Naţional
Postul Crăciunului 2019 – când începe și ce trebuie să mâncăm
Publicat acum
5 anipe
de
Dorin CocișPostul Crăciunului este unul dintre cele mai importante posturi din an. Potrivit rânduielilor bisericești, aflăm că se lasă sec în seara zilei de 14 noiembrie. Însă, această dată se schimbă dacă cade miercurea ori vinerea și se va lăsa sec cu o zi înainte.
Așadar, postul Crăciunului 2019, conform calendarului ortodox, începe la jumătatea lunii noiembrie, pe 15 noiembrie și se va termina pe 24 decembrie. În această perioadă nu se fac nunți și nici botezuri.
În postul Crăciunului, credincioșii obișnuiesc să postească de carne, brânză și ouă, iar în zilele de luni, miercuri și vineri este indicat să se consume mâncare fără ulei și fără vin. Tot în post, în zilele de marți și joi se face dezlegare la untdelemn și vin, iar în sâmbetele și duminicile, până pe data de 20 decembrie inclusiv, se dezleagă la untdelemn, pește și vin.
Postul Crăciunului 2019 are o serie de implicații semnificative și pentru organism, dincolo de sensul spiritual. Însă, perioada postului trebuie să țină cont și de cerințele organismului, cu respectarea anumitor condiții esențiale.
Principalele beneficii ale postului sunt detoxifierea organismului, îmbunătățirea funcțiilor hepatice și digestive, dar și creșterea vitalității.
În cazul în care postul nu este urmat corect, pot apărea dezechilibre ce au ca și principale surse următoarele:
- deficitul de calciu și vitamina D,
- insuficiența vitaminei A,
- deficitul de fier,
- lipsa varietății în ceea ce privește proteinele.
Există și categorii de persoane care nu este indicat să țină post. Acestea sunt:
- Femeile însărcinate;
- Copiii ori adolescenții;
- Persoanele care suferă de afecțiuni cronice ori galopante.