Conectează-te cu noi

Administraţie

Municipiul Dej, la UN PAS să rămână ÎNGROPAT ÎN GUNOI. Decizia, moment de CASCADORII RÂSULUI! – VIDEO

Publicat acum

pe

sedinta CL deseuri consilier local

Consilierii locali din Dej au decis, in extremis, să aprobe un proiect de hotărâre privind aprobarea plății diferenței de preț pentru transportul deșeurilor menajere din municipiul Dej la rampa din Odorheiu Secuiesc.

În cadrul ședinței de îndată de azi, consilierii locali din Dej au avut pe masă un proiect de hotărâre care a vizat aprobarea diferenței de preț de transport și depozitare a deșeurilor municipale la rampa de la Odorheiu Secuiesc, față de Pata Rât, în valoare totală de 270 mii lei din bugetul local de venituri și cheltuieli al anului 2016.

Constatând că până în prezent nu a fost finalizată implementarea proiectului ”Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Cluj” (ceea ce probabil nici nu se va întâmpla în următorii doi ani), Comitetul Local pentru Situații de Urgență a propus continuarea transportării deșeurilor menajere la rampa de la Odorheiu Secuiesc, în baza contractului încheiat între Bratner Vereș și RDE Harghita SRL pe o perioadă de patru luni (până pe 31 iulie).

”După cum bine știți, trebuia finalizată acea celulă de depozitare de la Pata Rât, din cadrul proiectului ECO-METROPOLITAN, prima celulă nu a fost finalizată, iar datorită acestui aspect noi suntem nevoiți de aproximativ un an de zile să găsim soluții pentru a depozita gunoiul menajer și a nu influența efectiv prețul plătit de populație. Aceasta din urmă nu este de vină și de aceea am dorit să găsim soluții în așa fel încât să nu majorăm prețul la populație”, a explicat, în expunerea proiectului, primarul Morar Costan, cel care a precizat că până acum câteva luni deșeurile menajere erau transportate la Pata Rât, la o distanță de aproximativ 55 de kilometri de Dej.

”Diferența de kilometri (între Pata Rât și Odorheiu Secuiesc) se reflectă în prețul de transport a gunoiului menajer. Dacă înainte plăteam la transport pe 110 kilometri, dus-întors la Pata Rât, acum plătim pe 440 kilometri, la Odorheiu Secuiesc, fiind o influență de 67 de lei per tonă. Depozitarea e 16 euro la tonă la Odorheiu Secuiesc, iar la Cluj era 21 de euro pe tonă. Scădem aproximativ 20 de lei și rămân aproximativ 37 de lei ca și cost suplimentar pe tonă transportul la Odorheiu Secuiesc. N-avem altă variantă pentru că depozit autorizat în zonă care să ne primească gunoiul menajer nu avem”, a declarat edilul.

Conform acestuia, cantitatea de deșeuri estimată a fi transportată va fi de 1.500 de tone pe lună. Cheltuiala totală în sumă de 200 mii de lei (suma inițială de 270 mii lei a fost modificată în timpul ședinței) va fi suportată de municipiul Dej din propriul buget. ”În vederea decontării cheltuielilor ocazionate de transportul și depozitarea deșeurilor menajere ce urmează a fi plătite de municipiul Dej, Bratner Vereș va prezenta lunar situația clară a cantității de deșeuri menajere transportate și depozitate la rampa aflată la 220 de kilometri distanță, situația respectivă urmând să fie confirmată de deținătorii rampei de la Odorheiu Secuiesc”, se arată în proiectul de hotărâre pus pe masa consilierilor.

O variantă mult dorită și așteptată de Morar Costan ar urma să fie groapa de depozitare de la Surduc, însă nu se știe dacă aceasta va fi gata în luna iunie, așa cum a anunțat directorul Bratner Vereș. Distanța ar urma să fie de numai 80 de kilometri față de Dej, distanță considerabil mai mică față de Odorheiu Secuiesc.

Primul consilier local care a luat cuvântul a fost Călin Rusu. ”Consider că acest proiect este în afara legii, din mai multe puncte de vedere. Unu, situația prezentată nu cred că poate face parte din categoria celor care pot fi incluse în situații de urgență […]. Imediat împlinim un an în care menținem o situație de urgență pe care nu am reușit să o gestionăm corect. Doi, suma pe care ați stabilit-o ca fiind diferența nu preț mie nu mi se pare suficient de corect argumentată, în sensul că pe o rază de 220 de kilometri noi nu am văzut și nici nu avem la dosar, de la gestionarii altor rampe de gunoi, negații care să ne spumă că nu primesc deșeurile de aici și implicit transportul nu ar fi putut fi mai mic […]. Trei, în momentul în care spunem că alocăm din bugetul local o sumă suplimentară neprevăzută inițial în buget ar fi trebuit să ne prezentați resursa și modul în care rectificați bugetul respectiv. Eu consider că acest proiect nu poate fi acceptat în forma prezentată”.

