Social-Cultură
Vernisajul expoziției de pictură MIRESME, la Muzeul Municipal Dej
Publicat acum
12 lunipe
Primăria Municipiului Dej, prin Muzeul Municipal Dej, în colaborare cu Rotary Club Dej și Uniunea Artiștilor Plastici din România organizează Joi, 7 Decembrie 2023, Ora 17:00, vernisajul expoziției de pictură MIRESME sub semnătura artistului plastic MARCEL LUPȘE.
Vernisajul are loc în Sala de Expoziție a Muzeului Municipal Dej, str. 1 Mai nr.3. Expoziția este prezentată de preot profesor Ioan Bizău, Universitatea Babeș-Bolyai, Facultatea de Teologie Ortodoxă, Cluj-Napoca, și de către criticul de artă Oliv Mircea.
Pictorul Marcel Lupșe este născut în 1954, chiar la Dej, România. În 1979 este absolvent al Institutului de Arte Plastice Cluj-Napoca. Este licențiat al Academiei de Arte Plastice „Ion Andreescu” Cluj-Napoca și Doctor în arte vizuale la Universitatea de Arte și Design Cluj-Napoca cu lucrarea „Un alt ev mediu la Bistrița”. Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, iar din anul 2012 Vicepreședinte al Filialei Interjudețene Cluj-Bistrița. Marcel Lupșe are un portofoliu solid de expoziții internaționale lucrările domniei sale fiind expuse pe parcursul anilor în Ungaria, Canada, Bulgaria, Coreea de Sud, Estonia, Germania, Franța și nu numai. De asemenea pictorul are un impresionant traseu al expozițiilor personale începând din anul 1979 până în anul actual. Totodată Marcel Lupșe este unul dintre cei mai premiați artiști plastici: în 1989 – mențiune, Expoziția Internațională de pictură a tineretului – Sofia, Bulgaria; 1997 – premiul pentru pictură al saloanelor „Liviu Rebreanu”, Bistrița; 2000 – Ordinul Național „Serviciul Credincios” în rang de CAVALER; 2001 – Premiul pentru pictură al Saloanelor Moldovei, Chișinău, R. Moldova; 2005 – Premiul „Lascăr Viorel” pentru pictură al Bienalei „Lascăr Viorel” Piatra Neamț; 2009 – Premiul UAP/Pictură, Bienala de Artă Plastică „Lascăr Viorel” Piatra Neamț; 2010 – Premiul pentru pictură al Municipiului Bistrița; 2017 – Premiul pentru pictură al Filialei Interjudețene UAP Cluj-Bistrița; 2022 – PREMIUL ”ION ANDREESCU” AL ACADEMIEI ROMÂNE.
La Bienala Internațională Meeting Point, Arad, 10 noiembrie 2023, Marcel Lupșe a primit Premiu de excelență „Opera Omnia”.
Din anul 2013 este Cetățean de Onoare al Municipiului Bistrița, iar din 2014 este Cetățean de Onoarea al județului Bistrița-Năsăud.
Marcel Lupșe alege un semn, în felul atotcuprinzător – buchetul cu florile de leac, cu ierburile de sub Cruce. O „amprentă” a vegetalului, cum, de altfel, e pecetluită întreaga lui operă, o tramă dinamică, puternic „iconică”, spune Oliv Mircea în „Principiul grației suficiente”, text din albumul „Marcel Lupșe – Un pictor” (2007).
Prin creația sa artistică, Marcel Lupșe face dovada faptului că a învățat de la părinții săi și de la profesorii care i-ai deschis orizontul cunoașterii, dar și de la pictorii pe lângă care a ucenicit cu folos, că omul trăiește cu adevărat atâta vreme cât valorează ceva; că a trăi înseamnă a deveni întru ființă, cum ar spune Constantin Noica, adică a-ți modela chipul interior în conformitate cu Modelul deplin al făpturii umane”, Pr. Prof. Ioan Bizău, catalogul de artă „Marcel Lupșe – 65 Descânt”.
Copil fiind, am asistat la ritualul aruncării pe acoperișuri a cununițelor împletite din sânziene, de fetele visând la măritiș, am văzut cununa de grâu împletită, atârnată în grinda casei bunicilor, să străjuiască un an, până la secerișul viitor, am legat și am pus la uscat în tindă sau pe prispă, buchete de măghiran, busuioc și izmă, am auzit de atâtea ori povestea și am visat și eu să am în palmă iarba fiarelor… Restul e… pictură, Marcel Lupșe în catalogul „Zilele Răsurii” (2023).
EXPOZIȚIA „MIRESME” VA FI DESCHISĂ PUBLICULUI DIN DATA DE 7 DECEMBRIE 2023 PÂNĂ LA 26 IANUARIE 2024. INTRAREA ESTE GRATUITĂ.