Conectează-te cu noi

Ştiri din zonă

Cluburile și discotecile din județ, luate la puricat de ISU Cluj. Ce sancțiuni au aplicat?

Publicat acum

pe

pompieri blocat in casa Dej (5)

La sfărșitul de săptămână ce a trecut, personalul Inspecţiei de Prevenire din cadrul ISU Cluj a continuat acțiuniile de control privind privind prevenirea incendiilor la spațiile cu afluență de persoane din categoria cluburi, baruri, discoteci și săli de cinematograf/spectacole din județul Cluj.

Astfel, atât pe timpul programului de zi, cât și pe timp de noapte, au fost controlate inopinat, de către 12 inspectori de prevenire ai ISU Cluj, 62 de obiective, în cooperare cu efective ale inspectoratelor judeţene de poliţie și jandarmi.

În cursul acestor acțiuni, cadrele Inspecției de Prevenire au depistat un număr de 72 de încălcări ale normelor de apărare împotriva incendiilor, în urma cărora au fost aplicate 25 de sancțiuni contravenționale, dintre care șase avertismente și 29 de amenzi, în cuantum de 164 000 lei.

Principalele deficienţe se referă la: deficiențe privind existența și funcționalitatea mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor, nereguli din punct de vedere al prevenirii situațiilor de urgență, având caracter tehnic, identificate în obiectiv, neasigurarea condițiilor de intervenție pentru stingerea unui eventual incendiu de către personalul instruit de pe locul de muncă. De asemenea, pe timpul controalelor au fost depistate obiective care pe durata controlului nu desfășurau program cu public potrivit domeniului de activitate.

Totodată, în acest interval de timp au fost monitorizate cluburile din centrul istoric, legat de capacitatea maximă de utilizatori ai acestora.

Volumul documentațiilor depuse în vederea obținerii avizelor și autorizațiilor de securitate la incendiu a crescut cu aproximativ 500%, fapt ce influențează timpul de eliberare al acestora. De asemenea, a fost înregistrată o creștere semnificativă a petițiilor cetățenilor referitoare la încălcarea unor prevederi legale în domeniul situațiilor de urgență.

De la începutul acțiunii – începute cu data de 5 noiembrie – au fost efectuate 87 de controale de prevenire a situațiilor de urgență, pentru desfășurarea cărora inspectorii de prevenire au fost sprijiniți de reprezentanți ai poliției naționale, jandarmeriei și poliției locale.

Inspecţia de Prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Avram Iancu” al județului Cluj va continua şi în perioada următoare acţiunile de control atât la spaţiile cu afluenţă de persoane din categoria cluburi, baruri, discoteci, restaurante, săli de cinematograf/spectacole şi centre comerciale, instituții de invățământ, cât şi la celelalte obiective planificate (operatori economici cu diferite domenii de activitate, instituţii şi localităţi) din întreg judeţul.

Ştiri din zonă

Consilier local din județul Cluj, declarat INCOMPATIBIL de către ANI

Publicat acum

pe

Agenția Națională de Integritate (ANI) a constatat starea de incompatibilitate în cazul unui ales local din județul Cluj.

ANI a constat starea de incompatibilitate în cazul lui MIHUȚ ADRIAN, consilier local în cadrul Consiliului local al comunei Margău, județul Cluj, pentru mandatele 2012 — 2016 și 2016 — 2020.

În perioada 08 aprilie 2013 — 10 iunie 2017, a exercitat simultan funcția de consilier local și cea de membru și calitatea de administrator în cadrul Consiliului de Administrație al S.C Ocolul Silvic Mărgău SRL, societate care are asociat unic Asociația ‘Vlădeasa Apuseni’, la care Consiliul local este asociat și membru fondator, încălcând astfel dispozițiile art. 88, alin. (1), lit. d), art. 91, alin. (1), teza l, alin. (3), teza l și alin. (4) din Legea nr. 161/2003.

Persoana evaluată a fost informată despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază — de a fi asistat sau reprezentat de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Chiar și așa MIHUȚ ADRIAN nu a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.

