Politic
Pilonii dezvoltării regionale. Dejul pe traiectorie prioritară
Publicat acum
4 anipe
Infrastructura este una din cheile dezvoltării și aduce după sine evoluția tuturor domeniilor conexe, direct sau indirect. Ca multe alte zone din România, Dejul se află în situația în care are nevoie acută de îmbunătățirea acestui segment.
”Strategia politică propusă de Cristian Bordei, candidat USR Plus pentru alegerile parlamentare din decembrie, 2020, include un plan de dezvoltare, extrem de riguros pus la punct, pentru dezvoltarea economică a acestei regiuni.
În primul rând, Dejul trebuie să fie unul din nodurile unei rețele județene de mobilitate rapidă, rutieră și feroviară, care să permită cetățenilor să ajungă în maxim 60 de minute în orice punct important din județ. În acest fel s-ar crea posibilitatea unei navete rapide și civilizate, în ambele sensuri, către locuri de muncă și oportunități economice, evenimente culturale, facilități medicale și educaționale, etc. Una dintre posibilele soluții pe care Alianța USR PLUS o susține în acest scop este prelungirea traseului viitorului tren metropolitan de la Jucu până la Dej prin Gherla. S-ar asigura astfel o alternativă de circulație până la Gilău cu posibilitatea de conectare din Cluj către Turda – Câmpia Turzii.
În al doilea rând, o conexiune directă la o autostradă ar fi un stimulent major pentru dezvoltarea unor noi facilități de producție și centre logistice în zona adiacentă acesteia. Astfel ar crește cererea de forță de muncă în zonă și asta ar duce la diversificarea oportunităților de angajare și la creșterea salariilor. O astfel de soluție este „Autostrada Nordului” adică drumul expres de mare viteză cu traseul Vama Oar – Satu Mare – Baia Mare – Dej – Bistriţa – Vatra Dornei – Suceava. S-a licitat deja de către CNAIR realizarea studiilor de fezabilitate pe porțiunile dintre Baia-Mare și Suceava. Acest proiect trebuie susținut din parlament pentru a da un impuls și realizări imult așteptatei centuri a Dejului. Unul dintre cele mai importante angajamente ale Alianței USR PLUS este să vină cu soluții pentru ca astfel de proiecte importante, de mare infrastructură, să nu mai rămână cu anii doar niște hărți colorate și planuri începute și abandonate în fașă.
De asemenea, strategia alianței pentru regiunea Dejului cuprinde și punerea în practică a politicilor publice inovatoare, pentru stimularea dezvoltării și asocierilor micilor producători agricoli. Asta presupune înființarea de centre de colectare, prelucrare, conservare și distribuție a produselor locale, plus sprijin specializat pentru micii fermieri în aspecte vitale ale afacerii lor (obținerea de certificări, promovare, acces la piețe de desfacere etc.).
Nu în ultimul rând, Alianța USR Plus propune la nivel național măsura numită ”Zero taxe pe salariul minim”, destinată să încurajeze angajările și să sprijine antreprenorii prin reducerea fiscalizării și a taxării excesive.
Cu o strategie bine pusă la punct, putem dezvolta Dejul în direcția unui pol economic regional de succes, unde cetățenii se bucură de rodul muncii lor și pot contribui semnificativ la dezvoltarea regională a României. În 6 decembrie, votăm USR Plus, votăm pentru creștere economică și un nivel de trai crescut”, arată USRPLUS într-un comunicat de presă.
*articol cu caracter electoral