Social-Cultură
“Toleranța înseamna acceptare”, activitate desfășurată la Liceul Tehnologic Someș Dej – FOTO
Publicat acum
10 anipe
“Toleranta inseamna acceptare” – cu acest titlu s-a derulat activitatea inclusa in proiectul multilateral Comenius “Tradition, diversity and acceptance” din cadrul Liceului Tehnologic “Somes” Dej.
Coordonatorii acestei activitati, Vasile Turi (profesor limba romana) si Daniel Dascalu (profesor religie) si-au propus prin specificul acestui proiect sa promoveze intr-o maniera aparte ideea de toleranta si de acceptare in randul elevilor scolii.
Lansata in saptamana premergatoare vacantei, obiectivele stipulate in cadrul proiectului au dat posibilitatea elevilor de a-si exprima viziunile si conceptiile despre toleranta. In acest sens au fost propuse trei sectiuni: literatura (cvintetul si epigrama), desen (pictura si grafica) si muzica (instrument si voce).
Programul activitatii finale din 28 aprilie a avut un caracter divers si antrenant, atat prin mijloacele folosite cat si prin abordarile diferentiate ale participantilor, cu referire la tema tolerantei.
Pentru inceput elevii prezenti in numar mare in sala festiva a scolii au audiat un material sintetic cu caracter transdisciplinar conceput de catre prof. Daniel Dascalu.
A urmat cuvantul ing. Carp Angela, responsabilul Compartimentului Relatii Internationale din cadrul Primariei Municipiului Dej, in calitate de partener extern al activitatii. Carp a accentuat importanta tolerantei si a promovarii acesteia prin corelarea dimensiunii locale cu cea europeana totodata evidentiind importanta accesarii de proiecte internationale pentru comunitate.
Dupa cele doua momente, elevii si-au prezentat produsele aferente celor trei sectiuni: literatura, desen si muzica. Fiecare elev a avut prilejul sa isi exprime in maniera personala viziunea despre problema tolerantei. La sectiunile desen si muzica, elevii au motivat si explicat semnificatiile fiecarui desen, respectiv a fiecarui cantec. La sectiunea muzica, un grup de cinci elevi au conceput un micro-recital artistic realizat cu o chitara, un acordeon si trei viori.
In final, elevii participanti la activitate au fost felicitati si au primit diplome din partea coordonatorului proiectului Comenius, prof. Alice Solomean.
”Prin aceasta activitate educativa, elevii au avut prilejul sa inteleaga la alte cote prin intermediul mai multor mijloace importanta tolerantei, a respectului, a bunei intelegeri si a acceptarii intre oameni. Astfel ei au devenit adevarati promotori ai valorilor morale ce ofera posibilitatea mentinerii armoniei in societatea de azi”, a declarat prof. Vasile Turi.