Naţional
Taxa auto, greu de recuperat de la stat. Cea mai bună soluție: proces, executare, apoi poprire pe conturile ANAF
Publicat acum
7 anipe
de
Dorin CocișRomanii care sperau sa isi recupereze banii dati pe taxele auto mai au de asteptat, inclusiv cei care si-au cautat dreptatea in instanta si au castigat, scrie stirileprotv.ro.
Atat Ministerul Mediului, cat si cel al Finantelor evita sa dea un raspuns concret la intrebarea cand si cum vor fi returnati banii incasati din taxele auto. Oficialii de la Finante ne-au transmis ca Executivul are intentia sa stabileasca aceste detalii cat de curand, ”printr-un act normativ”, impreuna cu cei de la Ministerul Mediului.
Asta desi in urma cu trei saptamani ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu, spunea ca o solutie privind restituirea sumelor va fi gasita in cel mult trei saptamani. Timpul s-a scurs deja. Asadar, in lipsa unui raspuns ferm, instanta pare sa fie calea cea mai rapida de recuperare a banilor, chiar daca un astfel de proces poate dura si un an.
Cristian Deca, consilier juridic: „In prezent, daca nu va adresati instantei de judecata, nu aveti nicio sansa sa recuperati banii, neexistand nicio procedura administrare de returnare a acestor bani”.
In total, statul are de dat inapoi soferilor circa 6 miliarde de lei. Blocajul a intervenit la 1 februarie, anul acesta cand, odata cu eliminarea timbrului de mediu, a fost abrogata si procedura de restituire a banilor incasati din taxele auto. Pana la 1 februarie, cei care achitasera vechile taxe puteau cere de la Fisc returnarea banilor, iar statul platea esalonat, pe o perioada de cinci ani.
“Cei care au dreptul sa recupereze taxa auto indiferent de denumire sunt cei care au platit-o incepand cu anul 2012”, explica Cristian Deca. Daca aveti deja o sentinta, atunci trebuie sa va adresati unui executor judecatoresc care poate sa puna poprire pe conturile ANAF, spun specialistii, in caz ca statul nu plateste. Iar cei care nu au o sentinta de judecata, dar au primit o parte din bani de la ANAF, se pot adresa unui avocat. Asta daca nu aleg sa astepte rezolvarea de la Fisc.
Intre timp, insa, efectul scoaterii timbrului de mediu, de la 1 februarie, anul acesta, este mai mult decat vizibil. Strazile din Romania s-au umplut de masini uzate. In primele cinci luni, au fost inmatriculate aproape 215 mii de masini second-hand, de sase ori mai multe fata de cele noi.
Sursa – stirileprotv.ro