Ştiri din zonă
Zece dintre ambulanțele județului Cluj au „înconjurat” pământul de 12 ori
Publicat acum
7 anipe
de
Dorin CocișMulte dintre maşinile care salvează vieţi la Cluj sunt extrem de uzate sau chiar au limita de exploatare depăşită. Unele au strâns la bord peste 500.000 de kilometri, conform Ziua de Cluj.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Cluj şi Serviciul Judeţean de Ambulanţă Cluj sunt cele două instituţii care au în dotare autospeciale echipate pentru intervenţii medicale. Maşinile sunt, însă, vechi chiar şi de 10 ani, au la bordu sute de mii de kilometri şi nu mai corespund din punct de vedere tehnic. Pentru cei care, din nefericire, se găsesc în situaţia de a avea nevoie de o ambulanţă, acest lucru înseamnă, în primul rând, timpi mai mari de intervenţie, potrivit sursei citate.
Situaţia e aceeaşi în toate judeţele din ţară. În acest context, e necesară achiziţionarea de noi ambulanţe, însă neînţelegerile dintre secretarul de stat Raed Arafat şi ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, întârzie dotarea ISU şi a serviciului de Ambulanţă cu maşini noi.
10 ambulanţe de la Cluj au înconjurat de 12 ori pământul
Şeful Serviciului Judeţean de Ambulanţă Cluj, Horia Simu, a atras atenţia asupra situaţiei. „Parcul nostru însumează 67 de autosanitare. Zece dintre ele au la bord peste 500.000 km„, a explicat Simu pentru Ziua de Cluj. 500.000 de kilometri înseamnă de 12 ori ocolul pământului la Ecuator!
Parcul auto al serviciului clujean de ambulanţă a fost modernizat intens între 2007-2014. Însă maşinile parcurg, în medie, şi peste un milion de kilometri pe an, ceea ce duce la degradarea lor accelerată.
Nici la ISU Cluj situaţia nu este mult mai bună. „La momentul actual avem cinci ambulanţe nefuncţionale. Preţul reparaţiilor se ridică la 70 mii de lei. Trebuie să înţelegem că o ambulanţă funcţionează într-un regim intens, iar după cinci-şase ani de exploatare, în mod normal, trebuie schimbată. La noi, ambulanţele mai vechi au şi câte zece ani„, a explicat şi purtătorul de cuvânt al ISU Cluj, Andrei Biriş.
„În prezent avem 12 ambulanţe care deservesc judeţul Cluj. Avem patru ambulanţe de terapie intensivă mobilă, două pentru transport victime şi una cu terapie intensivă pentru nou-născuţi„, a mai precizat Andrei Biriş.
Tensiuni între Raed Arafat şi ministrul Sănătăţii
După înnoirea procedurilor de achiziţii publice, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), coordonat de Raed Arafat, a anulat în luna februarie licitaţia prin care se dorea încheierea unui contract în valoare de 282 de milioane de euro (TVA exclus) pentru achiziţia a 4.200 de ambulanţe pentru SMURD şi Urgenţă. Motivul anulării licitaţii sunt „abateri grave de la prevederile legislative”, a precizat IGSU. Ar fi vorba despre încălcarea art. 2, alin. 2 al Legii 98/2016, care prevede „tratamentul egal” la atribuirea contractelor de achiziţie publică.
Ministru Sănătăţii, Florian Bodog a declarat că urmează să fie demarată procedura de achiziţie după reînnoirea protocolului cu Ministerul Afacerilor Interne (MAI): „Am avut discuţii şi am solicitat un punct de vedere din partea ANAF şi ni s-a răspuns că, având în vedere modificarea legislaţiei, nu mai e valabilă licitaţia.”
Raed Arafat a scris duminică, într-o postare pe Facebook, că: „Anunţul Ministrului Sănătăţii, Florian Bodog, făcut vineri la Craiova (…) că acordul semnat între cele două ministere (MS şi MAI) nu mai este valabil în baza noii legislaţii, ascunde multe adevăruri nespuse şi este, de fapt (…) un anunţ al întârzierii achiziţiei de ambulanţe şi nu al demarării procedurilor…” Acesta a acuzat MS de sabotaj al procesului de dotare al serviciilor de ambulanţă şi SMURD, atenţionând că: „Situaţia începe să pună viaţa pacienţilor în pericol”.
La rândul său, MS a reacţionat la declaraţiile lui Raed Arafat printr-un comunicat de presă, dat luni, în care se stipulează că „ motivele care au determinat disputa publică iniţiată de dl. Raed Arafat, (…) sunt artificiale şi că o directă comunicare poate rezolva problema.”
Sursa – ziuadecj.realitatea.net