Persoanele menționate au încălcat următoarele prevederi legale:

* art. 88, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia ‘Funcția de consilier local (…) este incompatibilă cu (…) funcția de președinte, vicepreședinte, director general, director, manager, asociat, administrator, membru al consiliului de administrație sau cenzor la regiile autonome și societățile comerciale de interes local înființate sau aflate sub autoritatea consiliului local ori a consiliului județean respectiv sau la regiile autonome și societățile comerciale de interes național care își au sediul sau care dețin filiale în unitatea administrativ-teritorială respectivă’;

* art. 91, alin. (1), teza I din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia ‘Starea de incompatibilitate intervine numai după validarea mandatului’;

* art. 91, alin. (3), teza I din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia ‘Alesul local poate renunța la funcția deținută înainte de a fi numit sau ales în funcția care atrage starea de incompatibilitate sau în cel mult 15 zile de la numirea sau alegerea în această funcție’;

* art. 91, alin. (4) din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia ‘În situația în care alesul local aflat în stare de incompatibilitate nu renunță la una dintre cele doua funcții incompatibile în termenul prevăzut la alin. (3), prefectul va emite ordin prin care se constată încetarea de drept a mandatului de ales local la data împlinirii termenului de 15 zile sau, după caz 60 de zile, la propunerea secretarului unității administrative-teritoriale.Orice persoană poate sesiza secretarul unității administrativ-teritoriale’.

Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat (…) încălcarea obligațiilor legale privind (…) starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit reglementării aplicabile demnității, funcției sau activității respective (…)”, precizează ANI.

Persoana (…) față de care s-a constatat (…) starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică (…) pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”, mai transmite ANI.

Agenția Națională de Integritate își exercită atribuțiile cu respectarea principiilor legalității, confidențialității, imparțialității, independenței operaționale, celerității, bunei administrări, precum și al dreptului la apărare.

 

FOTO – Arhivă

Continuă să citești

Ştiri din zonă

Întârzieri din cauza ceții pe Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj

Publicat acum

pe

Cinci curse aeriene interne și internaționale, operate de pe Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj au înregistrat întârzieri, în această dimineață, din cauza ceții.

Cinci curse interne și internaționale sunt afectate de ceață și înregistrează întârzieri. Este vorba, la sosiri, despre cursele care trebuiau să aterizeze de la București la ora 7,55, respectiv ora 9,10, iar la plecări, de zborurile spre București, la 8,25, Birmingham, la ora 10,00 și Dublin, tot la ora 10,00”, a declarat directorul operațional al aeroportului clujean, Iuliu Pop, citat de Agerpres.

El a mai spus că se așteaptă ca programul zborurilor aeriene să revină la normal după ridicarea ceții.

 

FOTO – Arhivă

Continuă să citești

Ştiri din zonă

„Partidul te vrea tuns, roackere!” Elevi ai unui liceu din Cluj, trimişi acasă pentru că aveau părul lung – FOTO

Publicat acum

pe

Mai mulţi elevi de clasele a 11-a şi a 12- de la Liceul Greco-Catolic ”Inochentie Micu” Cluj-Napoca au fost scoşi, marţi, din clasă şi din şcoală de către director, pe motiv că aveau părul lung sau barbă. Ei au fost trimişi să se tundă sau să se bărbierească.

Astăzi eram la ora de chimie, stăteam liniştit şi îmi vedeam de treaba mea, deodată intră marele Dom’ Director la mine în clasă. Din cauza părului meu <indecent de lung> am fost scos de la oră, ajungând în curte mă aflu alături de încă 20-25 de elevi din şcoală (băieţi) cu păr lung sau barbă aşteptând să fim scoşi din şcoală. Da, aţi citit bine, pentru că avem părul lung sau barbă am fost scoşi din perimetrul liceului. Mă bucur că trăiesc într-o comunitate unde se promovează creativitatea şi libera exprimare. (…) Singurul lucru pe care pot să îl spun e că mă bucur că am ajuns în secolul XXI unde capacitatea ta psihică este determinată după cum te îmbraci, respectiv cum arăţi”, a scris, marţi, pe o reţea de socializare, Tudor Helgiu, elev al Liceului Greco-Catolic ”Inochentie Micu” Cluj-Napoca.

Directorul Liceului Liceului Greco-Catolic ”Inochentie Micu” Cluj-Napoca, Petrică Daniel Tintelecan, a declarat, pentru Mediafax, că elevilor li s-a cerut să respecte regulamentul şcolar în ceea ce priveşte ţinuta capilară.

Tudor Helgiu are o frizură exagerată pentru regulamentul nostru şcolar şi i-am cerut să se conformeze. În aceeaşi situaţie au fost mai mulţi elevi de clasele a XI-a şi a XII-a şi i-am trimis să se tundă sau să îşi radă barba, iar unii s-au conformat şi s-au întors la ore. De la începutul anului şcolar şi într-un careu pe care l-am avut săptămâna trecută, am ridicat această problemă a ţinutei capilare, iar azi am intrat în clase şi am constatat cu neplăcere că mulţi elevi nu s-au conformat prevederilor din regulamentul nostru şcolar. Le-am cerut să respecte regulamentul intern, dar nu i-am sancţionat, nu au fost puşi absenţi”, a spus Tintelecan.

Acesta a precizat că printre elevi a căror frizură nu corespunde regulamentului se numără şi o fată care ”are toate culorile în părul ei” şi care a fost trimisă să şi-o aranjeze şi să adopte o ţinută capilară adecvată.

I-am cerut să adopte o singură culoare la păr”, a precizat directorul.

Petrică Daniel Tintelecan a menţionat că dacă miercuri va descoperi elevi care nu s-au conformat şi vin cu păr lung şi cu barbă nu vor fi primiţi la ore, iar părinţii lor fi convocaţi la şcoală.

Purtătorul de cuvânt al ISJ Cluj, Andreea Coroian Goldiş, a declarat, la rândul său, corespondentului MEDIAFAX, că elevilor li s-a atras atenţia în repetate rânduri că trebuie să-şi aducă ţinuta la o formă conformă cu regulamentul, pentru că este vorba despre un liceu confesional, teologic.

Este vorba despre regulamentul de ordine interioară al liceului respectiv, pe care l-au luat la cunoştinţă atât părinţii, cât şi elevii la începutul anului şcolar. Elevilor li s-a atras atenţia în repetate rânduri că trebuie să-şi aducă ţinuta a o formă conformă cu regulamentul, pentru că vorbim despre un liceul confesional, teologic. Elevii au fost trimişi să meargă acasă şi să îşi aducă ţinuta la forma potrivită şi să revină miercuri la şcoală conform a ceea ce regulamentul şcolii defineşte ca ţinută adecvată. Nu a fost o formă de sancţiune, astfel că nu se va ajunge la scăderea notei la purtare”, a spus Coroian Goldiş.

Aceasta a susţine că nu a fost vorba despre un comportament abuziv al conducerii şcolii.

 

FOTO – Tudor Helgiu/Facebook

Continuă să citești

Ştiri din zonă

Primul centru automatizat de sortare al Poştei Române va funcționa la Cluj

Publicat acum

pe

Compania Naţională Poşta Română ar putea obţine o linie de finanţare din partea Băncii Europene de Investiţii (BEI), în urma unei întruniri desfăşurate la Bucureşti a reprezentanţilor Poştei, Ministerului Telecomunicaţiilor şi BEI, a anunţat marţi ministerul, conform Mediafax.

Ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Lucian Şova şi directorul interimar al Companiei Naţionale Poşta Română (CNPR), Elena Petraşcu, au discutat, astăzi, cu reprezentanţii BEI în România despre stabilirea etapelor necesare obţinerii unei eventuale linii de finanţare de către CNPR”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a MCSI.

Lucian Şova a dat asigurări că „CNPR va juca un rol mai activ în piaţă, iar cu un program responsabil de a gestiona resursele compania are mari şanse de redresare”, arată MCSI.

Ministrul Lucian Şova a prezentat, la începutul acestei săptămâni, strategia de redresare a Poştei Române, aşa cum a fost aprobată prin memorandum de către Guvernul României. Unele măsuri din acest plan au fost deja aplicate de către noua conducere interimară a CNPR, iar pentru celelalte soluţii identificate se aşteaptă rezultatul analizei financiare.

Lucian Şova şi Elena Petraşcu au vizitat, luni, Centrul Regional de Tranzit Cluj, finalizat în 2004 şi care urmează să fie dotat astfel încât acesta să devină primul centru automatizat de sortare al Poştei Române.

 

FOTO – Arhivă

Continuă să citești

RECLAMĂ

PUBLICITATE

>

Tu ai dat LIKE?

loading...

Articole populare