Conectează-te cu noi

Recomandări

Militarii din Dej au participat, în Afganistan, la competiția „Highland Games” – FOTO

Publicat acum

pe

Militari Dej Afganisan (30)

Zi de zi, în misiunile executate aici în Afganistan, purtăm alături de partenerii amercani, vestă, cască, mănuși, genunchiere, armă și lista poate continua, dar cel mai important, am înțeles că în tot ceea ce facem ne cunoaștem mai bine, ne acceptăm, ne respectăm, învățăm să conviețuim și ne sprijinim reciproc – “brothers in arms”.

Într-adevăr, după mai bine de 3 luni de misiune intervine rutina, obișnuința, iar acomodarea cu
mediul afgan este completă. Dar e mai mult de atât. Fiecare dintre noi am realizat că avem pe cine ne sprijini în adevăratul sens al cuvântului, iar dragonii și-au pus amprenta în comunitatea de pe Kandahar și-și afirmă zilnic identitatea.

Colegii noștri americani spun „shoulder by shoulder” noi „cot la cot”. De aici pornește tot conceptul de parteneriat, care a constituit fundamentul organizării la finalul lunii noiembrie a competiției sportive “Highland Games”. Jocurile Highland sunt evenimente organizate primăvara și vara în Scoția și în alte țări ca o modalitate de a celebra cultura scoțiană și celtică. Anumite aspecte ale jocului cum ar fi cimpoiul, kiltul, și probele grele de concurs, mai ales aruncatul bușteanului sunt atât de bine cunoscute încât acesta a devenit emblematic pentru Scoția. Centrat pe competiții de suflat în tulnice și percuție, dans și probe grele scoțiene, jocurile includ de asemenea divertisment și exponate legate de alte aspecte ale culturii scoțiene.

Capii răutăților au fost cei doi subofițeri de comandă ai celor două batalioane, român și american care formează Task Force Polar Bear-Dragons. Cele 10 echipe mixte, a câte opt concurenți – 4 români și 4 americani – și-au personalizat echipamentul, numele echipei și au purtat tot timpul un steag de identificare.

Pe scurt, probele pe care le-au avut de trecut fiecare echipă au fost aruncarea unui buştean lung de 4 m la distanţă, aruncare unei greutăți de 25 kg la distanţă, alergarea cu partenerul în spate, rotirea în jurul unei cozi de ciocan urmată de alergare, aruncarea și prinderea de ouă proaspete la distanţe diferite, căratul unei roți de maşină de luptă, menținerea respiraţiei sub apă, căratul a 8 greutăţi diferite (lăzi de muniție, pachete de hrană) și împingerea unui autobuz. Competiția s-a încheiat cu un joc de grup, binecunoscut nouă tuturor – tras de funie, pe echipe, în sistem eliminatoriu, etapă care a și stabilit echipa câștigătoare.

Caporal Budulicean Alexandru:Pentru mine acest concurs înseamnă relaxare, distracţie, socializare. Am participat până acum doar la o probă şi mai urmează celelalte nouă. E rece afară dar suportăm, mergem mai departe pentru că suntem bărbaţi!

Staff-sergeant Duncan Andrew:Este o bună şansă de a dezvolta relaţiile pe care le avem cu românii şi de a petrece mai mult timp împreună. Probele nu au fost grele, am trecut destul de uşor peste ele. A fost distractiv. Ne-am bucurat împreună de soare şi de vremea bună. Cea mai uşoară probă mi s-a părut căratul unui partener, cea mai grea a fost una dintre probele de aruncarea unei greutăţi sau a unui buştean, deoarece presupun o anumită tehnică. Celorlalţi competitori le urez noroc pentru că probabil vor pierde!

Caporal Lador Vasile:A fost o activitate care ne ajută să ne recreem, ne mai ia gândul de la ceea ce se întâmplă în jurul nostru. E o pauză foarte binevenită între misiuni. Probele nu au fost grele, mai mult amuzante, concursul tot a fost amuzant. Celorlalţi competitori le doresc să piardă bineînţeles, pentru ca noi să câştigăm.

Specialist Brown Mattew:A fost multă distracţie. Un bun exerciţiu pentru creşterea coeziunii între români şi americani. Cea mai uşoară probă mi s-a părut ținutul respiraţiei sub apă, iar cea mai dificilă învârtitul în jurul cozii de ciocan. Am fost foarte ameţit după asta, abia am mai putut alerga. Dar a fost distractiv. Poţi să-ţi faci prieteni şi e o experienţă plăcută.

