Conectează-te cu noi

Administraţie

Bugetul și proiectele Dejului pentru anul acesta

Publicat acum

pe

PrimariaDej1

Dejul are cel mai mare buget din ultimii 25 de ani, 108 milioane de lei, iar primarul Dejului, Morar Costan anunță mari investiții în continuare.

”Dacă finalul unui an este un bun prilej de a face bilanțul anului care s-a încheiat, orice început de an vine cu planuri și proiecții pentru ceea ce se dorește a se realiza. Acest aspect ,în ceea ce privește Municipiul Dej, se concretizează în bugetul de venituri și cheltuieli, cel care stă la baza întregii activități care se desfășoară la nivelul municipiului într-un an.

La fel ca în anii precedenți și în acest an , prin distribuția bugetară mi-am propus realizarea unor obiective importante pentru Dej, prin continuarea investițiilor demarate și începerea unor noi investiții pe toate direcțiile de dezvoltare.

Pentru acest an Primăria Dej înregistrează un buget în valoare de 108, 429 milioane lei, atât la capitolul venituri cât și la cheltuieli.

Structura și regimul veniturilor:

 1. Venituri proprii – 37,121 milioane lei
 2. Cote defalcate din TVA- 26 milioane lei- fonduri primite de la ministere prin Direcția Generală a Finanțelor Publice
 3. Fonduri europene- 44,881 milioane lei

Veniturile proprii sunt identice cu cele de anul trecut datorită faptului că nu am majorat taxele și impozitele locale, acestea rămânând la nivelul celor din 2014.

La capitolul cheltuieli, acestea sunt distribuite astfel:

 1. Secțiunea de funcționare– 53,47 milioane lei- fonduri care vor fi utilizate pentru:
 • întreținerea orașului( drumuri, spații verzi)
 • iluminat public
 • salubritate
 • întreținere instituții publice( primărie, școli, grădinițe)
 • cheltuieli de personal
 • subvenții Transurb
 • dobânzi și rambursări de credit
 • activități culturale, sportive
 1. Secțiunea de dezvoltare( (investiții)- 54,95 milioane lei din care 10,1 milioane lei sunt fonduri proprii si 44,8 milioane lei sunt fonduri nerambursabile.

Banii alocați pentru partea de dezvoltare vor fi distribuiți în acest an pentru investiții pe mai multe linii de dezvoltare:

INFRASTRUCTURĂ SUPRATERANĂ

 1. Marele proiect european, demarat în toamna anului 2014, de modernizare a 23 de străzi din municipiu: Str. Nicolae Titulescu, Str. Șomcutului, Str. Înfrățirii, Str. Varga Katalina, Str. Valea Codorului, Str. Valea Jichişului, Str. Simion Bărnuţiu, Str. B. P. Haşdeu, Str. Teilor, Str.Ciceului, Str. Solidarității, Str. Veseliei Str.Petru Maior, Str. Iosef Attila, Liviu Rebreanu, Str. N. Stănescu, Str. Traian, Str. Gh.Bariţiu, Str. Ion Creangă, Str. Griviţei, Str. I.L.Caragiale, Str. Nicolae Iorga, Str.Pinticului. Proiectul se va încheia la sfârșitul anului 2015 și are o valoare totală de peste 60 milioane lei, aproximativ 13 milioane euro. În 2014 s-au alocat 15,2 milioane lei, iar anul acesta, diferența de 44,8 milioane lei.
 2. Proiectul multianual 2014-2016 în valoare de 11 milioane lei, prin care în anul 2014 au fost modernizate străzile:  Parcului, Petofi Sandor, Medgyes Lajos și Alexandru Szapos, iar anul acesta va fi organizată licitația pentru realizarea proiectului.
 3. Investiția „Rețele electrice, telefonice, iluminat public, tv- cablu și rețele transmitere date speciale( fibră optică) în subteran” proiect prin care ne dorim să punem în valoare clădirile, să schimbăm aspectul străzilor și să crească și calitatea serviciilor asigurate. În 2014 am introdus rețelele în subteran pe  străzile 1 Mai, A. Iancu, G. Coșbuc, Mărășesti, Gh. Șincai și Piața 16 februarie.

Anul acesta se va continua cu introducerea rețelelor în subteran pe străzile: Mihai Eminescu, Mioriței, Piața Lupeni, Ștefan cel Mare, Aurel Vlaicu și Gutinului.

INFRASTRUCTURĂ SUBTERANĂ

 1. Proiectul „ Extindere și reabilitare rețele de apă și canalizare „.

Rețele de alimentare cu apă și canalizare din fonduri proprii

Dacă anii anteriori am introdus din fonduri proprii rețeaua de canalizare pe străzile Podgoreni, Crângului, Fântânilor, Cerbului, Busuiocului, Orizont și cea de alimentare cu apă pe străzile: Ion Andreescu, Huhurez, Uzinei  iar în acest an este planificată:

alimentarea cu apă pe străzile: Gh. Doja, Măgurei, Unirii

canalizarea pe străzile: Cloșca, Busuiocului, Cireșului, Lucian Blaga și Marin Preda.

Rețele de alimentare cu apă și canalizare din fonduri nerambursabile

Pentru că dejenii nu mai puteau aștepta alimentarea cu apă și canalizarea, am făcut demersurile necesare la Asociaţia Regională pentru Dezvoltarea Infrastructurii din Bazinul Hidrografic Someş-Tisa și Compania de Apă Someș,  astfel încât proiectul să demareze și să se finalizeze în acest an și nu din anul 2016 când se preconizează fonduri pentru asemenea lucrări. Proiectul are o valoare de aproximativ 43 milioane lei, sumă care provine din rezerva  Fondului de Coeziune –Axa 1 POS Mediu 2007-2015. Această investiție vizează:

 • alimentarea cu apă pe 5 străzi: Șomcutului, Liviu Rebreanu, Albinei, Dealul Viilor, Dealul Perlelor
 • rețeaua de canalizare menajeră pe 21 de străzi  : Șomcutului, Valea Jichișului, Liviu Rebreanu, B.N. Antal, Căprioarei, Pajiștei, Pomilor, Smârdan, Porumbeilor, Salbelor, Veveriței, Turturelelor, Fazanilor, Rândunicii, Mierlei, Graurilor, Vânătorilor, Ciocârliei, Nicolae Titulescu, Valea Codorului, Nichita Stănescu, Pinticului.

De asemenea din fondurile de rezervă ale Companiei de Apă Someș, tot pentru anul acesta, este prevăzută alimentarea cu apă pe strada B. P. Hașdeu și rețeaua de canalizare pe strada Huhurez și parțial pe strada Șomcutului.

Toate aceste proiecte vor fi susținute de primărie prin cota de cofinanțare, aprobată în buget.

ÎNVĂȚĂMÂNT

În 2013 și 2014 am finalizat două mari proiecte pe fonduri europene la Liceul Teoretic „ Alexandru Papiu Ilarian” și Colegiul Național Andrei Mureșanu.

         Investițiile în unitățile de învățământ din municipiu continuă și în 2015.

 1. În învățământul preșcolar s-au depus 3 proiecte pe fonduri nerambursabile și în acest an sper să demareze unul din proiecte, care vizează demolarea și construirea unei noi grădinițe pe strada Înfrățirii.
 2. În învățământul primar, gimnazial și liceal anul acesta voi iniția proiecte de reabilitare pe fonduri nerambursabile ale școlilor Mihai Eminescu, Avram Iancu, generală 1 și Liceul Tehnologic Someș Dej.

SĂNĂTATE

Investițiile  realizate la Spitalul Municipal Dej prin punerea în funcțiune a tomografului și modernizarea secțiilor de neurologie recuperare, gastro-enterologie, interne, ambulatoriu,psihiatrie, ATI și ginecologie- nou născuți, vor continua în anul 2015 prin achiziționarea unui aparat Radiologic, aparat de ventilație artificială nou-născuți, lift pentru persoane și inițierea unui proiect european pentru reabilitarea secțiilor nemodernizate ale spitalului.

CULTURĂ

Dejul a fost dintotdeauna un important centru cultural tocmai de aceea avem nevoie de spații adecvate pentru desfășurarea activităților în care să ne promovăm istoria, tradițiile și obiceiurile noastre. În acest sens vom realiza:

 1. Amenajarea parțială în prima fază a Centrului Cultural Arta prin mărirea scenei și construirea de vestiare, urmând ca tot în acest an să depunem un proiect european care să vizeze modernizarea întregii clădiri.
 2. Amenajarea Muzeului Municipal Dej , a unei Librării și cinematograf 3D în fosta clădire a Liceului Andrei Mureșanu.
 3. De asemenea în scopul mutării în viitor și a bibliotecii municipale, în acest an se va realiza un proiect pe fonduri nerambursabile de reabilitare în acest sens a fostei Policlinici Militare.
 4. Inițierea de proiecte pe fonduri nerambursabile, de modernizare a căminelor culturale din Viile Dejului și Valea Codorului și din bugetul local vom susține în acest an împrejmuirea celor două locații.

AGREMENT, SPORT, LOCURI DE JOACĂ

 1. Finalizarea investiției demarate anul trecut la Parcul Balnear Toroc prin amenajarea a 6 camere pentru cazare, continuă în acest an prin inițierea unui proiect european de construire a unui Aqua Parc în incinta bazei, proiect care presupune construirea a 3 bazine cu apă sărată, amplasarea de tobogane cu apă, extinderea plajei și amenajarea unei faleze.
 2. Modernizarea Bazei Sportive Obor– extindere, reabilitare clădire administrativă și împrejmuire.
 3. Finalizarea terenului de minifotbal și parcările aferente în Ocna Dej.
 4. Amenajarea unui teren de minifotbal cu parcări în Șomcutul Mic.
 5. Pentru ca tinerii noștri să poată să își petreacă timpul liber intr-un mod sănătos și potrivit preocupărilor lor, anul acesta vom amenaja în spatele stadionului un parc de Skateboard, role și biciclete, iar pentru relaxare se vor amplasa în Parcul Mare aparate de fitness, mese de tenis și șah.

Prin toate aceste proiecte investiționale, la care se adaugă și amenajarea din punct de vedere estetic a municipiului, amplasarea mai multor camere de supraveghere și alte investiții, îmi doresc să continuăm procesul de modernizare a Dejului și să reușim să oferim municipiului nostru imaginea pe care ne-o dorim cu toții, un oraș pentru noi și copiii noștri”, arată primarul Morar Costan.

Administraţie

Dej | Vor fi plătite despăgubiri pentru blocul V03 | ”REGIE!”, a răbufnit un ales

Publicat acum

pe

Consilierii locali din Dej au aprobat, în urmă cu puțin timp, un proiect de hotărâre extrem de important în ceea ce privește situația blocului V03.

Proiectul de pe ordinea de zi a vizat ”aprobarea despăgubirii Ministerului Afacerilor Interne, S.C. Any Prodcom S.R.L. și Loteria Română cu sumele investite în imobilul situat în Municipiul Dej, Strada Crângului Nr. 1, Bloc V 0 3, actualizate cu rata inflației până la data plății, conform Institutului Național de Statistică”.

Consilierii locali din Dej – întruniți astăzi, de la ora 16, în ședință de îndată – au aprobat acest proiect de hotărâre, astfel că cele trei părți vor fi despăgubite și, în sfârșit, se va putea ridica altceva în locul construcției de pe strada Crângului.

În ciuda faptului că a aprobat proiectul și a susținut răspicat că nu are nimic cu acesta (exceptând doar, poate, modul de rezolvare găsit de executiv), liberalul Marius Butuza a avut alte ”probleme”: de ce proiectul a fost pus pe ordinea de zi într-o ședință de îndată (și nu într-una ordinară, de exemplu) și de ce presa… participă (sau nu) la ședințe.

”Toată această ședință are în mare parte tentă propagandistică. Pentru prima dată, din acest al doilea mandat al meu, văd toată presa aliniată ascultând ceea ce vreți dumneavoastră să comunicați, propagandistic de altfel, cetățenilor […] Există înregistrări ale modului în care au fost înregistrate și desfășurate ședințele de îndată de anul trecut. La toate ședințele la care am participat la niciuna nu a fost presă, la nicicuna”, a fost o parte din declarația liberalului, la momentul luărilor de cuvânt.

Ce uită consilierul Butuza este faptul că la ședința ordinară din 23 ianuarie, de exemplu, PRESA i-a filmat și publicat frumoasa expunere a proiectului inițiat de PNL (integral, inclusiv cu luări de cuvânt, dovadă AICI), iar atunci nu a avut nimic de spus privind prezența reprezentanților mass-media și nici nu i s-a părut nimic propagandistic în faptul că ”l-am ascultat”. Propagandistic nu i s-a părut nici când i-a fost publicată în presă expunerea proiectului, cu o zi înainte de întrunirea CL (dovadă AICI). Tot în ședința de luna trecută, chiar el a subliniat că va citi (n.r – proiectul) ”mai mult pentru presă”… Atunci a fost bine că ”ne-am aliniat și l-am ascultat”? Cât despre participarea mass-media la ședințe, poate ar fi nevoie de o condică și pentru noi (la fel cum au aleșii), să poată fi consultată de unii sau de alții…

În ședința de astăzi, după ce au intervenit și alți consilieri din tabara adversă, Butuza a tras concluzia: ”REGIE!” – acesta a fost cuvântul găsit de liberal pentru a descrie cele petrecute în sala de ședințe. ”Știați că o să iau cuvântul referitor la acest subiect și senzația mea este că ați pregătit o mică REGIE, nu e prima dată. Poate greșesc… […] Nu mă deranjează, chiar mă onorează!”, a spus liberalul. În cele din urmă, atât el, cât și ceilalți consilieri au votat ”pentru”, iar proiectul a trecut.

Vă reamintim, tot astăzi, de pe Dej24.ro ați putut afla că Guvernul României a aprobat în ședința din data de 25 ianuarie modificarea Hotărârii de Guvern care vizează Blocul V03 din Dej. Mai exact, s-a introdus un nou alineat care stipulează că Ministerul Afacerilor Interne va primi de la Municipiul Dej în termen de 60 zile de la intrarea în vigoare a hotărârii de guvern, suma investită pentru lucrările executate, actualizată până la momentul plății, cu rata inflației, comunicată de Institutul Național de Statistică”. Modificarea HG 727/2002 este rezultatul demersurilor făcute în acest sens de Primăria Dej și reprezintă actul oficial în baza căruia municipalitatea va putea plăti Ministerului de Interne banii investiți în blocul V03.

Pentru ca zona să poată fi degrevată de toate sarcinile, Municipiul Dej trebuie să despăgubească MINISTERUL AFACERILOR INTERNE, S.C. ANY PRODCOM S.R.L. și LOTERIA ROMÂNĂ cu sumele investite în imobil, respectiv aproximativ 1.650.000 lei, iar ”unda verde” în acest sens s-a dat astăzi, în ședința CL.

Cel mai probabil, după ce cele trei părți își vor primi banii, vor apărea primele propuneri privind viitorul acelei zone.

Continuă să citești

Administraţie

Pas hotărâtor în rezolvarea problemei blocului V03 din Dej

Publicat acum

pe

Guvernul României a aprobat în ședința din data de 25 ianuarie modificarea Hotărârii de Guvern care vizează Blocul V03 din Dej, aceasta fiind publicată în Monitorul Oficial, în data de 31 ianuarie.

Prin adoptarea Hotărârii de Guvern nr. 27 din 25.01.2017, articolul 3 din Hotărârea Guvernului nr.727/2002 privind trecerea unui imobil, compus din clădire în curs de execuție şi terenul aferent, din domeniul privat al statului şi din administrarea Ministerului de Interne în domeniul privat al municipiului Dej şi în administrarea Consiliului Local al Municipiului Dej, se modifică prin introducerea unui nou alineat care stipulează că Ministerul Afacerilor Interne va primi de la Municipiul Dej în termen de 60 zile de la intrarea în vigoare a hotărârii de guvern, suma investită pentru lucrările executate, actualizată până la momentul plății, cu rata inflației, comunicată de Institutul Național de Statistică.

Modificarea HG 727/2002 este rezultatul numeroaselor demersuri făcute în acest sens de Primăria Dej și reprezintă actul oficial în baza căruia municipalitatea va putea plăti Ministerului de Interne, banii investiți în blocul V03. Pentru ca zona să poată fi degrevată de toate sarcinile, Municipiul Dej trebuie să despăgubească MINISTERUL AFACERILOR INTERNE, S.C. ANY PRODCOM S.R.L. și LOTERIA ROMÂNĂ cu sumele investite în imobilul situat în Dej, str. Crângului nr.1 (bloc V03), actualizate cu rata inflației până la data plății, conform Institutului Național de Statistică, respectiv, aproximativ 1.650.000 lei.

Așa cum am afirmat în cadrul ședinței de Consiliu Local din data de 23 ianuarie, proiectul de modificare a HG 727 cu avizele ministerelor în drept, urma să fie transmis spre promovare la Guvern. Lucrul acesta s-a întâmplat, și iată că în ședința de Guvern din data de 25 ianuarie actul normativ a fost adoptat. Astfel, eforturile administrației se concretizează. În data de 31 ianuarie actul normativ a fost publicat în Monitorul Oficial.

Acesta este motivul pentru care am introdus un proiect de hotărâre pe ordinea de zi a ședinței de îndată a Consiliului Local de astăzi, 1 februarie, proiect care va stabili cadrul legal de despăgubire a celor trei părți implicate, MINISTERULUI AFACERILOR INTERNE, S.C. ANY PRODCOM S.R.L. și LOTERIA ROMÂNĂ”, a afirmat, prin intermediul unui comunicat de presă, primarul municipiului Dej, ing. Morar Costan.

Continuă să citești

Administraţie

Ședință de îndată, mâine, în Dej. Pădurea Bungăr și BLOCUL V03, printre subiecte

Publicat acum

pe

Consilierii locali din Dej se vor întruni mâine după-amiază, de la ora 16, într-o ședință de îndată. Pe ordinea de zi se află trei proiecte de hotărâre.

Cele trei proiecte de hotărâre aflate pe masa aleșilor locali sunt:

 1. Proiect de hotărâre privind aprobarea proiectului și a cheltuielilor legate de Proiectul ”Reconversia și refuncționalizarea terenurilor și suprafețelor degradate neutilizate din Pădurea Bungăr, Municipiul Dej, SMIS: 112513.
 2. Proiect de hotărâre privind aprobarea constatării dreptului de proprietate și înscrierea în C.F. a bunurilor aparținând domeniului public al Municipiului Dej, conform Anexei.
 3. Proiect de hotărâre privind aprobarea despăgubirii Ministerului Afacerilor Interne, S.C. Any Prodcom S.R.L. și Loteria Română cu sumele investite în imobilul situat în Municipiul Dej, Strada Crângului Nr. 1, Bloc V 0 3, actualizate cu rata inflației până la data plății, conform Institutului Național de Statistică.

Continuă să citești

RECLAMĂ

Facebook

loading...

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER

Cele mai populare