Conectează-te cu noi

Social-Cultură

Azi a avut loc tradiționalul concert de colinde cu elevii școlilor din Dej – FOTO/VIDEO

Publicat acum

pe

concert colinde scoli Primaria (7)

Sala Mare a Primăriei Municipiului Dej găzduieşte în această după-amiază tradiţionalul concert de colinde, cu ocazia sărbătorilor de iarnă.

Evenimentul organizat de Primăria Dej, va debuta la ora 17:30, iar în cadrul lui vor interpreta colinde corurile de elevi ale şcolilor din municipiu: Şcoala Gimnazială Nr. 1, Şcoala Gimnazială ”Mihai Eminescu”, Şcoala Gimnazială ”Avram Iancu” , Şcoala Gimnazială Specială, Colegiul Naţional ”Andrei Mureşanu”, Liceul Teoretic ”Alexandru Papiu Ilarian”, Liceul Tehnologic ”Constantin Brâncuşi” și Liceul Tehnologic ”Someş” Dej.

ACTUALIZARE IMAGINI DE LA CONCERT:

Social-Cultură

Flacăra Cenaclului s-a reaprins la Dej. Sute de oameni au cântat alături de artiști – FOTO/VIDEO

Publicat acum

pe

După teatru și muzică populară, la Centrul Cultural ”Arta” Dej flacăra celui mai mare fenomen de cultură vie din România – Cenaclul Flacăra – a fost reaprinsă. Nostalgicii spectatori au cântat alături de artiști aproape trei ore, deși evenimentul trebuia să dureze doar o oră și jumătate.

Manifestarea culturală organizată de Primăria Municipiului Dej – la 7 ani de la trecerea în neființă a poetului Adrian Păunescu – a avut loc în această după-amiază, cu începere de la ora 18, în prezența a peste 400 de spectatori, la fel cum s-a întâmplat și aseară la spectacolul de muzică populară (subiect despre care Dej24.ro a scris AICI). Înainte de alocuțiunea primarului s-a ținut un moment de reculegere în memoria Regelui Mihai.

În spectacolul intitulat ”Remember Cenaclul Flacăra” au evoluat, rând pe rând și împreună, îndrăgiți artiști de muzică folk. Mircea Vintilă, Magda Pușkas, Emeric Imre și Andrei Păunescu (alături de toboșarul Ionel Tănase și basistul Rareș Suciu) au readus în atenția dejenilor muzica folk de altădată, atât de cunoscută și iubită între anii 1973 și 1985. Plini de nostalgie, spectatorii au cântat într-o singură voce alături de artiști și au rememorat cele mai importante momente ale mișcării culturale, într-o seară cu adevărat de neuitat.

Spectacolul, care urma să dureze doar o oră și jumătate, s-a întins pe aproape trei ore, spre bucuria dejenilor din ”generația în blugi” care nu au dat semne că își doresc să meargă spre case. La final, în aplauzele sălii, s-a cântat la unison ”Tu Ardeal”, ”Ridică-te Ștefane, și vezi-ți fiii”, ”Treceți, batalioane române, Carpații” și ”Doamne, ocrotește-i pe români”.

Cenaclul Flacăra a fost un fenomen cultural condus de poetul Adrian Păunescu. În spectacolele muzical-artistice desfășurate în toată țara s-au scris, s-au lansat sau au devenit celebre cântece și refrene ca: „Rugă pentru părinți”, „Viața noastră unde e?” „Și totuși există iubire”, „Cu căciulile pe frunte”, „Cozma Răcoare”, „Trăiască România”, „O lume de douăzeci de ani”, „Nu uita că ești român”, „Doamne, vino, Doamne”, „Odată am ucis o vrabie”, „Oameni de zăpadă”, „La adio tu”, „Puștoaica”, „Oltenia, eterna Terra Nova”, „Te salut, generație în blugi”, „Copaci fără pădure”, „Niciodată să nu uităm de cei mai triști ca noi”, „Rău mă dor ochii mă dor”, „Nu uita că ești român”, „Aruncarea în valuri”, „Broasca țestoasă”,„Trenul fără naș”, „La o cană cu vin”, „Nebun de alb” sau „La margini te chem”, multe dintre ele cântate și azi la Dej.

