Ştiri din zonă
Odată cu încălzirea vremii, atacurile viperelor se înmulțesc. Ce trebuie să faci?
Publicat acum
9 anipe
de
Dorin CocișOdată cu încălzirea vremii, în zonele montane, situaţiile de urgenţă generate de atacurile viperelor sunt din ce în ce mai frecvente.
În zona montană și piemontană a județului Bistrița-Năsăud se întâlnește frecvent vipera comună (vipera berus berus) sau vipera neagră, acestea fiind specii de reptile veninoase de la noi din țară. Excursioniştii, dar și persoanele care își desfășoară activitatea în zone de munte, trebuie să cunoască pericolul pe care îl reprezintă viperele în această perioadă, modalităţile de prevenire a atacului acestora şi care sunt primele măsuri de ajutor ce trebuie luate în caz de muşcătură.
- purtați bocanci de munte, chiar dacă temperatura ambiantă este ridicată;
- efectuați permanent un control vizual al zonei în care urmează să pășiți;
- nu ridicați pietre mari decât după ce, în prealabil, ați efectuat un control vizual dedesubt, pentru a verifica dacă sunt șerpi.
- dacă intrați într-o zonă cu vegetație înaltă care nu vă permite verificarea suprafeței solului, loviți ușor vegetația cu un băț astfel șarpele va fugi din calea dumneavoastră.
Persoana mușcată de viperă poate muri în cinci ore (veninul acesteia este o hemotoxină), hemoglobina din sânge formând, împreună cu veninul un compus stabil, ceea ce poate duce la sufocare. Totuși moartea cauzată de mușcătura unui șarpe veninos survine în cazuri rare, mai mult de jumătate din mușcăturile de viperă sunt „uscate” fără inoculare de venin.
Efectele unei mușcături de șarpe veninos variază în funcție de vârsta, condiția fizică și starea de sănătate a victimei. O mușcătură de șarpe poate să afecteze victima, dar și pe membrii grupului, din punct de vedere psihic, împiedicând luarea măsurilor necesare.