Conectează-te cu noi

Administraţie

Bugetul și proiectele Dejului pentru anul acesta

Publicat acum

pe

PrimariaDej1

Dejul are cel mai mare buget din ultimii 25 de ani, 108 milioane de lei, iar primarul Dejului, Morar Costan anunță mari investiții în continuare.

”Dacă finalul unui an este un bun prilej de a face bilanțul anului care s-a încheiat, orice început de an vine cu planuri și proiecții pentru ceea ce se dorește a se realiza. Acest aspect ,în ceea ce privește Municipiul Dej, se concretizează în bugetul de venituri și cheltuieli, cel care stă la baza întregii activități care se desfășoară la nivelul municipiului într-un an.

La fel ca în anii precedenți și în acest an , prin distribuția bugetară mi-am propus realizarea unor obiective importante pentru Dej, prin continuarea investițiilor demarate și începerea unor noi investiții pe toate direcțiile de dezvoltare.

Pentru acest an Primăria Dej înregistrează un buget în valoare de 108, 429 milioane lei, atât la capitolul venituri cât și la cheltuieli.

Structura și regimul veniturilor:

 1. Venituri proprii – 37,121 milioane lei
 2. Cote defalcate din TVA- 26 milioane lei- fonduri primite de la ministere prin Direcția Generală a Finanțelor Publice
 3. Fonduri europene- 44,881 milioane lei

Veniturile proprii sunt identice cu cele de anul trecut datorită faptului că nu am majorat taxele și impozitele locale, acestea rămânând la nivelul celor din 2014.

La capitolul cheltuieli, acestea sunt distribuite astfel:

 1. Secțiunea de funcționare– 53,47 milioane lei- fonduri care vor fi utilizate pentru:
 • întreținerea orașului( drumuri, spații verzi)
 • iluminat public
 • salubritate
 • întreținere instituții publice( primărie, școli, grădinițe)
 • cheltuieli de personal
 • subvenții Transurb
 • dobânzi și rambursări de credit
 • activități culturale, sportive
 1. Secțiunea de dezvoltare( (investiții)- 54,95 milioane lei din care 10,1 milioane lei sunt fonduri proprii si 44,8 milioane lei sunt fonduri nerambursabile.

Banii alocați pentru partea de dezvoltare vor fi distribuiți în acest an pentru investiții pe mai multe linii de dezvoltare:

INFRASTRUCTURĂ SUPRATERANĂ

 1. Marele proiect european, demarat în toamna anului 2014, de modernizare a 23 de străzi din municipiu: Str. Nicolae Titulescu, Str. Șomcutului, Str. Înfrățirii, Str. Varga Katalina, Str. Valea Codorului, Str. Valea Jichişului, Str. Simion Bărnuţiu, Str. B. P. Haşdeu, Str. Teilor, Str.Ciceului, Str. Solidarității, Str. Veseliei Str.Petru Maior, Str. Iosef Attila, Liviu Rebreanu, Str. N. Stănescu, Str. Traian, Str. Gh.Bariţiu, Str. Ion Creangă, Str. Griviţei, Str. I.L.Caragiale, Str. Nicolae Iorga, Str.Pinticului. Proiectul se va încheia la sfârșitul anului 2015 și are o valoare totală de peste 60 milioane lei, aproximativ 13 milioane euro. În 2014 s-au alocat 15,2 milioane lei, iar anul acesta, diferența de 44,8 milioane lei.
 2. Proiectul multianual 2014-2016 în valoare de 11 milioane lei, prin care în anul 2014 au fost modernizate străzile:  Parcului, Petofi Sandor, Medgyes Lajos și Alexandru Szapos, iar anul acesta va fi organizată licitația pentru realizarea proiectului.
 3. Investiția „Rețele electrice, telefonice, iluminat public, tv- cablu și rețele transmitere date speciale( fibră optică) în subteran” proiect prin care ne dorim să punem în valoare clădirile, să schimbăm aspectul străzilor și să crească și calitatea serviciilor asigurate. În 2014 am introdus rețelele în subteran pe  străzile 1 Mai, A. Iancu, G. Coșbuc, Mărășesti, Gh. Șincai și Piața 16 februarie.

