Social-Cultură
Muzeul Municipal Dej, 100 de ani de existență. PROGRAMUL activităților
Publicat acum
7 lunipe
Primăria Municipiului Dej, prin Muzeul Municipal Dej, vă invită în perioada 13-18 mai 2024 să participați la evenimentele dedicate Zilelor Culturale ale Muzeului. Aceste evenimente prefigurează aniversarea centenarului Muzeului Municipal Dej, cei 100 de ani de existență împlinindu-se în anul 2025. Ziua de 18 mai culminează cu ediția anuală a Nopții Muzeelor.
Programul activităților:
13 mai 2024, ora 17:00 – Vernisaj expoziției cu vânzare urmată de ateliere de pictură organizate prin colaborarea cu elevii Clubului de Pictură „Elena Szervaczius” al Colegiului Național „Andrei Mureșanu” Dej (Grădina Muzeului)
14 mai 2024, ora 18:00 – demonstrații de robotică prin colaborarea cu echipa VectronRobotics a CNAMD (Grădina Muzeului)
15 mai 2024, ora 17:00 – lansarea cărții „Poeme pentru prieteni”, Radu Săplăcan.
Vor prezenta: directorul Bibliotecii Județene „Octavian Goga” Bistrița, Ioan Pintea, jurnalistul Zorin Diaconescu, poetul Ioan Mureșan, preot Ioan Mărginean și directorul Editurii Școala Ardeleană din Cluj-Napoca. Momentul este urmat de un scurt metraj documentar despre poetul Radu Săplăcan în regia lui Gigi Cherecheșiu, reporter TVR Cluj.
16 mai 2024, ora 19:00 – reconstituire istorică alături de Asociația „Linia Frontului”. Reconstituiri ale unor tactici de luptă din cel de-al Doilea Război Mondial, prezentare de armament, proiecție film în aer liber, film documentar cu tematică istorică(Grădina Muzeului)
17 mai 2024, ora 16:00 – Vernisajul expoziției de textile „Arta Firelor” a studenților din cadrul Universității de Arte și Design Cluj-Napoca, comisar de expoziție Loredana Gheorghiu (Sală de conferință)
18 mai 2024, ora 18:00 – 00:00 – Noaptea Muzeelor | program special interactiv
INTRAREA ESTE GRATUITĂ!
Înființat în anul 1925, din inițiativa primarului doctor Pop Cornel, muzeul din Dej s-a numărat printre cele 20 de muzee existente în Transilvania în perioada 1919- 1929. Misiunea Muzeului Municipal Dej, în cei 99 de ani de existență a fost și rămâne aceea de a cerceta, interpreta și celebra trecutul într-un context al prezentului și viitorului, de a fi util comunității prin informațiile oferite despre istoria acestor locuri. Rolul muzeului este acela de a prezenta publicului prin intermediul expozițiilor creația materială și spirituală a comunităților de la confluența Someșurilor, evoluția istorică a orașului Dej, dar și alte expoziții temporare cu diferite tematici, având un important rol instructiv-educativ, recreativ și ilustrativ.