Social-Cultură
Șc. Gim. ”Avram Iancu” Dej, premiată la Festivalul Național de Teatru în Limba Engleză – FOTO
Publicat acum
7 anipe
Școala Gimnazială „Avram Iancu” Dej a obținut numeroase premii la cea de-a 17-a ediție a Festivalului Național de Teatru în Limba Engleză pentru Elevi “Come with Us to Dramaland” (16-18 iunie, Cluj-Napoca), într-o competiție cu școli de elită din Cluj, dar și din alte zone ale țării.
Acest eveniment cultural-artistic, consacrat în rândul iubitorilor de teatru din mediul școlar, a fost organizat de către Inspectoratul Școlar Judetean Cluj și CETA (Asociația Profesorilor de Limba Engleză Cluj), cu sprijinul partenerului media Casa Radio Cluj, dar și a altor instituții partenere prestigioase: British Council Cluj, Radio România, EDAR (Asociația Națională de Dramă din România).
Acest festival-concurs este înscris în calendarul concursurilor naționale ale MEN și este axat pe dezvoltarea potențialului artistic, a competențelor lingvistice și încurajarea atitudinii creatoare în colectivitățile de elevi prin punerea în scenă a unor piese de teatru în limba engleză.
Festivalul de teatru a mobilizat peste 400 de elevi talentați și 70 de profesori de limba engleză care au pus în scenă 30 de piese de teatru, repartizate pe trei secțiuni – primar, gimnazial și liceal, dar și specialiști în dramaturgie care au fãcut parte din juriul de evaluare. Festivalul a avut ca beneficiari indirecți profesori de limbi moderne, părinți, comunitatea locală și națională. Au concurat trupe excelente din Cluj-Napoca, București, Slobozia, Târgu-Mureș, Gura Humorului, Deva, Dej, Ocna Mures, Zalău, CâmpiaTurzii și Vaslui.
La secțiunea primar, Școala Gimnazială „Avram Iancu” din Dej a fost reprezentată de o singură trupă, formată din elevii clasei a III-a C, echipă coordonată de prof. Călina Szasz. Aceștia au prezentat piesa cu scenariu original, SCHOOL CELEBRATION, care a obținut două premii importante:
Premiul I pentru cel mai bun actor – acordat elevului Tudor Ciceu (clasa a III-a C);
Premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar – acordat elevului Nathan Lascu (clasa a III-a C);
La secțiunea gimnaziu, școala din Dej a concurat cu două trupe de teatru formate din cei mai talentați elevi ai școlii. Trupa coordonată de profesoarele Armanda Stroia și Laura Cîmpean a pus în scenă o piesă originală, cu un scenariu care valorifică ideile creative ale elevilor Paula Moț, Oana Repede (clasa a VII-a B), Hosu Patriciu și Marton Raul (clasa a VII-a C). Titlul sugestiv DIARY OF A DIGITAL NATIVE OR HOW TO DOWNLOAD HAPPINESS reflectă problemele cu care se confruntă generația digitală de la dependența de noile tehnologii până la consecințele globalizării și ale promovării violenței mediatice. Piesa a fost distinsă cu patru premii importante:
- Premiul pentru cel mai popular show al spectacolului;
- Premiul pentru cel mai bun narator și personaj – acordat elevei Oana Repede (clasa a VII-a B);
- Premiul III pentru cea mai bună actriță – acordat elevei Paula Moț (clasa a VII-a B)
- Premiul III pentru cea mai bună echipă;
Cea de-a doua trupă a școlii din Dej, alcătuită din elevi ai clasei a VII a A, participanți la secțiunea gimnaziu, au prezentat piesa ACCIDENTAL CAMP, obținând Premiul special pentru cel mai creativ mod de utilizare a recuzitei. Scenariul acestei piese originale a fost scris de doamna profesoară de limba engleză, Călina Szasz. De asemnea, trebuie menționat faptul că în această piesă au jucat și elevi cu CES.
Rezultate remarcabile la limba engleză au fost înregistrate de Școala Gimnazială „Avram Iancu” Dej și la Concursul Național de Monologuri în limba engleză SPEAK OUT, faza județeană, unde eleva Oana Repede (clasa a VII-a B), coordonată de prof. Armanda Stroia, a impresionat juriul, obținând locul al II-lea, un premiu valoros, având în vedere că a participat alături de elevi ai școlilor-etalon din Cluj-Napoca.