Anul acesta se va continua cu introducerea rețelelor în subteran pe străzile: Mihai Eminescu, Mioriței, Piața Lupeni, Ștefan cel Mare, Aurel Vlaicu și Gutinului.

INFRASTRUCTURĂ SUBTERANĂ

 1. Proiectul „ Extindere și reabilitare rețele de apă și canalizare „.

Rețele de alimentare cu apă și canalizare din fonduri proprii

Dacă anii anteriori am introdus din fonduri proprii rețeaua de canalizare pe străzile Podgoreni, Crângului, Fântânilor, Cerbului, Busuiocului, Orizont și cea de alimentare cu apă pe străzile: Ion Andreescu, Huhurez, Uzinei  iar în acest an este planificată:

alimentarea cu apă pe străzile: Gh. Doja, Măgurei, Unirii

canalizarea pe străzile: Cloșca, Busuiocului, Cireșului, Lucian Blaga și Marin Preda.

Rețele de alimentare cu apă și canalizare din fonduri nerambursabile

Pentru că dejenii nu mai puteau aștepta alimentarea cu apă și canalizarea, am făcut demersurile necesare la Asociaţia Regională pentru Dezvoltarea Infrastructurii din Bazinul Hidrografic Someş-Tisa și Compania de Apă Someș,  astfel încât proiectul să demareze și să se finalizeze în acest an și nu din anul 2016 când se preconizează fonduri pentru asemenea lucrări. Proiectul are o valoare de aproximativ 43 milioane lei, sumă care provine din rezerva  Fondului de Coeziune –Axa 1 POS Mediu 2007-2015. Această investiție vizează:

 • alimentarea cu apă pe 5 străzi: Șomcutului, Liviu Rebreanu, Albinei, Dealul Viilor, Dealul Perlelor
 • rețeaua de canalizare menajeră pe 21 de străzi  : Șomcutului, Valea Jichișului, Liviu Rebreanu, B.N. Antal, Căprioarei, Pajiștei, Pomilor, Smârdan, Porumbeilor, Salbelor, Veveriței, Turturelelor, Fazanilor, Rândunicii, Mierlei, Graurilor, Vânătorilor, Ciocârliei, Nicolae Titulescu, Valea Codorului, Nichita Stănescu, Pinticului.

De asemenea din fondurile de rezervă ale Companiei de Apă Someș, tot pentru anul acesta, este prevăzută alimentarea cu apă pe strada B. P. Hașdeu și rețeaua de canalizare pe strada Huhurez și parțial pe strada Șomcutului.

Toate aceste proiecte vor fi susținute de primărie prin cota de cofinanțare, aprobată în buget.

ÎNVĂȚĂMÂNT

În 2013 și 2014 am finalizat două mari proiecte pe fonduri europene la Liceul Teoretic „ Alexandru Papiu Ilarian” și Colegiul Național Andrei Mureșanu.

         Investițiile în unitățile de învățământ din municipiu continuă și în 2015.

 1. În învățământul preșcolar s-au depus 3 proiecte pe fonduri nerambursabile și în acest an sper să demareze unul din proiecte, care vizează demolarea și construirea unei noi grădinițe pe strada Înfrățirii.
 2. În învățământul primar, gimnazial și liceal anul acesta voi iniția proiecte de reabilitare pe fonduri nerambursabile ale școlilor Mihai Eminescu, Avram Iancu, generală 1 și Liceul Tehnologic Someș Dej.

SĂNĂTATE

Investițiile  realizate la Spitalul Municipal Dej prin punerea în funcțiune a tomografului și modernizarea secțiilor de neurologie recuperare, gastro-enterologie, interne, ambulatoriu,psihiatrie, ATI și ginecologie- nou născuți, vor continua în anul 2015 prin achiziționarea unui aparat Radiologic, aparat de ventilație artificială nou-născuți, lift pentru persoane și inițierea unui proiect european pentru reabilitarea secțiilor nemodernizate ale spitalului.

