Conectează-te cu noi

Naţional

Despre „înțărcarea” tranzacțiilor cu locuințe de la Prima Casă

Publicat acum

pe

De la lansarea sa, în iunie 2009, programul Prima Casă a fost, vreme de mai mulți ani, un adevărat colac de salvare atât pentru cumpărătorii, cât și, implicit, pentru vânzătorii de locuințe, conform imobiliare.ro.

Jucătorii din domeniu sunt însă de părere că, pe măsură ce piața continuă să se „întremeze” după perioada de recesiune, momentul în care aceasta va putea să meargă fără „cârja” programului guvernamental se apropie. Aceasta a fost una dintre concluziile ce au putut fi desprinse în urma ediției din 2017 a Clubului Profesioniștilor din Imobiliare, un eveniment organizat de imobiliare.ro.

Strategie cincinală:

La finele anului trecut, reprezentanții Guvernului au elaborat o strategie de funcționare a programului Prima Casă pe o perioadă de cinci ani. Conform acesteia, finanțatorii vor beneficia de un plafon anual de aproximativ 2,5 miliarde lei în 2017, apoi de 2 miliarde de lei în 2018, 2019 și 2020 și de 1,5 miliarde de lei în 2021. Potrivit oficialilor statului, reducerea graduală a fondurilor alocate are în vedere diminuarea intervenției statului în piață, pornind de la premisa că piața creditării ipotecare va continua să se dezvolte în următorii ani, iar accesul populației la produsele standard ale băncilor se va îmbunătăți.

Avansul de 15%, „absolut sănătos”

În opinia lui Adrian Erimescu, directorul general al Imobiliare.ro, Prima Casă și-a îndeplinit rolul pentru care a fost creată – anume facilitarea accesului populației la finanțare pentru achiziția unei locuințe. Important de observat este că, în momentul de față, piața arată semnificativ diferit față de acum câțiva ani. Astfel, băncile au acum produse de creditare ce oferă condiții extrem de apropiate de cele ale programului guvernamental. Singura diferență care ar rămâne de acoperit – dar poate că nici nu ar trebui acoperită! – este reprezentată de avans. „În perspectiva mea, o familie sau o persoană care ia decizia să achiziționeze o locuință și nu are capacitatea să economisească un avans de 15% poate că e prea devreme să facă pasul ăsta. Din punctul meu de vedere – și e o opinie pur personală –, cred că e absolut sănătos să existe acest avans de 15%”, explică Erimescu.

Schimbare, schimbare, dar s-o știm și noi!

Georgian Marcu, broker/owner al agenției bucureștene Green Angels, este de părere că piața e acum suficient de matură pentru a supraviețui și fără programul Prima Casă. Un factor foarte important aici este că băncile au revenit la un nivel mai convenabil al avansurilor pentru ipotecarele standard, respectiv 15% (față de 30% după aprobarea legii dării în plată). „Dacă acum patru ani [stoparea programului] ar fi reprezentat o problemă pentru piață, astăzi nu o văd ca pe o problemă majoră. Ce mi-ar plăcea în schimb să văd ar fi predictibilitate, adică nu să se vină astăzi să se spună că de mâine nu mai există Prima Casă”, nuanțează acesta. În opinia lui Marcu, existența unui plan de funcționare a programului guvernamental pe termen mediu este foarte importantă – dacă acesta ar fi oprit brusc, „ar fi foarte multe investiții blocate, pentru că sunt foarte multe proiecte gândite strict pentru programul Prima Casă”.

Un segment încă dependent de Prima Casă

Potrivit antreprenorului timișorean Ovidiu Șandor, există un segment de piață ce poate fi caracterizat ca fiind „dependent” de programul Prima Casă, însă există și un altul, ce nu are legătură cu acesta. În materie de creditare, omul de afaceri subliniază că atât băncile, cât și dezvoltatorii lucrează să propună soluții care să ofere condiții similare cu Prima Casă. „Cred că o să ajungem la formule de finanțare bancară care să se apropie foarte mult de avantajele Primei Case și cred că multe proiecte vor încerca să-și decupleze dependența de Prima Casă”, spune Șandor.

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER