Ştiri din zonă
Se va construi Spitalul Regional de Urgență Cluj. Investiția, peste 500 de milioane de euro
Publicat acum
5 anipe
Ion Ștefan, ministrul lucrărilor publice, dezvoltării și administrației, a semnat contractul de finanțare a Spitalului Regional de Urgență Cluj, proiectul fiind finanțat prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020. Acesta este primul Spital Regional din zona Ardealului.
Spitalul va fi construit în comuna Florești, iar investiția acestuia va fi de peste 500 de milioane de euro. Durată de implementare este de 107 luni, se va constitui într-un complex de construcții cu 7 etaje (inclusiv subsolul, parterul și 5 etaje superioare) și va avea 849 de paturi. Obiectivul va beneficia de un heliport și de o parcare subterană independentă (cu două etaje), care adaugă un subsol suplimentar la întreaga construcție. Suprafața totală construită a spitalului va fi de aproximativ 151,891 m2, iar amprenta clădirii este de 27.340 m2.
Atât Instituția Prefectului- Județul Cluj, cât și autoritățile locale clujene, au susținut constant acest proiect și au urmărit îndeaproape evoluția acestuia, asigurând întregul suport pentru obținerea avizelor necesare.
Realitatea acestor zile confirmă necesitatea continuării investițiilor în modernizarea sistemului medical și în calitatea serviciilor medicale oferite populației, iar Instituția Prefectului va sprijini și încuraja astfel de proiecte.
ACTUALIZARE Consiliul Județean (CJ) Cluj:
Faptul că la nivelul Guvernului României s-a semnat finanțarea necesară pentru realizarea Spitalului Regional de Urgență din Cluj demonstrează că dosarul și obligațiile asumate de către Consiliul Județean Cluj au fost îndeplinite. Astfel, situația de la Cluj este clară și în stadiu avansat.
Reamintim că terenul a fost preluat de către Consiliul Județean Cluj prin Hotărâre de Guvern în anul 2012, după care forul administrativ județean și-a îndeplinit toate obligațiile asumate pentru viabilizarea acestuia. Astfel, Consiliul Județean a mutat de pe amplasament un depozit de muniție și a demolat clădirile existente pe teren. De asemenea, Consiliul Județean Cluj a întocmit toate documentațiile juridice și de urbanism necesare, astfel încât terenul a devenit liber de orice sarcină. Totodată, administrația județeană a asumat și suportat inclusiv cheltuielile necesare realizării infrastructurii primare, respectiv realizarea de branșamente și racorduri la rețelele de utilități. În plus, Consiliul Județean s-a asigurat de cuprinderea, în cadrul Proiectului Centurii Metropolitane clujene a minim două căi rutiere de acces spre amplasament, una din DN1 și alta pe latura de est.
În luna noiembrie 2017 Consiliul Județean Cluj a predat acest teren către Ministerul Sănătății cu situația pe deplin clară, pentru a se putea solicita și obține de către România, prin intermediul Guvernului, finanțarea europeană necesară.
Consiliul Județean Cluj asigură toate autoritățile implicate în edificarea acestui obiectiv de interes strategic de întregul suport tehnic necesar astfel încât Spitalul Regional de Urgență Cluj să devină realitate în cel mai scurt timp posibil, în beneficiul milioanelor de pacienți din zona Transilvaniei.