Potrivit lui Andrei Păunescu, în total, la cele peste 2000 de manifestări ale Cenaclului Flacăra au participat peste 7 milioane de spectatori.

Vezi IMAGINI VIDEO cu cele mai importante momente ale spectacolului și pe contul de Snapchat razvancaucean

Continuă să citești

Social-Cultură

Elevi din Bobâlna, vizită la un centru de persoane vârstnice din Gherla – FOTO

Publicat acum

pe

Un grup de elevi din ciclul gimnazial al Şcolii Gimnaziale Bobâlna, judeţul Cluj, coordonat de director Șamșudean Flavia Alina și prof. Roşu Simona, în parteneriat cu Şcoala Profesională Răscruci, coordonat de director Sulițeanu Ioana Andreia și prof. Chiuian Mihaela, a vizitat luni, 11 decembrie, Căminul de persoane vârstnice din localitatea Gherla, judeţul Cluj.

Vizita a făcut parte din proiectul “Din suflet pentru suflet” derulat în cadrul parteneriatului cu parohiile ortodoxe din Bobălna, Vâlcelele și Răscruci. Persoanele implicate în proiect au fost coordonatorii şi prof. Dolha Iulia, Molnar Gabriela, Buda Lavinia, Albu Florentina.

Elevii le-au oferit celor 45 de beneficiari pachete cu diferite produse, pe care le-au distribuit personal. Acestea au fost donate de elevii şcolilor în cadrul unei ample acţiuni de colectare. Cu acest prilej, câteva dintre persoanele beneficiare din cadrul căminului le-au dezvăluit tinerilor povestea vieţii lor.

Prin acest proiect, elevii au conştientizat rolul pe care îl au solidaritatea şi voluntariatul, iar din dorinţa de a cunoaşte personal situaţia dificilă prin care trec persoanele vârstnice, au vizitat acest azil”, a declarat prof. Iulia Dolha.

Voluntarii sunt principalii actori în eforturile noastre de a oferi speranţă, ajutor şi alinare vârstnicilor şi
indiferent de vârstă sau pregătire profesională, putem aduce o rază de bucurie în viaţa oamenilor singuri”, a
afirmat prof. Molnar Gabriela.

Pornind de la principiul “DĂRUIND VEI DOBÂNDI” cu inocenţa copilărească am şters o lacrimă din
sufletul acestor bunici. Darul a fost reciproc, iar în sufletul nostru s-a imprimat bunătatea, înţelepciunea şi
respectul”, arată conducerea instituției de învățământ.

Continuă să citești

Social-Cultură

Sute de copii sunt abuzați anual în județul Cluj, chiar și în Dej

Publicat acum

pe

În ultimii cinci ani, aproape 800 de copii din județul Cluj au fost victimele abuzurilor, au fost neglijați sau exploatați, scrie monitorulcj.ro.

În România, în fiecare oră, doi copiii sunt victime ale unei forme de violență. Doar în județul Cluj, anul trecut, au fost înregistrate 201 de cazuri de abuz, iar, de cele mai multe ori, persoanele care își bat joc de cei mici, sunt chiar părinții, bunicii sau alte rude, care ar trebui să îi iubească și să îi ocrotească.

ABUZURILE SUNT DIN CE ÎN CE MAI MULTE

În urmă cu câțiva ani, într-o localitate de lângă Dej, o fetiță de doar 14 ani era violată de un prieten de-al familiei, apoi bătută crunt de tatăl ei vitreg, sub privirile nepăsătoare ale celei care i-a dat viață. Asta se întâmpla în anul 2014. Ea a fost unul dintre cei 212 copiii care au fost abuzați în acel an, cei mai mulți din ultimii 5 ani, și unul dintre cei 27 de copii abuzați sexual, care acum figurează doar ca niște cifre. Ei acum fac parte dintr-o statistică tulburătoare, scrie sursa citată.

Într-un raport explicativ, lansat sub numele „De ce lovim copiii” sunt ilustrate aceste statistici care, de la an la an, ar trebui să fie din ce în ce mai îngrijorătoare. Semnalele de alarmă sunt multe, soluțiile puține.

Anual, în țara noastră numărul de abuzuri raportate crește aproximativ cu 1000 de cazuri, deși populația de copiii continuă să scadă”, este explicat în raport.

În județul Cluj, în ultimii cinci ani, cazurile în care copiii au fost victime ale abuzurilor, au fost neglijați sau exploatați a variat. În anul 2012, au fost raportate 195 de cazuri, la fel și în anul următor. În anul 2014 a fost apogeul, ajungându-se la 212 cazuri raportate. În anul 2015 a fost vorba de 196 de cazuri, iar anul trecut au ajuns în atenția Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) 201 micuți.

RĂNIȚI DE CEI CARE AR TREBUI SĂ ÎI IUBEASCĂ

La bunici, în propria casă, în casa concubinului mamei sau a concubinei tatălui, la rudele tatălui sunt doar câteva dintre locurile trecute într-un tabel în evidența DGASPC unde copiii, din cauza abuzurilor la care au fost supuși au încetat să fie copiii. În total, în ultimii 5 ani, au fost raportate 798 de cazuri de copii abuzați, neglijați sau exploatați. Fie că au fost bătuți, neglijați, violați, au fost folosiți pentru a comite infracțiuni, au fost obligați să se prostitueze, cele mai multe dintre incidente s-au întâmplat în sânul familiei. Ori de către părinții lor ori sub ochii celor care le-au dat viață. Mai exact, este vorba de 685 de cazuri. 86% din cazurile raportate de abuz asupra copiilor au avut loc în familie.

Costul mediu estimat la nivelul anului 2016 pentru un copil scos din familie din cauza abuzului este de 7.154 de lei/lunar pentru Centrul Rezidențial pentru Copilul Abuzat-Adăpost Perlino”, au declarat reprezentanții DGASPC, pentru monitorulcj.ro.

În acest caz, anul trecut s-au cheltuit 85.848 de lei, pentru un singur copil. Asta înseamnă 19.000 de euro pe an, pentru un singur copil. Însă, aceste sume pot să varieze, în funcție de investițiile care sunt făcute în fiecare centru în parte.

În anul 2016 contribuie și la faptul că au fost făcute lucrări de renovare, consolidare, mansardare etc. Acei bani se adaugă la numărul total de copiii și se împarte la fiecare copil pentru a stabili costul. De asemenea, salariul personalului, mâncarea, excursiile, totul se adaugă la cheltuielile pe centru și se împarte la numărul de copii”, a declarat Daniel Tămaș, directorul general DGASPC, potrivit sursei citate.

Reprezentanții DGASPC au mai declarat însă că anul acesta costurile vor fi mai mici, însă tot va fi nevoie de o sumă între 2000 și 3000 de lei lunar pentru fiecare copil.

 

Sursa – Monitorulcj.ro

Continuă să citești

Social-Cultură

Concert de colinde la Căminul Cultural din Nireș!

Publicat acum

pe

Asociația Sportivă „Progresul” Nireș, în colaborare cu Primăria Comunei Mica, Consiliul Local al Comunei Mica și Centrul Turistic Mica, organizează duminică, 17 decembrie, tradiționalul concert de colinde „Am venit să colidăm”.

Evenimentul, ajuns deja la cea de-a VII-a ediție, va debuta la ora 16:30, la Căminul Cultural din localitatea Nireș și le va aduce în fața spectatorilor pe solistele Ioana Maria Câmpean și Cristina Beldean Moșuțan. Concertul de colinde va fi desăvârșit de elevi ai Şcolii Gimnaziale Nireş și Via Nova Domini Dej.

Dej24.ro este partener media!

Continuă să citești

RECLAMĂ

loading...
loading...

Tu ai dat LIKE?

Articole populare