Social-Cultură
Protest la Cluj-Napoca față de proiectul grațierii. Printre manifestanți, și un dejean
Publicat acum
8 anipe
de
Dorin Cociș
Protestatarii s-au adunat în jurul orei 17,00 în centrul orașului Cluj-Napoca, într-un protest pe care l-au numit spontan, ei neavând autorizație pentru manifestație, după care au pornit în marș. Evenimentul a fost supravegheat de forțele de ordine, însă s-a desfășurat fără incidente, potrivit Agerpres.
Protestatarii au manifestat și împotriva Guvernului și a Avocatului Poporului, Victor Ciorbea.
Participanții la miting au purtat pancarte cu mesaje precum: ”Amnistie pentru voi doar în viața de apoi”, ”În democrație, hoții stau la pușcărie”, ”Respect pentru statul de dept”, ”Fără grațiere, fără amnistie, Clujul n-are amnezie”.
De asemenea, protestatarii au scandat ”Demisia”, ”DNA să vină să vă ia”, ”Dragnea, nu uita, țara asta nu-i a ta”.
Protestatarii au venit la miting cu două portavoce pe care le-au folosit pentru a-și face auzite ideile și nemulțumirile. Oameni din mulțime au fost invitați, pe rând, să vină să își spună părerea.
Diferite persoane, de vârste diverse, au transmis astfel mesaje împotriva Guvernului. Un tânăr pe care îl cheamă Gabriel Ponta a povestit cum s-a întors din străinătate acasă pentru că tatăl său s-a îmbolnăvit. Tânărul, care purta pe cap o banderolă tricoloră, este convins că sistemul corupt din România este factorul principal pentru care atât lui, cât și altor oameni le merge rău, indiferent de eforturile pe care le fac.
„Acum câțiva ani, în 2005, a trebuit să plec din această țară, am fost olimpic la istorie la Liceul „Papiu Ilarian” din Dej. Am plecat din cauza unei nedreptăți, dacă nu am fost copil cu pile și relații, am fost pus pe locul II, când meritam locul I. Acum doi ani de zile m-am întors pentru că tatăl meu era internat în spitalul din Dej și, pentru că am refuzat să dau șpagă medicilor, tatăl meu a murit. Nu am putut dovedi un malpraxis, iar dosarul și plângerea pe care am făcut-o nu au ajuns la niciun rezultat”, a spus tânărul.
O tânără, masterandă în anul II, care spunea că a ales Clujul ca oraș pentru studiile sale pentru că este locul unor universități cunoscute, cu un bun sistem de predare, a povestit cum cunoscuții săi încep să se întoarcă împotriva ei pentru că participă la proteste „cu hipsterii”.
Printre manifestanți s-au aflat și protestatari cu vechime, care au la activ zeci de participări la proteste organizate la Cluj pentru diferite cauze, dar și persoane cunoscute ca făcând parte din grupul revoluționarilor clujeni din ’89, pensionari, deopotrivă cu studenți sau oameni ai străzii care au scandat că nu au pensie, sunt bolnavi și mor de foame.
Protestatarii s-au adunat în Piața Unirii din centrul Clujului în jurul orei 17,00, după care au pornit într-un marș către cartierele Clujului.
Sursa – Agerpres.ro