Vali Cîmpan a întrebat care e tariful per kilometru al unui transport la Odorheiu Secuiesc, moment în care primarul a intervenit imediat și a răspuns”4,5 lei/kilometru”. Cei doi au făcut apoi mai multe calcule, la finalul cărora reprezentantul ALDE s-a întrebat dacă nu cumva ”compania transportă, pe costul nostru, și pentru alții?”.

Anamaria Kovrig a specificat și ea că s-a consultat cu cei de la Bratner Vereș și ”suma care ar reprezenta în plus față de suma actuală este 1,64 RON cu TVA inclus. Deci, în loc de 6,38 de lei, cât plătim acum pe cap de locuitor, suma aceasta ar fi 8,02. Cred că e 1,64 lei nu e atât de mult încât să nu fie suportat de cel căruia i se prestează serviciul”, a punctat alesul UDMR-ului.

”Constat cu neplăcere superficialitatea cu care se tratează o asemenea problemă. Sunt în deplin asentiment cu cele spuse de domnul Rusu, dar vreau să remarc următorul lucru: cu această sumă pe care dvs. ați trecut-o aici și pe care încercați să o negociați acum – 200 de mii, facem calcule – denotă clar faptul că nu există nici cel mai mic interes ca această problemă să fie rezolvată. Vreau să vă atrag atenția că este o acțiune parțial ilegală, ne expunem cu toții votând o asemenea soluție. Eu zic că se pot aduce soluții de peste hotare, din țările învecinate, municipalități care își gestionează această resursă, pentru că gunoiul pentru anumite comunități este o resursă din care fac bani. Noi nu numai că nu știm să facem bani, noi suntem dispuși să finanțăm firme private care mai mult sau mai puțin din vina lor nu își fac treaba”, a tranșat situația Marius Butuza, cel care a și anunțat că nu va vota proiectul.

Social-democrata Teodora Muncelean l-a întrebat pe primar dacă ”în cazul în care vom renunța la modalitatea de a duce gunoiul la Odorhei, credeți că ar genera costuri suplimentare de la buget?”, aceasta oferindu-i și un răspuns pe măsură Anamariei Kovrig: ”1 leu 64 poate să fie o pâine pentru cineva. De ce să renunțe un cetățean la o pâine pe o zi, din care poate mănâncă o zi sau două, pentru culpa celor care nu și-au făcut treaba în această problemă?”. De asemenea, Muncelean a sugerat și acționarea în instanță a ECO-METROPOLITAN ”pentru a obține diferența de preț de la ei, nu din buzunarul cetățeanului”, menționând că municipalitatea a îndeplinit toate obligațiile impuse în cadrul asocierii.

În final, primarul Morar Costan a avut ocazia să își spună punctul de vedere referitor la cele comentate de aleși. ”Sunt acuzații nefondate faptul că nu ne-a interesat și că nu ne-am implicat. Nu noi suntem vinovați, mingea și cartoful cald sunt la Consiliul Județean. Ei nu și-au făcut treaba! […] Evident, nu sunt vinovați cetățenii! De ce să plătească ei acest cost suplimentar? […] ECO-METROPOLITAN ne-a adus aici pentru că noi nu avem variante. Nu putem intra la licitație când nu știm când se termină proiectul, cine se prezintă la licitație fără date certe? Oricând am fost de-acord să aducem altă firmă. N-avem posibilitatea prin contract, juriștii știu, putem prelungi contractul, nu putem lua altă firmă din afară chiar dacă vrem să o luăm”, a zis edilul. Acesta a mărturisit și că în urmă cu 8-9 ani de zile, când s-a desființat serviciul propriu de salubrizare, nu a fost de acord cu decizia luată.

Pe final, Axinte Bob a tras concluzia că ”atunci când cei de la județ sau din alte părți greșesc, și ei își permit să o facă mereu, contribuabilul plătește. Mie nu mi se pare corect acest lucru, să plătească cei care greșesc!”.

După aproape o oră de discuții, consilierii locali au trecut la vot. Cinci aleși s-au abținut (Călin Rusu, Marius Butuza, Lorand Varga, Anamaria Kovrig, Sorin Mailat) de la vot, iar proiectul a căzut… pentru câteva secunde. ”Domnule Mailat, nu ne susți acum că îs 10, mai trebuie unul și trece?!”, a întrebat (incredibil!! – minutul 22:45 pe video) primarul Morar Costan, care a completat imediat ”sau domnul Butuza sau cineva dintre dumneavoastră…”.

Total neașteptat, Sorin Mailat s-a hotărât să ia cuvântul în al XII-lea ceas, când deja (!!!) se votase de fapt proiectul, chiar dacă secretarul nu anunțase oficial că a nu a trecut, din lipsă de voturi (deși se aude pe filmare ”o singură dată, o singură dată”; probabil secretarul Cristina Pop îi atrăgea atenția edilului că se poate vota o singură dată acest proiect!).

După cuvintele rostite de liberal, aleșii locali au votat din nou și surpriză… ”doar” patru au mai fost ”împotrivă” de data aceasta (Sorin Mailat s-a convins singur să voteze ”pentru” aprobare), iar proiectul a trecut.

*Vezi în MATERIALUL VIDEO de mai jos toate declarațiile făcute pe marginea acestui subiect în cadrul ședinței de îndată de azi.

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER