Conectează-te cu noi

Recomandări

Militarii din Dej au participat, în Afganistan, la competiția „Highland Games” – FOTO

Publicat acum

pe

Militari Dej Afganisan (30)

Zi de zi, în misiunile executate aici în Afganistan, purtăm alături de partenerii amercani, vestă, cască, mănuși, genunchiere, armă și lista poate continua, dar cel mai important, am înțeles că în tot ceea ce facem ne cunoaștem mai bine, ne acceptăm, ne respectăm, învățăm să conviețuim și ne sprijinim reciproc – “brothers in arms”.

Într-adevăr, după mai bine de 3 luni de misiune intervine rutina, obișnuința, iar acomodarea cu
mediul afgan este completă. Dar e mai mult de atât. Fiecare dintre noi am realizat că avem pe cine ne sprijini în adevăratul sens al cuvântului, iar dragonii și-au pus amprenta în comunitatea de pe Kandahar și-și afirmă zilnic identitatea.

Colegii noștri americani spun „shoulder by shoulder” noi „cot la cot”. De aici pornește tot conceptul de parteneriat, care a constituit fundamentul organizării la finalul lunii noiembrie a competiției sportive “Highland Games”. Jocurile Highland sunt evenimente organizate primăvara și vara în Scoția și în alte țări ca o modalitate de a celebra cultura scoțiană și celtică. Anumite aspecte ale jocului cum ar fi cimpoiul, kiltul, și probele grele de concurs, mai ales aruncatul bușteanului sunt atât de bine cunoscute încât acesta a devenit emblematic pentru Scoția. Centrat pe competiții de suflat în tulnice și percuție, dans și probe grele scoțiene, jocurile includ de asemenea divertisment și exponate legate de alte aspecte ale culturii scoțiene.

Capii răutăților au fost cei doi subofițeri de comandă ai celor două batalioane, român și american care formează Task Force Polar Bear-Dragons. Cele 10 echipe mixte, a câte opt concurenți – 4 români și 4 americani – și-au personalizat echipamentul, numele echipei și au purtat tot timpul un steag de identificare.

Pe scurt, probele pe care le-au avut de trecut fiecare echipă au fost aruncarea unui buştean lung de 4 m la distanţă, aruncare unei greutăți de 25 kg la distanţă, alergarea cu partenerul în spate, rotirea în jurul unei cozi de ciocan urmată de alergare, aruncarea și prinderea de ouă proaspete la distanţe diferite, căratul unei roți de maşină de luptă, menținerea respiraţiei sub apă, căratul a 8 greutăţi diferite (lăzi de muniție, pachete de hrană) și împingerea unui autobuz. Competiția s-a încheiat cu un joc de grup, binecunoscut nouă tuturor – tras de funie, pe echipe, în sistem eliminatoriu, etapă care a și stabilit echipa câștigătoare.

Caporal Budulicean Alexandru:Pentru mine acest concurs înseamnă relaxare, distracţie, socializare. Am participat până acum doar la o probă şi mai urmează celelalte nouă. E rece afară dar suportăm, mergem mai departe pentru că suntem bărbaţi!

Staff-sergeant Duncan Andrew:Este o bună şansă de a dezvolta relaţiile pe care le avem cu românii şi de a petrece mai mult timp împreună. Probele nu au fost grele, am trecut destul de uşor peste ele. A fost distractiv. Ne-am bucurat împreună de soare şi de vremea bună. Cea mai uşoară probă mi s-a părut căratul unui partener, cea mai grea a fost una dintre probele de aruncarea unei greutăţi sau a unui buştean, deoarece presupun o anumită tehnică. Celorlalţi competitori le urez noroc pentru că probabil vor pierde!

Caporal Lador Vasile:A fost o activitate care ne ajută să ne recreem, ne mai ia gândul de la ceea ce se întâmplă în jurul nostru. E o pauză foarte binevenită între misiuni. Probele nu au fost grele, mai mult amuzante, concursul tot a fost amuzant. Celorlalţi competitori le doresc să piardă bineînţeles, pentru ca noi să câştigăm.

Specialist Brown Mattew:A fost multă distracţie. Un bun exerciţiu pentru creşterea coeziunii între români şi americani. Cea mai uşoară probă mi s-a părut ținutul respiraţiei sub apă, iar cea mai dificilă învârtitul în jurul cozii de ciocan. Am fost foarte ameţit după asta, abia am mai putut alerga. Dar a fost distractiv. Poţi să-ţi faci prieteni şi e o experienţă plăcută.

Începută dimineața la prima oră, pe o vreme destul de răcoroasă, competiția a durat câteva ceasuri bune. Am fost martorii unei adevărate încleștări sportive cu mulți mușchi, transpirație, ambiție și “dragoni și urși polari-putere”. Butuci ridicați deasupra capului, greutăți desprinse din palme puternice și multă bună-dispoziție.

Laurii au revenit celor mai buni, care au reușit să strângă toată puterea, priceperea și ambiția într-o echipă unită și câștigătoare. Aceștia au fost McLions (Leii) în ordinea circumferinței bicepsului și a mărimii coamei … plutonier Daniel Mureșan, specialist Cody Quarles, specialist Zachary Rogers, specialist Paul Tague, specialist Matew Shiphman, caporal Lucian Ioan, caporal Alexandru Rus, caporal Cristian Popescu.

Specialist Tague Paul:A fost distractiv, multe provocări la care am făcut faţă lucrând împreună. Am făcut echipă bună cu românii, toţi sunt băieţi buni şi au pus umărul la efort. Ne simţim extraordinar că am câştigat.

Plutonier Mureşan Daniel:Sunt onorat că am luat locul 1. Concursul a fost destul de uşor pentru noi, deoarece am mai participat la astfel de probe şi a fost o plăcere să luăm parte la el. Cea mai dificilă probă mi s-a părut menţinerea respiraţiei sub apă, dar datorită antrenamentului pe care l-am avut am reuşit să obţin al doilea timp la această probă.

Cei doi subofițeri de comandă, command sergeant-major Bruce Kosmicki și plutonier adjutant principal Lucian Bal, au supravegheat desfășuararea acestui concurs, dar pentru o mai bună implicare și-au constituit o echipă de “tinerei” McDaddys (Tătucii) care a participat la toate probele, în afara concursului … și au supraviețuit!

Command sergeant-major Bruce Kosmicki:Acest concurs a fost extraordinar. A fost o bună
oportunitate pentru soldaţii români şi americani de a lucra împreună ca echipă. Au făcut o treabă bună, s-au distrat, au avut posibilitatea să se rupă de la patrulele pe care le efectuează zilnic şi de a face o activitate relaxantă alături de parteneri. Ceea ce este nemaipomenit.

Plutonier adjutant principal Lucian Bal:Principalul motiv pentru care a fost organizat acest concurs a fost coeziunea. Până la urmă luptăm împreună, muncim împreună, ne distrăm împreună şi ne simţim împreună ca o echipă! Fiecare probă a fost în măsură să determine competitorii să depună efort fizic şi să lupte pentru a o duce la bun sfârşit. Concursul a fost o reuşită şi lucrul cel mai îmbucurător este că am reuşit să facem coeziunea acestor oameni. Şi bineînţeles câştigă cel mai bun!

Ne-am demonstrat încă o dată că împreună suntem mai puternici, iar succesul și bucuria de a fi învingător sunt rezultatul lucrului în echipă. Până la următorul concurs, cot la cot cu partenerii noștri ne continuăm misiunile. Dragonii transilvani vă reprezintă cu multă demnitate și onoare pentru că spiritul românesc deține din plin aceste valori!

Text: Maior Pintiliciuc Mihai și MM clasa I Mureșan Radu

Foto: MM clasa I Oprea Oliver

Mai multe detalii: http://dej24.ro/militarii-din-dej-au-participat-in-afganistan-la-competitia-highland-games-foto

Posted by Dej24.ro on 10 Decembrie 2015

Recomandări

VIS DEVENIT REALITATE. O dejeancă i-a cântat Papei Francisc. ”Cuvintele sunt prea mici pentru a reda…” – FOTO

Publicat acum

pe

Maria Moldovan, o dejeancă în vârstă de 24 de ani, și-a îndeplinit recent unul dintre cele mai mari visuri ale sale: i-a cântat Papei Francisc, chiar la Vatican.

Dejeanca – care spune despre ea că iubește muzica de mică – a început să cânte de la o vârstă fragedă. A învățat la Școala Gimnazială ”Mihai Eminescu”, Liceul Teoretic ”Alexandru Papiu Ilarian” Dej (a IX-a și a X-a) și la Liceul de Muzică din Cluj-Napoca (ultime două clase), iar apoi a continuat studiile la Academia de Muzică ”Gh. Dima”. Maria, o fire ambițioasă și cu dorință de a realiza mai mult, nu s-a oprit aici. A aplicat pentru o bursă în Roma, pentru a studia Muzicoterapia, și a fost admisă. În paralel, dejeanca a început un master, la Academia de Muzică (fiind în anul trei) și s-a înscris și la Facultatea de Psihologie din Cluj.

