Administraţie
S-A DAT SENTINȚA. Tiberiu Zelencz, destituit ilegal din funcția de viceprimar al comunei Mica
Publicat acum
9 anipe
de
Dorin Cociș
Tiberiu Zelencz a fost destituit ilegal din funcția de viceprimar al comunei Mica, se arată în decizia Tribunalului Cluj, secția mixtă de contencios administrativ şi fiscal, de conflicte de muncă și asigurări sociale.
Vă reamintim, pe 28 noiembrie 2014, consilierii locali din Mica au votat pentru schimbarea viceprimarului din funcție, Tiberiu Zelencz. Ședința din urmă cu 8 luni a fost cea de-a treia încercare de schimbare a PSD-istului Zelencz, în 22 septembrie (lipsă de voturi) și 27 octombrie (retras de pe ordinea de zi de primar), dorindu-se același lucru. În noiembrie 2014, opt consilieri au votat ”pentru” schimbare, doi ”împotrivă”, un vot a fost în alb, iar un consilier s-a abținut, rezultatul fiind schimbarea lui Zelencz. ”Eu consider această hotărâre abuzivă și o voi ataca”, spunea atunci Zelencz.
Pe data de 3 iunie, consilierii locali din Mica s-au întrunit într-o ședință extraordinară pentru a alege un nou viceprimar. O ședință care părea extrem de scurtă, având în vedere că pe ordinea de zi erau doar două proiecte de hotărâre. Totuși ședința s-a transformat într-un haos total care a durat peste 2 ore și care nu a adus niciun rezultat, funcția de viceprimar rămânând în continuare vacantă.
„Dupa aproape 8 luni de la schimbarea mea din functia de viceprimar, timp in care a existat un proces pe rol, instanta a hotarat anularea si suspendarea hotararii de consiliu, prim care, in data de 28.11.2014, am fost schimbat din functie.
Ma bucur ca s-a facut dreptate, chiar daca eu am sustinut inca din momentul schimbarii mele, ca proiectul de hotarare initiat de catre primar,a fost introndus ilegal pe ordinea de zi a sedintei.
Nu am contestat votul unor colegi din consiliu, care au vrut schimbarea mea, ei dorindu-si probabil atunci o noua majoritate impreuna cu primarul, dar si un nou viceprimar, numire care nu a mai avut loc nici pana in ziua de azi.
Prim pronuntarea instantei, comuna Mica are, oficial, viceprimar. Odata cu revenirea mea in functia de viceprimar, sper ca neintelegerile si orgoliile sa fie lasate la o parte, iar ceea ce ne-am propus impreuna cu primarul si colegii mei din consiliu, de cand am fost investiti in functie, sa se reflecte in bunul mers al comunei Mica si in bunastarea cetatenilor ei.
In cele 10 luni care au mai ramas pana la alegerile locale, trebuie sa dam dovada fata de cetatenii care au avut incredere in noi, ca mai presus de orice, interesele lor vor fi pe masa noastra de lucru.
Vreau sa multumesc pe aceasta cale d-lui avocat Cosmin Costas si d-lui jurist Ioan Man, care au preluat acest caz si au obtinut un nou succes in calitatea lor de oameni ai legii”, a scris Tiberiu Zelencz, fostul viceprimar al comunei Mica, pe pagina sa de facebook.
Reporterii Dej24.ro l-au întrebat pe primarului comunei Mica, Pavel Goron, dacă va respecta decizia instanței și dacă va ataca decizia tribunalului:
„O să atac decizia în contencios… Ceva este ilegal… Eu nu pot să înțeleg cum un judecător poate să dea o asemenea sentință. Adică în moment ce l-ai destituit… la legea 215, articolul 57 scrie clar, cum s-a ales așa va fi și destituit de către consilieri. Eu nu pot să înțeleg, în niciun caz, în moment ce îl dădeam afară pe legea 393 și din moment ce am respectat articolul 57, aliniatul 4 din legea 215/21, care scrie clar… se aleg/se destituie de către consiliul local. Am respectat și prevederile articolului 18, aliniatul 4 din legea 393, tot privind statutul aleșilor locali. Am respectat dispozțiile articolului 36, aniniatul 1, articolul 45, aliniatul 1, articolul 115 care scriu clar – consilierii sunt cei care hotărăsc, consilierii dau hotărâri și așa mai departe. Cum poate un judecător să vină să încalce asemenea? Au fost mulți destituiți în țară și în județul Cluj la niciunul. Asta înseamnă că România este o țară a politicului. Deci 100% este mână politică fiindcă eu nu pot să cred un om cu facultate, un judecător, poate să vină să încalce o hotărâre care-i dată de consiliul local. Eu am rămas surprins. Noi vom vom merge mai departe. (…) Toată procedura este legală sau dacă au vrut să se lege de altă procedură și de comisia juridică… articolul 44, dacă era ceva procedural cu comisia juridică să-și pună semnătura. Articolul 44 din legea 215 scrie clar, eu am pus cu 30 de zile înainte expunerea de motive, proiectul de hotărâri și scrie clar… dacă rapoartele prevăzute la aliniatul respectiv nu sunt întocmite în termen de 30 de zile, deci raportul comisiei juridice, înregistrarea proiectului se constituie implicit favorabilă. Deci nu avem ce comenta. S-a încălcat de către Judecătorie (…) Asta este procedură politică! Și atunci țara se duce pe râpă dacă noi așa venim și ținem oameni ca și Zelencz în consiliul local, care atâta știe, să vină și să bată din gură. I-aș recomanda la domnul Itu, că de acolo vine, de la PSD, să-și aleagă niște oameni cât de cât… dacă nu cu școală… măcar cu cei 7 ani de acasă”, a declarat Pavel Goron, primarul comunei Mica, pentru Dej24.ro
Decizia Tribunalului Cluj nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs.