Conectează-te cu noi

Administraţie

Bugetul și proiectele Dejului pentru anul acesta

Publicat acum

pe

PrimariaDej1

Dejul are cel mai mare buget din ultimii 25 de ani, 108 milioane de lei, iar primarul Dejului, Morar Costan anunță mari investiții în continuare.

”Dacă finalul unui an este un bun prilej de a face bilanțul anului care s-a încheiat, orice început de an vine cu planuri și proiecții pentru ceea ce se dorește a se realiza. Acest aspect ,în ceea ce privește Municipiul Dej, se concretizează în bugetul de venituri și cheltuieli, cel care stă la baza întregii activități care se desfășoară la nivelul municipiului într-un an.

La fel ca în anii precedenți și în acest an , prin distribuția bugetară mi-am propus realizarea unor obiective importante pentru Dej, prin continuarea investițiilor demarate și începerea unor noi investiții pe toate direcțiile de dezvoltare.

Pentru acest an Primăria Dej înregistrează un buget în valoare de 108, 429 milioane lei, atât la capitolul venituri cât și la cheltuieli.

Structura și regimul veniturilor:

 1. Venituri proprii – 37,121 milioane lei
 2. Cote defalcate din TVA- 26 milioane lei- fonduri primite de la ministere prin Direcția Generală a Finanțelor Publice
 3. Fonduri europene- 44,881 milioane lei

Veniturile proprii sunt identice cu cele de anul trecut datorită faptului că nu am majorat taxele și impozitele locale, acestea rămânând la nivelul celor din 2014.

La capitolul cheltuieli, acestea sunt distribuite astfel:

 1. Secțiunea de funcționare– 53,47 milioane lei- fonduri care vor fi utilizate pentru:
 • întreținerea orașului( drumuri, spații verzi)
 • iluminat public
 • salubritate
 • întreținere instituții publice( primărie, școli, grădinițe)
 • cheltuieli de personal
 • subvenții Transurb
 • dobânzi și rambursări de credit
 • activități culturale, sportive
 1. Secțiunea de dezvoltare( (investiții)- 54,95 milioane lei din care 10,1 milioane lei sunt fonduri proprii si 44,8 milioane lei sunt fonduri nerambursabile.

Banii alocați pentru partea de dezvoltare vor fi distribuiți în acest an pentru investiții pe mai multe linii de dezvoltare:

INFRASTRUCTURĂ SUPRATERANĂ

 1. Marele proiect european, demarat în toamna anului 2014, de modernizare a 23 de străzi din municipiu: Str. Nicolae Titulescu, Str. Șomcutului, Str. Înfrățirii, Str. Varga Katalina, Str. Valea Codorului, Str. Valea Jichişului, Str. Simion Bărnuţiu, Str. B. P. Haşdeu, Str. Teilor, Str.Ciceului, Str. Solidarității, Str. Veseliei Str.Petru Maior, Str. Iosef Attila, Liviu Rebreanu, Str. N. Stănescu, Str. Traian, Str. Gh.Bariţiu, Str. Ion Creangă, Str. Griviţei, Str. I.L.Caragiale, Str. Nicolae Iorga, Str.Pinticului. Proiectul se va încheia la sfârșitul anului 2015 și are o valoare totală de peste 60 milioane lei, aproximativ 13 milioane euro. În 2014 s-au alocat 15,2 milioane lei, iar anul acesta, diferența de 44,8 milioane lei.
 2. Proiectul multianual 2014-2016 în valoare de 11 milioane lei, prin care în anul 2014 au fost modernizate străzile:  Parcului, Petofi Sandor, Medgyes Lajos și Alexandru Szapos, iar anul acesta va fi organizată licitația pentru realizarea proiectului.
 3. Investiția „Rețele electrice, telefonice, iluminat public, tv- cablu și rețele transmitere date speciale( fibră optică) în subteran” proiect prin care ne dorim să punem în valoare clădirile, să schimbăm aspectul străzilor și să crească și calitatea serviciilor asigurate. În 2014 am introdus rețelele în subteran pe  străzile 1 Mai, A. Iancu, G. Coșbuc, Mărășesti, Gh. Șincai și Piața 16 februarie.

Anul acesta se va continua cu introducerea rețelelor în subteran pe străzile: Mihai Eminescu, Mioriței, Piața Lupeni, Ștefan cel Mare, Aurel Vlaicu și Gutinului.

INFRASTRUCTURĂ SUBTERANĂ

 1. Proiectul „ Extindere și reabilitare rețele de apă și canalizare „.

Rețele de alimentare cu apă și canalizare din fonduri proprii

Dacă anii anteriori am introdus din fonduri proprii rețeaua de canalizare pe străzile Podgoreni, Crângului, Fântânilor, Cerbului, Busuiocului, Orizont și cea de alimentare cu apă pe străzile: Ion Andreescu, Huhurez, Uzinei  iar în acest an este planificată:

alimentarea cu apă pe străzile: Gh. Doja, Măgurei, Unirii

canalizarea pe străzile: Cloșca, Busuiocului, Cireșului, Lucian Blaga și Marin Preda.

Rețele de alimentare cu apă și canalizare din fonduri nerambursabile

Pentru că dejenii nu mai puteau aștepta alimentarea cu apă și canalizarea, am făcut demersurile necesare la Asociaţia Regională pentru Dezvoltarea Infrastructurii din Bazinul Hidrografic Someş-Tisa și Compania de Apă Someș,  astfel încât proiectul să demareze și să se finalizeze în acest an și nu din anul 2016 când se preconizează fonduri pentru asemenea lucrări. Proiectul are o valoare de aproximativ 43 milioane lei, sumă care provine din rezerva  Fondului de Coeziune –Axa 1 POS Mediu 2007-2015. Această investiție vizează:

 • alimentarea cu apă pe 5 străzi: Șomcutului, Liviu Rebreanu, Albinei, Dealul Viilor, Dealul Perlelor
 • rețeaua de canalizare menajeră pe 21 de străzi  : Șomcutului, Valea Jichișului, Liviu Rebreanu, B.N. Antal, Căprioarei, Pajiștei, Pomilor, Smârdan, Porumbeilor, Salbelor, Veveriței, Turturelelor, Fazanilor, Rândunicii, Mierlei, Graurilor, Vânătorilor, Ciocârliei, Nicolae Titulescu, Valea Codorului, Nichita Stănescu, Pinticului.

De asemenea din fondurile de rezervă ale Companiei de Apă Someș, tot pentru anul acesta, este prevăzută alimentarea cu apă pe strada B. P. Hașdeu și rețeaua de canalizare pe strada Huhurez și parțial pe strada Șomcutului.

Toate aceste proiecte vor fi susținute de primărie prin cota de cofinanțare, aprobată în buget.

ÎNVĂȚĂMÂNT

În 2013 și 2014 am finalizat două mari proiecte pe fonduri europene la Liceul Teoretic „ Alexandru Papiu Ilarian” și Colegiul Național Andrei Mureșanu.

         Investițiile în unitățile de învățământ din municipiu continuă și în 2015.

 1. În învățământul preșcolar s-au depus 3 proiecte pe fonduri nerambursabile și în acest an sper să demareze unul din proiecte, care vizează demolarea și construirea unei noi grădinițe pe strada Înfrățirii.
 2. În învățământul primar, gimnazial și liceal anul acesta voi iniția proiecte de reabilitare pe fonduri nerambursabile ale școlilor Mihai Eminescu, Avram Iancu, generală 1 și Liceul Tehnologic Someș Dej.

SĂNĂTATE

Investițiile  realizate la Spitalul Municipal Dej prin punerea în funcțiune a tomografului și modernizarea secțiilor de neurologie recuperare, gastro-enterologie, interne, ambulatoriu,psihiatrie, ATI și ginecologie- nou născuți, vor continua în anul 2015 prin achiziționarea unui aparat Radiologic, aparat de ventilație artificială nou-născuți, lift pentru persoane și inițierea unui proiect european pentru reabilitarea secțiilor nemodernizate ale spitalului.

CULTURĂ

Dejul a fost dintotdeauna un important centru cultural tocmai de aceea avem nevoie de spații adecvate pentru desfășurarea activităților în care să ne promovăm istoria, tradițiile și obiceiurile noastre. În acest sens vom realiza:

 1. Amenajarea parțială în prima fază a Centrului Cultural Arta prin mărirea scenei și construirea de vestiare, urmând ca tot în acest an să depunem un proiect european care să vizeze modernizarea întregii clădiri.
 2. Amenajarea Muzeului Municipal Dej , a unei Librării și cinematograf 3D în fosta clădire a Liceului Andrei Mureșanu.
 3. De asemenea în scopul mutării în viitor și a bibliotecii municipale, în acest an se va realiza un proiect pe fonduri nerambursabile de reabilitare în acest sens a fostei Policlinici Militare.
 4. Inițierea de proiecte pe fonduri nerambursabile, de modernizare a căminelor culturale din Viile Dejului și Valea Codorului și din bugetul local vom susține în acest an împrejmuirea celor două locații.

AGREMENT, SPORT, LOCURI DE JOACĂ

 1. Finalizarea investiției demarate anul trecut la Parcul Balnear Toroc prin amenajarea a 6 camere pentru cazare, continuă în acest an prin inițierea unui proiect european de construire a unui Aqua Parc în incinta bazei, proiect care presupune construirea a 3 bazine cu apă sărată, amplasarea de tobogane cu apă, extinderea plajei și amenajarea unei faleze.
 2. Modernizarea Bazei Sportive Obor– extindere, reabilitare clădire administrativă și împrejmuire.
 3. Finalizarea terenului de minifotbal și parcările aferente în Ocna Dej.
 4. Amenajarea unui teren de minifotbal cu parcări în Șomcutul Mic.
 5. Pentru ca tinerii noștri să poată să își petreacă timpul liber intr-un mod sănătos și potrivit preocupărilor lor, anul acesta vom amenaja în spatele stadionului un parc de Skateboard, role și biciclete, iar pentru relaxare se vor amplasa în Parcul Mare aparate de fitness, mese de tenis și șah.

Prin toate aceste proiecte investiționale, la care se adaugă și amenajarea din punct de vedere estetic a municipiului, amplasarea mai multor camere de supraveghere și alte investiții, îmi doresc să continuăm procesul de modernizare a Dejului și să reușim să oferim municipiului nostru imaginea pe care ne-o dorim cu toții, un oraș pentru noi și copiii noștri”, arată primarul Morar Costan.

Administraţie

Primăria Dej, declarație de presă cu privire la situația imobilului PRĂBUȘIT azi-dimineață

Publicat acum

pe

Primăria Municipiului Dej a transmis o declarație de presă cu privire la situația imobilului prăbușit azi-dimineață, pe strada Nicolae Iorga.

”Primăria Municipiului Dej aduce la cunoştinţa opiniei publice faptul că imobilul de pe strada Nicolae Iorga care s-a prăbușit în această dimineață, este o clădire proprietate privată și potrivit reglementărilor legale în vigoare, Primăria Municipiului Dej nu poate interveni acolo unde responsabilitatea efectuării lucrărilor de întreţinere/îngrijire necesare revine proprietarului. Conform Codului Civil proprietarul este obligat să întreţină clădirea aflată în proprietatea sa astfel încât aceasta să se păstreze în stare bună.

Precizăm că la finalul anului trecut Executivul a venit în fața Consiliului Local cu o propunere de majorare a  impozitului  cu până la 500% pentru clădirile şi terenurile neîngrijite, situate în intravilan. Ulterior adoptării acesteia, Serviciul de Urbanism și Amenajarea Teritoriului a demarat procedurile necesare pentru identificarea  clădirilor şi terenurilor neîngrijite din intravilanul municipiului Dej pentru punerea în aplicare a prevederilor legale  și  majorare impozitului de la 1 ianuarie 2019.

<<Chiar dacă imobilul de pe strada Nicolae Iorga se afla într-o stare de degradare, legea nu permite să se intervină cu lucrări finanțate din banul public acolo unde este vorba despre proprietate privată. Singurul lucru pe care administrația locală îl poate face, și pe care l-a și făcut, este acela de a le pune în vedere proprietarilor obligația de a își întreține clădirile proprietate privată, și de a veni cu măsuri  de responsabilizare a acestora. În situații precum cea cu care ne-am confruntat în această dimineață administrația intervine pentru înlăturarea efectelor din zona afectată. Astfel s-a intervenit la fața locului prin echipele SADP și Poliția Locală pentru a curăța strada și a securiza zona. În perioada următoare se va interveni pentru refacerea zidului de sprijin dinspre strada Siretului. Pentru că și imobilul din vecinătate reprezintă un pericol am luat legătura cu proprietarul acestuia pentru a găsi urgent soluții de a evita o situație similară, iar noi vom sprijini cu ceea ce este posibil în limite legale>>”, transmite primarul Morar Costan.