CULTURĂ

Dejul a fost dintotdeauna un important centru cultural tocmai de aceea avem nevoie de spații adecvate pentru desfășurarea activităților în care să ne promovăm istoria, tradițiile și obiceiurile noastre. În acest sens vom realiza:

 1. Amenajarea parțială în prima fază a Centrului Cultural Arta prin mărirea scenei și construirea de vestiare, urmând ca tot în acest an să depunem un proiect european care să vizeze modernizarea întregii clădiri.
 2. Amenajarea Muzeului Municipal Dej , a unei Librării și cinematograf 3D în fosta clădire a Liceului Andrei Mureșanu.
 3. De asemenea în scopul mutării în viitor și a bibliotecii municipale, în acest an se va realiza un proiect pe fonduri nerambursabile de reabilitare în acest sens a fostei Policlinici Militare.
 4. Inițierea de proiecte pe fonduri nerambursabile, de modernizare a căminelor culturale din Viile Dejului și Valea Codorului și din bugetul local vom susține în acest an împrejmuirea celor două locații.

AGREMENT, SPORT, LOCURI DE JOACĂ

 1. Finalizarea investiției demarate anul trecut la Parcul Balnear Toroc prin amenajarea a 6 camere pentru cazare, continuă în acest an prin inițierea unui proiect european de construire a unui Aqua Parc în incinta bazei, proiect care presupune construirea a 3 bazine cu apă sărată, amplasarea de tobogane cu apă, extinderea plajei și amenajarea unei faleze.
 2. Modernizarea Bazei Sportive Obor– extindere, reabilitare clădire administrativă și împrejmuire.
 3. Finalizarea terenului de minifotbal și parcările aferente în Ocna Dej.
 4. Amenajarea unui teren de minifotbal cu parcări în Șomcutul Mic.
 5. Pentru ca tinerii noștri să poată să își petreacă timpul liber intr-un mod sănătos și potrivit preocupărilor lor, anul acesta vom amenaja în spatele stadionului un parc de Skateboard, role și biciclete, iar pentru relaxare se vor amplasa în Parcul Mare aparate de fitness, mese de tenis și șah.

Prin toate aceste proiecte investiționale, la care se adaugă și amenajarea din punct de vedere estetic a municipiului, amplasarea mai multor camere de supraveghere și alte investiții, îmi doresc să continuăm procesul de modernizare a Dejului și să reușim să oferim municipiului nostru imaginea pe care ne-o dorim cu toții, un oraș pentru noi și copiii noștri”, arată primarul Morar Costan.

Administraţie

INTERNET GRATUIT în municipiul Dej! Costurile sunt suportate de Comisia Europeană

Publicat acum

pe

FOTO – Arhivă

Comisia Europeană a anunțat, vineri, lista municipiilor și localităților din România, câștigătoare ale primului apel de proiecte din programul WiFi4EU, prin care 224 de localităţi din România vor primi bonuri valorice de 15.000 de euro fiecare pentru instalarea de puncte de acces public şi gratuit la internet wireless.

Astfel, printre municipiile care vor avea internet gratuit în spaţii publice se numără Bucureşti, Braşov, Cluj-Napoca, Constanţa, Hunedoara, Piatra-Neamţ şi Paşcani.

Pe listă se mai numătă câteva comune din județul Cluj, Mihai Viteazu, Jucu, Frata, Moldovenești, Săvădisla, Petreștii de Jos și Aghireșu, dar și municipiul Dej.

În total, au fost alocate 42 milioane euro pentru toate cele 2.800 municipalităţi din întreaga UE, care vor beneficia de finanţare.

Cele 30 de state participante au avut garantate, fiecare, un număr de minimum 15 bonuri şi maximum 224, în funcţie de numărul înscrierilor. Bonurile pot fi utilizate de localităţile selectate pentru a pentru a achiziţiona şi instala echipamente Wi-Fi (puncte de acces fără fir) în locuri, precum bibliotecile, muzeele, parcurile sau pieţele publice”, se arată în comunicatul emis, vineri, de CE.

Îmbunătăţirea conectivităţii în UE este o parte esenţială a strategiei privind piaţa unică digitală la nivel european. Costurile pentru întreţinerea reţelei vor fi acoperite de localităţi, iar reţele finanţate prin WiFi4EU vor fi gratuite, fără publicitate şi nu vor colecta date cu caracter personal, potrivit CE.

Lista completă a localităţilor WiFi4EU, AICI!

Continuă să citești

Administraţie

Ședință a CL Dej. Se discută despre tariful de salubrizare, dar și despre stabilirea taxelor și impozitelor pe 2019

Publicat acum

pe

Consilierii locali din Dej se vor întruni joi, 13 decembrie, cu începere de la ora 15, într-o ședință ordinară pe luna decembrie. Pe ordinea de zi sunt 10 proiecte de hotărâre, dar și soluționarea unor probleme ale administrației publice locale.

ORDINE DE ZI:

 1. Proiect de hotărâre privind aprobarea modificării Anexei Nr. II la Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Dej Nr. 146 din 24 iulie 2018, privind aprobarea organigramei, statului de funcții și a numărului de posturi la Spitalul Municipal Dej.
 2. Proiect de hotărâre privind aprobarea întocmirii Actului adițional Nr. 1 la Contractul de concesiune Nr. 9/19031 din 3 noiembrie 2014.
 3. Proiect de hotărâre privind aprobarea modificării Art. 1, pct. 4 din Hotărârea de Consiliu Local Nr. 179 din 27 septembrie 2018 privind aprobarea reprezentanților consiliului local în Consiliile de Administrație ale unităților de învățământ din Municipiul Dej.
 4. Proiect de hotărâre privind aprobarea rectificării Bugetului local al Municipiului Dej și bugetul instituțiilor finanțate integral din venituri proprii și subvenții .
 5. Proiect de hotărâre privind aprobarea stabilirii impozitelor și taxelor locale pe anul 2019.
 6. Proiect de hotărâre privind aprobarea modificării tarifelor pentru serviciile publice de salubrizare din Municipiul Dej.
 7. Proiect de hotărâre privind aprobarea constatării dreptului de proprietate publica si privata a unor terenuri situate în intravilanul Municipiului Dej.
 8. Proiect de hotărâre privind aprobarea actualizării Inventarului bunurilor care aparțin domeniului public al Municipiului Dej însușit prin Hotărârea Consiliului Local Nr. 64/2001, atestat prin Hotărârea Guvernului Nr.969/2002, Anexa 3.
 9. Proiect de hotărâre privind aprobarea modificării și completării Anexei la Hotărârea Consiliului Local Nr. 75 din 20 iunie 2017.
 10. Proiect de hotărâre privind aprobarea P.U.D. pe Strada Constantin Brâncuși.
 11. Soluționarea unor probleme ale administrației publice locale.

Materialele prezentate la ordinea de zi vor fi transmise în format electronic, prin e-mail, către consilieri.

FOTO – Arhivă

Continuă să citești

Administraţie

ANUNȚ – Licitație pentru PARCĂRILE rămase libere pe Dealul Florilor din Dej

Publicat acum

pePrimăria Municipiului Dej organizează licitație publică privind închirierea parcărilor amenajate situate în cartier Dl. Florilor (locuri rămase libere după licitaţii).

Caietul de sarcini poate fi ridicat de la sediul Primăriei, camera 35 – Serviciul Tehnic, începând cu data de 03 DECEMBRIE 2018.

Data limită de depunere a ofertelor: 12 DECEMBRIE 2018, ora 1000.

Evaluarea ofertelor se va face în data de 13 DECEMBRIE 2018, ora 1100.

foto: arhivă
Continuă să citești

RECLAMĂ

loading...

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER

Cele mai populare