnicească, datorită maicii starețe Stavrofora Varvara, obștii mănăstirii și în mod deosebit datorită părintelui duhovnic, Serafim. În cadrul Sfintei Liturghii, mulți credincioși s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului.
La final, obștea mănăstirii a oferit Părintelui Mitropolit, drept recunoștință pentru purtarea de grijă, o icoană cu Înălțarea Sfintei Cruci, apoi părintele Serafim, duhovnicul Mănăstirii a mulțumit Părintelui Mitropolit, soborului de preoți și tuturor celor prezenți pentru că au lăsat toate grijile și au fost împreună rugători la această frumoasă sărbătoare.
Sărbătoarea Înălţării Sfintei Cruci s-a generalizat în Biserică începând cu secolul XI, până la acea dată ea fiind o sărbătoare locală ţinută mai ales de către credincioşii din Ierusalim. De altfel, de acest oraş se leagă două momente importane din istoria crucii pe care a fost răstignit Iisus Hristos. Este vorba despre înălţarea Crucii în faţa credincioşilor din Ierusalim în anul 335, după descoperirea ei de către împărăteasa Elena şi de aceeaşi înălţare a Crucii în Ierusalim în anul 630, pe 14 septembrie, ca mulţumire pentru recuperarea ei de la perşi care o luaseră pradă de război în anul 615.
Înălţarea Sfintei Cruci este zi de post deoarece ne aminteşte de Patimile, Răstignirea şi moartea pe Cruce a Mântuitorului.