Începută dimineața la prima oră, pe o vreme destul de răcoroasă, competiția a durat câteva ceasuri bune. Am fost martorii unei adevărate încleștări sportive cu mulți mușchi, transpirație, ambiție și “dragoni și urși polari-putere”. Butuci ridicați deasupra capului, greutăți desprinse din palme puternice și multă bună-dispoziție.

Laurii au revenit celor mai buni, care au reușit să strângă toată puterea, priceperea și ambiția într-o echipă unită și câștigătoare. Aceștia au fost McLions (Leii) în ordinea circumferinței bicepsului și a mărimii coamei … plutonier Daniel Mureșan, specialist Cody Quarles, specialist Zachary Rogers, specialist Paul Tague, specialist Matew Shiphman, caporal Lucian Ioan, caporal Alexandru Rus, caporal Cristian Popescu.

Specialist Tague Paul:A fost distractiv, multe provocări la care am făcut faţă lucrând împreună. Am făcut echipă bună cu românii, toţi sunt băieţi buni şi au pus umărul la efort. Ne simţim extraordinar că am câştigat.

Plutonier Mureşan Daniel:Sunt onorat că am luat locul 1. Concursul a fost destul de uşor pentru noi, deoarece am mai participat la astfel de probe şi a fost o plăcere să luăm parte la el. Cea mai dificilă probă mi s-a părut menţinerea respiraţiei sub apă, dar datorită antrenamentului pe care l-am avut am reuşit să obţin al doilea timp la această probă.

Cei doi subofițeri de comandă, command sergeant-major Bruce Kosmicki și plutonier adjutant principal Lucian Bal, au supravegheat desfășuararea acestui concurs, dar pentru o mai bună implicare și-au constituit o echipă de “tinerei” McDaddys (Tătucii) care a participat la toate probele, în afara concursului … și au supraviețuit!

Command sergeant-major Bruce Kosmicki:Acest concurs a fost extraordinar. A fost o bună
oportunitate pentru soldaţii români şi americani de a lucra împreună ca echipă. Au făcut o treabă bună, s-au distrat, au avut posibilitatea să se rupă de la patrulele pe care le efectuează zilnic şi de a face o activitate relaxantă alături de parteneri. Ceea ce este nemaipomenit.

Plutonier adjutant principal Lucian Bal:Principalul motiv pentru care a fost organizat acest concurs a fost coeziunea. Până la urmă luptăm împreună, muncim împreună, ne distrăm împreună şi ne simţim împreună ca o echipă! Fiecare probă a fost în măsură să determine competitorii să depună efort fizic şi să lupte pentru a o duce la bun sfârşit. Concursul a fost o reuşită şi lucrul cel mai îmbucurător este că am reuşit să facem coeziunea acestor oameni. Şi bineînţeles câştigă cel mai bun!

Ne-am demonstrat încă o dată că împreună suntem mai puternici, iar succesul și bucuria de a fi învingător sunt rezultatul lucrului în echipă. Până la următorul concurs, cot la cot cu partenerii noștri ne continuăm misiunile. Dragonii transilvani vă reprezintă cu multă demnitate și onoare pentru că spiritul românesc deține din plin aceste valori!

Text: Maior Pintiliciuc Mihai și MM clasa I Mureșan Radu

Foto: MM clasa I Oprea Oliver

Mai multe detalii: http://dej24.ro/militarii-din-dej-au-participat-in-afganistan-la-competitia-highland-games-foto

Posted by Dej24.ro on 10 Decembrie 2015

Recomandări

TOP 24 ȘTIRI pe Dej24.ro în anul 2017. Care au fost cele mai citite materiale?

Publicat acum

pe

Cu câteva ore înainte de finalul anului, Dej24.ro vă prezintă cele mai citite 24 știri din 2017 – care au avut cele mai multe accesări.

La fel ca în ultimii doi ani, cele mai multe subiecte din top fac parte din categoria ”eveniment” și reprezintă accidente grave de circulație sau tragedii soldate cu morți. Anul acesta, în top se regăsesc două subiecte referitoare la ”criza apei” în Dej și încă două despre furtuna care s-a abătut asupra municipiului nostru. Interes a stârnit și Parcul Balnear Toroc, cu două ”apariții” în TOP 24, și cuplul din Dej care a participat la show-ul ”Insula Iubirii”.

TOP 24 ȘTIRI de pe www.dej24.ro în anul 2017:

1. Bilet jucat la o agenție din Dej, câștigător la LOTO 6/49! Câștigul este substanțial

2. DEZASTRU în Dej după FURTUNĂ. Zeci de acoperișuri și mașini afectate de URGIE – FOTO/VIDEO

3. PREMIERĂ – A DISPĂRUT o fată de 15 ani din Dej. Familia o caută. Ai văzut-o? – FOTO

4. PRĂPĂD în Dej, după furtună. Acoperișuri smulse, copaci doborâți, străzi blocate – GALERIE FOTO

5. Cresc TARIFELE la Parcul Banear Toroc Dej. Vezi cât vei scoate din buzunare pentru relaxare

6. TRAGEDIE în județul vecin! Patru tineri din Negrilești și-au pierdut viața, iar o altă persoană se zbate între viață și moarte – FOTO

7. Tânăra din Unguraș GRAV rănită în accident A MURIT – FOTO

8. Topul celor mai bogați clujeni! Trei sunt din Dej și se află în top 10

9. Tânără de 19 ani VIOLATĂ, după ce a fost luată la ocazie. Polițiștii din Dej au instiuit FILTRE – FOTO/VIDEO

10. Tânără din Dej și iubitul ei, participanți la INSULA IUBIRII. Cine își testează sentimentele în Thailanda?

11. O cunoscută artistă din România, GRAV ACCIDENT în apropiere de Dej! Ce spune cântăreața – FOTO

12. Municipiul Dej FĂRĂ APĂ – Ce s-a întâmplat? Compania de Apă Someș, CORIGENTĂ!

13. Municipiul Dej FĂRĂ APĂ, ziua 3. Coșmarul continuă! – FOTO/VIDEO

14. Elev din Dej, 10 pe linie la BAC 2017. Vezi despre cine este vorba

15. ACCIDENT MORTAL în Căpâlna! Un TIR a intrat într-o casă și a pus-o la pământ – FOTO/VIDEO

16. Cuplul din Dej de la „Insula Iubirii” va fi luat prin surprindere de poveștile înfiripate în Thailanda

17. EXCLUSIV – MĂRTURIILE tinerilor din Dej implicați în accidentul de pe Bistriței. Semnalul de alarmă tras de aceștia – FOTO/VIDEO

18. DEJ | Se pune zăvorul peste Parcul Balnear Toroc! Vezi de ce

19. O dejeancă a fost desemnată ”Femeia de carieră a anului“. Cine este aceasta?

20. GRAV ACCIDENT în Dej! O minoră a fost izbită în plin de o autoutilitară – FOTO/VIDEO

21. GRAV ACCIDENT la Răscruci! Împact între un autoturism și o autobasculantă. Traficul pe DN1C, PARALIZAT – FOTO/VIDEO

22. IMAGINI ȘOCANTE – Un cuplu din Dej a scăpat „ca prin urechile acului” de atacul terorist din Barcelona

23. COD ROȘU de intervenție – ACCIDENT cu OPT VICTIME lângă Câțcău! Autocar RĂSTURNAT | Elicopterul SMURD, solicitat – FOTO/VIDEO

24. Accident MORTAL în Dej. O femeie a sfârșit lovită de o mașină – FOTO/VIDEO

Vă mulțumim că ați fost alături de noi și în acest an și ne-ați citit în fiecare zi!

La mulți ani!

Continuă să citești

Eveniment

EXCLUSIV – MĂRTURIILE tinerilor din Dej implicați în accidentul de pe Bistriței. Semnalul de alarmă tras de aceștia – FOTO/VIDEO

Publicat acum

pe

Seara zilei luni, 13 noiembrie, s-a dovedit a fi una cu ghinion pentru trei tineri din Dej. Mașina în care se aflau s-a izbit violent de un capăt de podeț, pe strada Bistriței, la ieșire din oraș.

La volanul autoturismului marca Ford Focus era Darius (foto jos), un tânăr în vârstă de 18 ani din Dej, iar pe bancheta din spate se aflau doi prieteni buni ai acestuia – Sebi și Erika. În timp ce se deplasau dinspre centrul municipiului spre Beclean, ajunși pe strada Bistriței, în momentul în care Darius a intrat într-o depășire, a pierdut controlul asupra volanului, a părăsit partea carosabilă, iar autoturismul s-a izbit violent de un capăt de podeț aflat pe partea stângă a șoselei.

Accidentul putea avea urmări tragice, mai ales că doar Darius purta centura de siguranță. O viziune clară despre cum s-a produs evenimentul rutier am aflat în urma relatărilor celor trei prieteni implicați în accident.

CENTURA DE SIGURANȚĂ POATE SALVA VIEȚI!

Conducătorul autoturismului se poate considera norocos pentru că imediat după ce s-a urcat în autovehicul și-a fixat centura de siguranță. Nu același lucru se poate spune despre cei doi pasageri care se aflau pe bancheta din spate – Sebi și Erika, doi tineri de doar 16 ani (foto jos). Gândindu-se că nu se poate întâmpla nimic rău, mai ales că nu mergeau foarte departe – doar până în localitatea Cuzdrioara – au ales să nu-și cupleze centurile de siguranță.

Darius, conducătorul autoturismului, a fost de acord să vorbească în fața reporterilor Dej24.ro despre acest accident și despre cât de importantă este centura de siguranță.

Aș vrea să încep cu un sfat pentru toți. Copii, adolescenți, adulți, bătrâni, indiferent de vârstă, sex sau statut social, respectați regulile rutiere, atât pe drum, cât și în mașină. Vă îndemn să purtați centurile de siguranță, atât în față, cât și în spate. Spun asta pentru că centura de siguranță mi-a salvat viața”, a spus Darius.

Conducătorul auto descrie momentele critice prin care a trecut „o țineam pe Erika de mâini… Ea era cu zâmbetul pe buze și îmi spunea că totul va fi bine

„Ca să vă descriu coșmarul prin care am trecut noi, am să încep cu momentul în care ne îndreptam spre capătul de podeț. În clipa respectivă am văzut moartea în fața ochilor și am apucat doar să mă gândesc la viața prietenilor mei. La o secundă după impact, m-am asigurat că prietenii mei sunt bine. L-am văzut pe Sebi în fața mașinii, la o distanță de aproximativ 3 metri, iar Erika era în spate, pe banchetă. Am acționat cât de repede am putut, am ieșit din mașină și m-am grăbit să o scot pe Erika din spate. Imediat după, au oprit mai mulți conducători auto să ne ajute, au scos din epava autoturismului o pătură pe care am așezat-o pe Erika și gecile noastre. Nu îmi amintesc cine a apelat la 112, dar vreau să îi mulțumesc… Țin minte doar că o țineam pe Erika de mâini… Ea era cu zâmbetul pe buze și îmi spunea că totul va fi bine”, a povestit Darius.

Prietenia este cel mai important lucru…

Chiar dacă prietenii lui au ajuns la spital, iar mașina s-a făcut praf, conducătorul auto spune că prietenia este cel mai important lucru în viață.

Acest coșmar prin care am trecut ne-a apropiat și ne-a arătat adevarata valoare a prieteniei noastre”, a completat Darius.

„Mă simt norocos că sunt în viață”

Sebi, tânărul aflat pe bancheta din spate, a suferit un traumatism cranio-cerebral minor, o leziune la coloană și mai multe escoriații la nivelul feței.

Mă simt norocos că sunt în viață şi sper ca această întâmplare prin care am trecut să îi determine pe cei care călătoresc cu mașina să fie mai atenți și mai responsabili. Sper ca aceste cuvinte să fie luate drept un semnal de alarmă, iar toți cei care o să se urce într-un autovehicul să-și pună centura de siguranță, indiferent dacă sunt pe locurile din față sau din spate”, a spus Sebi.

În urma accidentului, acesta a ajuns cu o ambulanță la Spitalul Municipal Dej. A primit îngrijiri medicale și după câteva zile a fost externat. Din cauza leziunii de la coloană, acesta trebuie să poarte un guler cervical timp de mai multe săptămâni. Inițial crezuse că a fost proiectat afară din mașină, dar de fapt fusese scos de un trecător.

„Am aflat recent că de fapt am fost scos din mașină, de pe locul din drepta-spate. Inițial crezusem că am fost proiectat afară din autovehicul. Am aflat și cine a fost unul dintre salvatori. Este vorba despre un bărbat care a stat lângă mine până când a venit ambulanța”, a mai afirmat Sebi.

Întrebat dacă acest incident i-a afectat prietenia cu ceilalți doi tineri aflați în mașină, Sebi a spus că „nu, chiar deloc, mai mult decât atât, ne-a apropiat”.

Erika, cea mai „șifonată” din acest accident

Erika, pasageră pe bancheta din spate, lângă Sebi, a ieșit cea mai „șifonată” din această întâmplare. În urma accidentului s-a ales cu mai multe leziuni și cu un picior rupt. După ce a ajuns cu ambulanța la spitalul din Dej și i-au fost acordate îngrijiri medicale, tânăra a fost transportată la un spital din Cluj-Napoca.

Din cauza unei neatenții, am ajuns într-un capăt de podeț. Am fost conștientă, nu am leșinat, deși durerea era aproape insuportabilă. Darius (n.r. șoferul autoturismului) ne-a întrebat imediat dacă suntem bine și, după ce i-am răspuns, a venit și m-a scos din mașină, Sebi fiind deja afară. Darius a stat tot timpul lângă mine până când m-au preluat medicii”, a spus Erika.

Tânăra a fost supusă unei intervenții chirurgicale – i-a fost introdusă o tijă în picior

„Doar piciorul stâng a avut de suferit. Nu pot să spun că mă simt bine, dar durerea e suportabilă acum. Clipele tragice prin care am trecut ne-au apropiat și mai mult și mi-au demonstrat că niciodată nu voi fi singură, deoarece am prietenii mereu alături, atât la bine, cât și la greu. Îi rog pe toți cei care se urcă la volan să nu ignore regulile de circulație și, cel mai important, să nu ignore centura de siguranță. Dacă o purtam, cu siguranță în acest moment nu mai eram în spital”, a conchis Erika.

După ce a ajuns la Cluj-Napoca, Erika a suferit și o operație la piciorul stâng. Medicii au decis să-i introducă în femur o tijă metalică pentru a ajuta osul piciorului să se refacă.

CITEȘTE ȘI:

IMPACT VIOLENT la ieșire din Dej! Doi MINORI și un tânăr au ajuns la spital – FOTO/VIDEO

Continuă să citești

Administraţie

DEJ | Centrul Cultural „Arta” va fi inaugurat la începutul lunii decembrie!

Publicat acum

pe

Lucrările la Centrul Cultural „Arta” din Dej se află pe ultima sută de metri, iar locația va fi inaugurată la începutul lunii decembrie.

Potrivit informațiilor furnizate de primarul municipiului Dej, ing. Morar Costan, noua construcție va fi dată în folosință la începutul lunii decembrie. Cu această ocazie vor avea loc mai multe manifestări cultural-artistice dedicate tuturor cetățenilor municipiului Dej.

Vă reamintim, lucrările de modernizare ale Centrului Cultural „Arta” au debutat în urmă cu aproape doi ani. De atunci, scena a fost extinsă, a fost realizat un nou sistem de încălzire, iluminat, cortină, au fost amenajate cabine pentru artişti, sală de repetiţii, dar şi grupuri sanitare. De asemenea au fost înlocuite geamurile și uşile, iar fațada clădirii a fost refăcută.

Totodată, au fost reabilitate spațiile de la intrare, au fost refăcute scările principale şi laterale, prin îmbrăcarea lor în granit, fiind amenajată şi o rampă pentru persoanele cu handicap.

Ulterior, a fost refăcută sala de spectacol, au fost schimbate scaunele, mocheta, sistemul de iluminat, sistemul de încălzire şi de siguranţă la incendiu.

Municipalitatea mai dorește ca la începutul anului următor, cel mai probabil în luna ianuarie, să fie dat în folosință și noul cinematograf 3D, situat în clădirea fostului corp B al Colegiului Național „Andrei Mureșanu” (n.r. fostul Liceu Economic), peste drum de Primăria Municipiului Dej. Tot atunci ar urma să fie inaugurat, în incinta aceleiași clădiri, și singura librărie din oraș, alături de noua locație a Muzeului Municipal Dej.

 

FOTO – Arhivă

Continuă să citești

RECLAMĂ

Facebook

loading...

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER

Cele mai populare