Naţional
Un vulcan „adormit” din România ar putea erupe!
Publicat acum
5 anipe
de
Dorin CocișUn grup de cercetători străini a publicat recent un studiu din care reiese că Masivul Ciomatu-Puturosu din Carpaţii Orientali ar putea redeveni un vulcan activ.
Ultima erupţie a avut loc în urmă cu 30.000 de ani, iar „liniştea îndelungată” a vulcanului a fost considerată de mulţi drept un semn că vulcanul nu va mai erupe niciodată, informează National Geographic, potrivit Mediafax.
Un studiu publicat recent în „Earth and Planetary Science Letters” sugerează că sistemul ascunde o cameră magmatică care ar cuprinde între 20 şi 60 de kilometric cubi de lavă, scrie National Geographic.
Cu toate acestea, descoperirea nu înseamnă neapărat că va avea loc o erupţie în curând. Concluzia studiului este că vulcanul necesită, totuşi, o inspecţie mai amplă. De obicei, vulcanii care au rămas „paşnici” timp de mii de ani sunt trecuţi cu vederea de cercetători.
„Ne uităm de obicei la vulcani activi, bineînţeles pentru că aceştia arată un risc real”, spune autorul studiului, Mickael Laumonier , de la Université Clermont Auvergne, din Franţa. „Dar, nu ar trebui să uităm de alţi vulcani relativi tineri, pentru că aceştia ar putea prezenta un risc care merită analizat”, a adăugat Laumonier.
Prin combinarea unor analize geofizice şi geochimice cu simulări numerice, studiul le-a oferit cercetătorilor o imagine „uimitoare” a ceea ce „mocneşte” sub vulcanul Ciomatu. De asemenea, concluziile studiului ar putea ajuta cercetătorii să înţeleagă mai bine cum evoluează astfel de vulcani de-a lungul timpului.
Cercetătorii au ajuns la concluzia că în jur de 15% din rocile din crusta de sub Ciomatu sunt topite, dar există zone în care procentul ajunge la 45%, nivel care reprezintă punctul de cotitură în care ar putea apărea erupţii, a afirmat Michael Ackerson, curator al secţiei de roci de la Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Smithsonian”. Sub nivelul de 45%, sistemele vulcanice sunt blocate de roci şi nu pot erupe însă detaliile exacte ale mecanicii care duc la apariţia unui vulcan sau la reactivarea sa nu sunt cunoscute deocamdată.
Vulcanii precum Ciomatu, care nu au mai erupt în ultimii 10.000 de ani, sunt numiţi inactivi. Totuşi, această denumire este oarecum „întâmplătoare”.
Atunci când vine vorba de vulcani, „stins” este un cuvânt foarte dificil. Unii vulcani, precum faimosul Yellowstone din Statele Unite ale Americii, ar putea rămâne „adormit” timp de sute sau mii de ani între erupţii.
Unul dintre semnele care arată potenţialul de erupţie al unui vulcan este chiar magma care ar putea fi găsită sub acesta, iar studii mai vechi desfăşurate la Ciomatu sugerează ca ar putea există un pericol de erupţie. Prin studierea valurilor seismice, cercetătorii au găsit semne că ar exista o cameră magmatică.