De mică, Maria a avus un vis: să reușească într-o bună zi să îi cânte Papei. ”Marele meu vis a fost să ajung să cânt Sfântului Părinte, însă știam că acest lucru nu este chiar atât de ușor de realizat. Dar nu am încetat să sper și să cred că într-o zi va fi posibil. Astfel, am dat audiții pentru a intra intr-un cor care aparține de Vatican și care este prezent la multe evenimente cu Sfântul Părinte. Corul se cheamă <<Corul Diecezei de Roma>> și este dirijat de monsegnor-ul Marco Frisina, unul dintre cei mai mari compozitori și dirijori din Vatican. Deși este atât de renumit, monsegnor-ul este extrem de modest, mereu emană o prezență caldă, un zâmbet sincer și o privire blândă. De mică îi ascultam muzica și îl admiram, iar muzica sa mereu a avut un impact puternic asupra mea. Si faptul că am luat audițiile și am intrat in corul dânsului, pentru mine ca și muzician, înseamnă foarte mult”, a declarat pentru Dej24.ro Maria Moldovan, cea care și-a început cariera interpretând muzică folk, sub coordonarea profesorilor dejeni Kinga Nan și Ștefan Lako.

În urmă cu câteva zile, visul dejencei de a-i cânta Papei s-a îndeplinit. Cu ocazia comemorării liturgice a Sfintei Cecilia, fecioară și martiră, considerată ”patroana spirituală a muzicii”, în perioada 23-25 noiembrie, la Vatican a avut loc cea de-a treia Întâlnire Internațională a Corurilor Parohiale (în organizarea Consiliului pontifical pentru promovarea noii evanghelizări), unde s-au reunit peste 8000 de cantori și muzicieni de pe toate continentele.

În prima zi s-au desfășurat o serie de conferințe pe tema muzicii sacre, iar între acestea Corul Diecezei de Roma – din care face parte și Maria – a cântat. A doua zi, participanții la Întâlnirea Internațională a Corurilor au fost primiți în audiență de Papa Francisc, iar apoi dejeanca – alături de colegii ei din cor – a susținut un concert în cinstea Sfintei Cecilia.

”Pentru mine a fost un moment cu o încărcătură emoțională foarte mare. Practic marele meu vis a devenit realitate. Muzica pe care o cântam atunci era absolut înălțătoare, plus că eram acompaniați și de orchestră, și asta a făcut ca acest moment să fie și mai solemn și emoționant. Mi-aș dori să pot explica prin cuvinte ce am simțit în acel moment, însă cuvintele sunt prea mici pentru a reda exact bucuria pe care o simțeam. Pot doar să spun ca sunt cu adevărat o persoană binecuvântată și mulțumesc lui Dumnezeu pentru acest lucru”, ne-a mărturisit Maria, care este și compozitor, nu doar interpret.

Cea de-a treia zi s-a încheiat cu Sf. Liturghie prezidată în bazilica San Pietro de mons. Rino Fisichella (unde corul din care face parte Maria a cântat din nou) și cu rugăciunea ”Îngerul Domnului” în Piața Sfântul Petru condusă de Papa Francisc.

Continuă să citești

Administraţie

EXCLUSIV – Dej | Am aflat DE CE S-A ÎNCHIS Torocul! Deficiențe GRAVE găsite de DSP Cluj (3)

Publicat acum

pe

Serialul ”Parcul Balnear Toroc Dej, închis de DSP Cluj!” continuă astăzi cu episodul trei! Nu numai că am primit confirmarea oficială că DSP a pus zăvorul peste stațiune, am aflat și toate motivele care au stat la baza deciziei de a suspenda activitatea. Dacă unele nereguli descoperite de direcția clujeană erau ușor de intuit, altele sunt de-a dreptul reprobabile și grave!

Pe 26 septembrie, publicația noastră scria în EXCLUSIVITATE că reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică (DSP) a Județului Cluj s-au prezentat la Parcul Balnear Toroc Dej și au găsit numeroase nereguli, solicitând închiderea stațiunii până la remedierea lor. Tot atunci am cerut explicații privind zăvorul pus pe Toroc, iar Primăria Municipiului Dej a recunoscut că s-au efectuat ”controale ale autorităților responsabile”. Totuși, în ciuda evidentului, administrația a susținut printr-un comunicat trimis pe adresa redacției că ”adevăratul motiv” pentru care se închide Parcul Balnear Toroc este efectuarea unor ”lucrări de reparații și întreținere care se impun la finalul sezonului estival 2018”.

O zi mai târziu, la finalul ședinței Consiliului Local Dej, adevărul a ieșit la iveală: DSP Cluj a dispus, de fapt, închiderea Torocului! ”Au venit cei de la DSP și asta au spus <<sistați activitatea până renovați problema!>> (…) Și calitatea apei, în momentul acela nu a fost cea dorită”, a recunoscut primarul Morar Costan, după ce consilierul local Marius Butuza a cerut explicații privind situația de la Toroc și a solicitat procesul verbal întocmit de DSP la finalul controlului.

Având în vedere că primarul Morar Costan a fost evaziv, iar procesul verbal nu a mai apărut, Dej24.ro a făcut o adresă către Direcția de Sănătate Publică (DSP) Cluj pentru a afla adevărul direct de la sursă.

Ce au verificat reprezentanții DSP Cluj la Toroc și ce măsuri s-au dispus?

Ca urmare a adresei noastre, am aflat că reprezentanții DSP Cluj au ”puricat” Torocul ”în lunie august și septembrie, ocazie cu care s-au verificat condițiile igienico-saniatre de la nivelul unitații (dotări, întreținere, monitorizare calitate apă de îmbăiere, dotarea cu substanțe dezinfectante, efectuarea operațiunilor DOD, examinări medicale periodice și cursurile de formare a personalului, etc). Măsurile cu efect imediat au vizat respectarea ritmului de monitorizare a calității apei de îmbăiere conform cu normele în vigoare, asigurarea parametrilor fizico-chimici în limitele prevăzute de legislație pentru apa de îmbăiere, asigurarea de produse biocide însoțite de documente de reglementare, efectuarea corespunzătoare a manoperelor de curățenie și dezinfecție, actiuni ce puteau fi rezolvate fără ca activitatea să fie închisă”.

De ce s-a pus zăvorul peste Toroc?

Deși acțiunile amintite mai sus puteau fi rezolvate fără ca activitatea stațiunii să fie închisă, controlul DSP Cluj din data de 24 septembrie a fost DECISIV. Atunci s-a decis suspendarea activității unității până la remedierea tuturor deficiențelor!

Dacă vă întrebați de ce s-a pus lacătul peste Toroc, răspunsul primit de la DSP ne-a șocat și pe noi: apa nu corespunde din punct de vedere fizico-chimic și nici microbiologic, condițiile igienico-sanitare sunt necorespunzătoare, iar camerele de cazare sunt neautorizate sanitar! Redăm integral neconformitățile găsite de DSP:

– nerespectarea ritmului de monitorizare a calității apei de îmbaiere
– conform buletinelor de analiza 1274/21.09.2018; 1054/17.09.2018 (prelevate de reprezentanții DSP Cluj), apa nu corespunde din punct de vedere fizico-chimic, cât și microbiologic
– condiții igienico-sanitare necorespunzătoare în zona aferentă piscinei interioare, spații anexe și zona de băi sărate
– grupurile sanitare pentru personal și clienți neîntreținute
– la etaj sunt amenajate 6 camere de cazare dar neautorizate sanitar

Acestea nu au fost singurele controale la Toroc, în ultimii trei ani fiind aplicate diferite sancțiuni! ”În perioada 2015 până în prezent, au fost efectuate 6 controale, ocazie cu care s-au stabilit măsuri cu termene de remediere și s-au aplicat sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea ritmului de monitorizare calității apei de îmbăiere. În urma măsurilor stabilite, anual s-au efectuat lucrări de igienizare a unității”, ne-au mai transmis reprezentanții direcției clujene.

Vă reamintim, conform comunicatului Primăriei Municipiului Dej, Parcul Balnear Toroc Dej ar urma să fie redeschis pe 17 octombrie.

Citește și:

EXCLUSIV – DSP Cluj a găsit NEREGULI la Parcul Balnear Toroc Dej. Stațiunea, ÎNCHISĂ o perioadă (1)

EXCLUSIV. Dej24.ro a avut dreptate: Parcul Balnear Toroc Dej, ÎNCHIS de DSP! Explicațiile primarului – VIDEO (2)

Continuă să citești

Administraţie

EXCLUSIV. Dej24.ro a avut dreptate: Parcul Balnear Toroc Dej, ÎNCHIS de DSP! Explicațiile primarului – VIDEO (2)

Publicat acum

pe

Dej24.ro a avut dreptate! Parcul Balnear Toroc Dej s-a închis ca urmare a controlului DSP Cluj, nu pentru ”lucrări de reparații”, așa cum am fost anunțați ieri printr-un comunicat.

Ieri, Dej24.ro scria în EXCLUSIVITATE că reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică (DSP) a Județului Cluj s-au prezentat la Parcul Balnear Toroc Dej și au găsit numeroase nereguli, solicitând închiderea stațiunii până la remedierea lor. Tot ieri am cerut explicații privind zăvorul pus pe Toroc, iar Primăria Municipiului Dej a recunoscut că s-au efectuat ”controale ale autorităților responsabile”. Totuși, în ciuda evidentului, administrația a susținut printr-un comunicat trimis pe adresa redacției că ”adevăratul motiv” pentru care se închide Parcul Balnear Toroc este efectuarea unor ”lucrări de reparații și întreținere care se impun la finalul sezonului estival 2018”.

Dacă ieri controlul DSP doar a ”coincis” cu lucrările de reparații programate la Toroc (așa cum a susținut primăria în comunicat), astăzi, la finalul ședinței Consiliului Local Dej adevărul a ieșit la iveală: DSP Cluj a dispus, de fapt, închiderea Torocului! Încă de la începutul întrunirii, consilierul local Marius Butuza i-a cerut primarului Morar Costan procesul verbal întocmit de DSP Cluj. Cum documentul nu a mai apărut până la finalul ședinței, liberalul Butuza a luat cuvântul.

”Zilele trecute a avut loc acolo (n.r. – la Parcul Balnear Toroc Dej) un control al DSP Cluj care, după informațiile mele, a dezvăluit grave disfuncționalități. Situația mi se pare alarmantă pentru că este o investiție făcută cu mari eforturi, pe banii cetățenilor municipiului Dej (…) Am cerut acel proces verbal, văd că administrația refuză să ni-l pună la dispoziție (…) Vreau să îl rog pe domnul primar să nu se mai facă că nu vede ceea ce se întâmplă acolo (…) Anul trecut, înainte de a fi inaugurată, baza a intrat în reabilitare, în luna aprilie. Nu este normal să se întâmple acest lucru! Acum, din câte am fost informat, baza este închisă tot așa, pentru lucrări de reabilitare. Sunt convins că lucrurile sunt grave acolo și vreau ca toți colegii (n.r. – consilierii) să fie informați cât se poate de bine despre situația de acolo pentru că răspundem cu toții în fața comunității”, a declarat Butuza.

Primarul Morar Costan l-a acuzat pe liberal că niciodată nu a scos în evidență lucrurile bune și că ”de-abia așteptați să informați tot ce e negativ la nivelul comunității”. După ce a relatat ”istoria Torocului”, cu accent pe slabul management al fostului primar liberal Ioan Ungur, Morar Costan a vorbit despre investiția de extindere a exteriorului și despre numărul mare de turiști de la Toroc: 4500 de oameni – sâmbăta și duminica – ”mulțumiți de activitatea noastră”, după cum a explicat edilul.

Revenind la subiect, Morar a specificat că ”în zona administrativă, în interior – unde e bazinul – nu s-au făcut investiții de 10 ani de zile. Acum facem investiții pentru că liner-ul (n.r. – finisaj folosit pentru piscine) respectiv tot e spart… Au venit cei de la DSP și asta au spus <<sistați activitatea până renovați problema!>> (…) Și calitatea apei, în momentul acela nu a fost cea dorită, a recunoscut primarul. Vizavi de cele constatate de DSP, executivul dejean a decis să facă constestație și se așteaptă un răspuns în acest sens.

Pe finalul intervenției, edilul Costan Morar a mai făcut o declarație interesantă: ”Sunt pe punctul acum să mi se aprobe un proiect de 8 milioane de euro pentru extinderea (n.r. – Torocului) până la bălți”.

Vă reamintim, până în 17 octombrie, accesul în baza de agrement este restricționat.

*Vezi în MATERIALUL VIDEO de mai jos toate declarațiile făcute pe marginea acestui subiect și discuțiile aprinse de la final!

Continuă să citești

RECLAMĂ

loading...

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER

Cele mai populare