Social-Cultură
Mii de români sunt așteptați la Noaptea Muzeelor 2025

Publicat acum
6 secundepe

- Aflată la a XXI-a ediție în România, Noaptea Muzeelor 2025 este pentru prima dată susținută și de Ministerul Culturii
- Acces gratuit în peste 70 de muzee, galerii și instituții culturale, în seara de 17 mai 2025
- În județul Cluj, Noaptea Muzeelor 2025 aduce în prim-plan istoria, arta și reconstituirea culturală, printr-o serie de evenimente desfășurate în Cluj-Napoca, Turda și Dej – orașe care își pun în valoare patrimoniul prin expoziții, ateliere, proiecții și experiențe pentru toate vârstele.
Sâmbătă, 17 mai 2025, peste 70 de muzee și instituții culturale din întreaga țară își vor deschide porțile pentru public în cadrul celei de-a XXI-a ediții a Nopții Muzeelor. Evenimentul, coordonat de Rețeaua Națională a Muzeelor din România și susținut pentru prima dată de Ministerul Culturii, oferă vizitatorilor acces gratuit la expoziții, tururi ghidate și activități speciale. Acest demers oferă publicului o experiență muzeală inedită, prin deschiderea instituțiilor muzeale într-un interval orar neconvențional, propunând o ofertă culturală special concepută pentru această ocazie.
Noaptea Muzeelor 2025 promite o experiență culturală unică, transformând muzeele în spații animate de expoziții neobișnuite, activări creative și noi forme de dialog cu vizitatorii. Este o oportunitate pentru publicul larg de a redescoperi patrimoniul cultural într-un cadru inedit și accesibil.
Evenimentul este inspirat de un model european și are loc simultan în peste 30 de țări europene. În România, Noaptea Muzeelor este organizată din 2005 și a devenit unul dintre cele mai așteptate evenimente culturale ale anului.
Diversitatea instituțiilor muzeale din România și bogăția patrimoniului gestionat transformă ediția din 2025 într-un context favorabil pentru promovarea educației prin cultură, pentru dezvoltarea sustenabilă a sectorului și pentru consolidarea rolului social al muzeelor. Astfel, Noaptea Muzeelor devine o platformă strategică de fidelizare a publicului și de afirmare a muzeului ca actor activ în viața comunității. De altfel, mesajul principal – Educația prin cultură. Dezvoltarea prin cultură – este reflectat în toate activitățile propuse, contribuind la poziționarea culturii ca factor esențial în evoluția societății.
„Noaptea Muzeelor nu mai este de mult doar o plimbare de seară printre exponate. Este un fenomen cultural complex, un catalizator al curiozității și al dialogului dintre generații. Este modul prin care aducem istoria, arta și știința mai aproape de oameni, în moduri memorabile și accesibile.” – a declarat Ciprian Anghel Ştefan – manager general Complexul Naţional Muzeal ASTRA din Sibiu.
În județul Cluj, Noaptea Muzeelor 2025 aduce în prim-plan istoria, arta și reconstituirea culturală, printr-o serie de evenimente desfășurate în Cluj-Napoca, Turda și Dej – orașe care își pun în valoare patrimoniul prin expoziții, ateliere, proiecții și experiențe pentru toate vârstele.
- Muzeul Municipal Dej își așteaptă vizitatorii sâmbătă, 17 mai, între orele 19:00 și 00:00, cu o ediție specială desfășurată sub tematica „Mai aproape de oameni într-o Noapte de Mai”. Programul include o reconstituire a atmosferei Daciei romane, realizată de Asociația Terra Dacica Aeterna, o expoziție de păpuși de teatru și un atelier interactiv dedicat acestui tip de artă scenică, completate de proiecția documentarului „Istoria teatrului de păpuși”.
Publicul va putea urmări și o prezentare dedicată istoriei recente – „Dejul și lupta anticomunistă în perioada 1946–1956”, realizată de elevi ai Colegiului Național „Andrei Mureșanu”, iar seara se va încheia cu un concert de toacă și o proiecție de film în aer liber. Evenimentul este realizat cu sprijinul Asociației „Povestea unei seri”. Accesul este gratuit.
- Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca (Str. Constantin Daicoviciu nr. 2) oferă un program extins, cu acces gratuit între orele 16:00 și 24:00. Ziua începe cu ateliere de educație muzeală(16:00–18:00), urmate de vizitarea expozițiilor permanente și temporare. Expozițiile includ: Lapidariul Roman, Lapidariul Medieval și Premodern, Zei și muritori în Egiptul antic, Războinici uitați și podoabe eterne – o incursiune în epoca migrațiilor, Memoria timpului – o expoziție ce explorează legătura dintre artă și istorie, Visul primei nopți polare – Belgica, despre prima expediție belgiană în Antarctica (1897–1899).
- Muzeul de Istorie Turda își deschide porțile între orele 17:00 și 00:00 (ultima intrare: 23:20), cu acces la trei locații reprezentative pentru oraș: Muzeul de Istorie (str. B. P. Hașdeu nr. 2), Castrul restaurat al legiunii a V-a Macedonica de la Potaissa (str. Castrului Roman), Galeria de Artă „Valer Suciu” (str. Libertății nr. 2).
Noaptea Muzeelor, coordonat de Rețeaua Națională a Muzeelor din România, este un Proiect Cultural finanțat de Ministerul Culturii.
Programul evenimentelor poate fi consultat la adresa de facebook: https://www.facebook.com/noapteamuzeelor
Citește și:
Tânărul care a plonjat cu mașina în Valea Salcă din Dej, pozitiv la droguri. I-au fost recoltate probe biologice – FOTO
ACCIDENT în Dej. Mașină răsturnată într-o vale, tânăr de 18 ani evaluat medical – FOTO
Dejul fără apă | Ce s-a decis în ședința Comitetului pentru Situații de Urgență. Posibil chiar școală online!