Citește și:

O casă din Dej S-A PRĂBUȘIT! Pericol iminent: alt imobil stă să cadă! – FOTO/VIDEO

Imagini de azi-dimineață:

Continuă să citești

Administraţie

E oficial! Zonă pietonală în centrul Dejului, autobuze ecologice și centre de închiriere biciclete pentru dejeni – FOTO

Publicat acum

pe

Primăria Municipiului Dej va implementa în perioada următoare două proiecte europene, depuse și finanțate în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020.

Proiectele fac parte din amplul Plan de Mobilitate Urbană,  contractele de finanțare au fost semnate astăzi, 14 iunie, de către primarul Municipiului Dej și vizează  reabilitarea centrului istoric, modernizarea de străzi,  achiziționarea de mijloace de transport ecologice, dar și de biciclete.

Cele două proiectele din cadrul Planului  de Mobilitate Urbană aprobate sunt următoarele:

1. „Amenajarea zonei pietonale centrale în vederea reducerii emisiilor de carbon din zona centrală a municipiului Dej”, proiect cu o valoare de peste 7 500 000 euro, se realizează în spațiul public al Pieței Bobâlna, al străzi 1 Mai până la intersecția cu str. George Coșbuc, precum și al Pieței 16 Februarie și constă în :
modernizarea infrastructurii rutiere pe o lungime de 715 m
– amenajarea de zone pietonale și trotuare pe o suprafață de 13170 mp
piste de biciclete
amenajarea de spații verzi cu gazon, flori, arbuști și arbori
achiziționare a 60 biciclete, stații de închiriere biciclete și dezvoltarea unui sistem modern de închiriere
achiziționarea a 3 autobuze ecologice
modernizarea stațiilor de autobuz
amplasarea de mobilier urban
2. Modernizare infrastructură străzi pentru accesul între zona centrală şi Ocna Dej – străzile Mihai Viteazu, Minerilor, Albăstrelelor, Țibleșului, Eroilor, Pinticului, proiect cu o valoare de aproximativ 10 000 000 euro care constă în:

– modernizarea străzilor: Mihai Viteazu, Minerilor, Albăstrelelor, Țibleșului, Eroilor, Pinticului, pe o lungime de 10,22 km

– amenajarea trotuarelor și spațiilor verzi aferente

– achiziționarea a 4 autobuze ecologice de capacitate mică și 8 autobuze de capacitate medie

– amenajarea stațiilor de transport

– sistem de management inteligent al traficului și supraveghere video.

Vorbim despre două proiecte care vor aduce o schimbare majoră la nivelul municipiului prin  transformarea centrului municipiului într-o zonă de relaxare și deschidere către pietoni. A fost o cursă cronometru și o muncă asiduă pentru realizarea și depunerea acestor proiecte, muncă ce va continua pe parcursul implementării lor.

Pe lângă cele două proiecte deja finanțate, tot în Planul de Mobilitate urbană, a fost depus și urmează să semnez săptămâna viitoare și contractul pentruproiectul care vizează modernizarea străzilor 1 Mai, I.P.Reteganul, Libertatii și Bistritei inclusiv accesul către autobaza Transurb Dej și modernizarea autobazei Transurb S.A. cu o valoare de aproximativ 10.000.000 euro.

Toate cele trei proiecte au o valoare de aproximativ 27,5 milioane de euro, cota de finanțare nerambursabilă este de 98% iar contribuția din bugetul local este de doar 2%”, a spus primarul Morar Costan.

Continuă să citești

Administraţie

Atenție șoferi! RESTRICȚII DE CIRCULAȚIE în centrul municipiului Dej

Publicat acum

pe

Primăria Municipiului Dej anunță restricții de circulație în Piața Bobâlna cu ocazia desfășurării unui târg care va avea loc în perioada 15-17 iunie în centrul orașului.

Pentru buna desfășurare și pregătire a evenimentului, începând cu data de 13 iunie, ora 21:00, și până luni, 18 iunie, ora 06:00, circulația în Piața Bobâlna va fi închisă, exceptând traseul prin fața Primăriei Municipiului Dej.

Conducătorii auto care au traseu prin piața centrală sunt sfătuiți să aleagă străzile adiacente acesteia și să nu își lase autoturismele parcate în zona cu restricții.

FOTO – Arhivă

Continuă să citești

RECLAMĂ

loading...

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

TU AI DAT LIKE?

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER

Cele mai populare