Social-Cultură
Ziua Comemorării Victimelor Holocaustului din România va fi marcată la Dej
Publicat acum
2 anipe
Primăria Municipiului Dej, prin Muzeul Municipal Dej, alături de Comunitatea Evreilor din România, vă invită vineri, 7 octombrie, să participați la activitățile dedicate zilei de 9 octombrie – Ziua Comemorării Victimelor Holocaustului din România.
În România, prin Hotărârea de Guvern nr. 672/5 mai 2004, data de 9 octombrie, ce marchează începutului deportărilor evreilor în Transnistria, în anul 1941, a fost stabilită pentru comemorarea oficială, în plan naţional, a Zilei Holocaustului.
În memoria victimelor acestui regretat moment istoric, la data de 7 octombrie, între orele 11:00 – 12:00, doritorii pot vizita Sinagoga din Piața Lupeni, unul dintre simbolurile arhitectonice și istorice ale municipiului.
De asemenea, la ora 11:30, se vor depune coroane la Monumentul Evreilor Deportați, ansamblu statuar aflat în fața Sinagogii.
Totodată, în cadrul Muzeului Municipal Dej, vizitatorii au ocazia de a studia o mică expoziție dedicată victimelor ghetoului din pădurea „Bungăr”. Expoziția poate fi vizitată între orele 09:00 – 15:00.
Municipiul Dej a avut și el parte de acest eveniment trist al istoriei prin ghetoul ce a cuprins
cea mai mare parte a evreilor din judeţul Someş. Acţiunea de ghetoizare a început la 3 mai. Adunarea evreilor din judeţ s-a făcut sub conducerea lui Pál Antalffy. Ghetoul din Dej s-a aflat printre cele mai mizere din Transilvania de Nord. La insistenţa oficialilor locali virulent antisemiţi, acesta a fost stabilit într-o pădure – aşa-numita „Bungăr”. În momentul de vârf, ghetoul cuprindea 7.800 de evrei, inclusiv cei 3.700 de evrei din oraş. Alţii au fost aduşi din comunităţile rurale ale judeţului Someş, mulţi dintre ei fiind adunaţi, iniţial, în reşedinţele de district de la Beclean, Chiochiş, Dej, Gherla, Ileanda şi Lăpuş. Cei mai norocoşi dintre locuitorii ghetoului se adăposteau în barăci improvizate, ceilalţi fie în corturi făcute manual, fie trăiau sub cerul liber.