Naţional
Un român s-a trezit cu peste 100.000 lei în cont. Banii i-au fost viraţi, din greşeală, de o firmă, care încearcă acum să-i recupereze
Publicat acum
6 anipe
de
Dorin CocișFirma de salubritate din Iaşi, Salubris SA, a îmbogăţit un român din greşeală. Reprezentanţii firmei au virat peste 100.000 de lei în contul unei persoane fizice, în locul furnizorului de combustibil. Acum, societatea încearcă să afle cine este norocosul şi să îşi recupereze banii, scrie Mediafax.
SC Salubris SA Iaşi a ajuns să se judece cu două bănci după ce a făcut în mod greşit plata unei facturi către un furnizor de combustibil. Astfel, peste 100.000 de lei au ajuns în contul unei persoane care a scos banii, iar reprezentanţii firmei de salubritate au rămas cu paguba.
Astfel, Judecătoria Iaşi a constatat că Salubris a solicitat obligarea unor instituţii bancare la restituirea sumei de 131.702,98 lei. Cei de la Salubris au precizat în instanţă că, în urma relaţiilor contractuale pe care le are cu un furnizor de combustibil, pe data de 1 martie 2017, a primit o notificare din partea acestuia, prin care îi comunica numărul de cont în care urmau a fi efectuate plăţile începând cu data de 1 martie 2017, iar, pe 3 martie 2017, a efectuat plata contravalorii unei facturi, în contul indicat de acea societate. Cei de la Salubris au mai menţionat că a fost virată suma amintită în contul indicat, dar fără a verifica dacă respectivul cont aparţine furnizorului, conform procedurii uzuale şi fără a sesiza faptul că plata făcută nu îi aparţine respectivei firme, ci unei persoane fizice, care a retras suma de bani de la diferite bancomate.
„În ordinul de plată de pe 2 martie 2017, noi am indicat corect denumirea şi Codul de Identificare Fiscală atât ale beneficiarului, cât şi ale plătitorului, suma ce urma a fi plătită şi ce reprezintă contravaloarea combustibilului conform facturii de pe 1 februarie 2017. Instituţiile bancare erau obligate să parcurgă o procedură de validare, procedură ce presupunea identificarea elementelor corespunzătoare contului, însă acestea nu şi-au îndeplinit obligaţiile ce le reveneau, validând şi efectuând operaţiunea prin care suma a fost direcţionată către un beneficiar diferit de cel indicat de plătitor”, au menţionat în instanţă reprezentanţii SC Salubris SA Iaşi.
Reclamanţii au arătat că, deşi au cerut restituirea sumei, solicitarea lor nu a primit un răspuns favorabil, iar băncile nu ar fi întreprins demersuri pentru recuperarea sumei decontate eronat în contul altui beneficiar decât cel indicat.
La rândul ei, una dintre bănci a formulat o întâmpinare, prin care a cerut respingerea cererii, arătând, în esenţă că răspunderea sa ar putea fi antrenată exclusiv în temeiul normelor ce reglementează răspunderea contractuală. Reprezentanţii băncii au adăugat că nu sunt în culpă, întrucât şi-au executat întocmai obligaţiile asumate, operând transferul sumei indicate de Salubris SA în contul indicat de către aceasta, reclamanta fiind cea care nu şi-ar fi executat obligaţiile contractuale privind completarea corectă a ordinului de plată.
De asemenea, cealaltă bancă a formulat întâmpinare, prin care a solicitat respingerea cererii, arătând în esenţă că a realizat creditarea contului IBAN cu suma amintită, pe baza instrucţiunii de plată dată de ordonator, iar plata a fost procesată în mod automat, exclusiv pe baza codului IBAN, conform obligaţiilor care îi revin potrivit legislaţiei în vigoare, nefiind necesară şi nici obligatorie verificarea unor date suplimentare, cum ar fi concordanţa cu numele sau denumirea titularului contului.
Magistraţii din cadrul Judecătoriei Iaşi au respins cererea SC Salubris SA.
„Instanţa respinge cererea formulată de reclamantă, ca neîntemeiată. Respinge cererea reclamantei privind obligarea pârâtelor la plata cheltuielilor de judecată, ca nefondată„, au menţionat judecătorii ieşeni.
Totuşi, cei de la Salubris au formulat apel, iar dosarul a ajuns acum la Tribunalul Iaşi.
Băncile nu au dezvăluit în contul cui au ajuns banii depuşi de Salubris SA, astfel că societatea s-a adresat şi Poliţiei cu o plângere penală pentru înşelăciune.
„A fost depusă o plângere la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Iaşi, dosarul fiind la stadiul de cercetări“, a declarat, miercuri, pentru sursa citată, Anca Vîjiac, purtătorul de cuvânt al IPJ Iaşi.
Pe de altă parte, şeful SC Salubris SA Iaşi, Cătălin Neculau, nu a putut fi contactat telefonic, pentru a-şi exprima un punct de vedere cu privire la situaţia creată.
Sursa – Mediafax