Conectează-te cu noi

Recomandări

Militarii din Dej au participat, în Afganistan, la competiția „Highland Games” – FOTO

Publicat acum

pe

Militari Dej Afganisan (30)

Zi de zi, în misiunile executate aici în Afganistan, purtăm alături de partenerii amercani, vestă, cască, mănuși, genunchiere, armă și lista poate continua, dar cel mai important, am înțeles că în tot ceea ce facem ne cunoaștem mai bine, ne acceptăm, ne respectăm, învățăm să conviețuim și ne sprijinim reciproc – “brothers in arms”.

Într-adevăr, după mai bine de 3 luni de misiune intervine rutina, obișnuința, iar acomodarea cu
mediul afgan este completă. Dar e mai mult de atât. Fiecare dintre noi am realizat că avem pe cine ne sprijini în adevăratul sens al cuvântului, iar dragonii și-au pus amprenta în comunitatea de pe Kandahar și-și afirmă zilnic identitatea.

Colegii noștri americani spun „shoulder by shoulder” noi „cot la cot”. De aici pornește tot conceptul de parteneriat, care a constituit fundamentul organizării la finalul lunii noiembrie a competiției sportive “Highland Games”. Jocurile Highland sunt evenimente organizate primăvara și vara în Scoția și în alte țări ca o modalitate de a celebra cultura scoțiană și celtică. Anumite aspecte ale jocului cum ar fi cimpoiul, kiltul, și probele grele de concurs, mai ales aruncatul bușteanului sunt atât de bine cunoscute încât acesta a devenit emblematic pentru Scoția. Centrat pe competiții de suflat în tulnice și percuție, dans și probe grele scoțiene, jocurile includ de asemenea divertisment și exponate legate de alte aspecte ale culturii scoțiene.

Capii răutăților au fost cei doi subofițeri de comandă ai celor două batalioane, român și american care formează Task Force Polar Bear-Dragons. Cele 10 echipe mixte, a câte opt concurenți – 4 români și 4 americani – și-au personalizat echipamentul, numele echipei și au purtat tot timpul un steag de identificare.

Pe scurt, probele pe care le-au avut de trecut fiecare echipă au fost aruncarea unui buştean lung de 4 m la distanţă, aruncare unei greutăți de 25 kg la distanţă, alergarea cu partenerul în spate, rotirea în jurul unei cozi de ciocan urmată de alergare, aruncarea și prinderea de ouă proaspete la distanţe diferite, căratul unei roți de maşină de luptă, menținerea respiraţiei sub apă, căratul a 8 greutăţi diferite (lăzi de muniție, pachete de hrană) și împingerea unui autobuz. Competiția s-a încheiat cu un joc de grup, binecunoscut nouă tuturor – tras de funie, pe echipe, în sistem eliminatoriu, etapă care a și stabilit echipa câștigătoare.

Caporal Budulicean Alexandru:Pentru mine acest concurs înseamnă relaxare, distracţie, socializare. Am participat până acum doar la o probă şi mai urmează celelalte nouă. E rece afară dar suportăm, mergem mai departe pentru că suntem bărbaţi!

Staff-sergeant Duncan Andrew:Este o bună şansă de a dezvolta relaţiile pe care le avem cu românii şi de a petrece mai mult timp împreună. Probele nu au fost grele, am trecut destul de uşor peste ele. A fost distractiv. Ne-am bucurat împreună de soare şi de vremea bună. Cea mai uşoară probă mi s-a părut căratul unui partener, cea mai grea a fost una dintre probele de aruncarea unei greutăţi sau a unui buştean, deoarece presupun o anumită tehnică. Celorlalţi competitori le urez noroc pentru că probabil vor pierde!

Caporal Lador Vasile:A fost o activitate care ne ajută să ne recreem, ne mai ia gândul de la ceea ce se întâmplă în jurul nostru. E o pauză foarte binevenită între misiuni. Probele nu au fost grele, mai mult amuzante, concursul tot a fost amuzant. Celorlalţi competitori le doresc să piardă bineînţeles, pentru ca noi să câştigăm.

Specialist Brown Mattew:A fost multă distracţie. Un bun exerciţiu pentru creşterea coeziunii între români şi americani. Cea mai uşoară probă mi s-a părut ținutul respiraţiei sub apă, iar cea mai dificilă învârtitul în jurul cozii de ciocan. Am fost foarte ameţit după asta, abia am mai putut alerga. Dar a fost distractiv. Poţi să-ţi faci prieteni şi e o experienţă plăcută.

Începută dimineața la prima oră, pe o vreme destul de răcoroasă, competiția a durat câteva ceasuri bune. Am fost martorii unei adevărate încleștări sportive cu mulți mușchi, transpirație, ambiție și “dragoni și urși polari-putere”. Butuci ridicați deasupra capului, greutăți desprinse din palme puternice și multă bună-dispoziție.

Laurii au revenit celor mai buni, care au reușit să strângă toată puterea, priceperea și ambiția într-o echipă unită și câștigătoare. Aceștia au fost McLions (Leii) în ordinea circumferinței bicepsului și a mărimii coamei … plutonier Daniel Mureșan, specialist Cody Quarles, specialist Zachary Rogers, specialist Paul Tague, specialist Matew Shiphman, caporal Lucian Ioan, caporal Alexandru Rus, caporal Cristian Popescu.

Specialist Tague Paul:A fost distractiv, multe provocări la care am făcut faţă lucrând împreună. Am făcut echipă bună cu românii, toţi sunt băieţi buni şi au pus umărul la efort. Ne simţim extraordinar că am câştigat.

Plutonier Mureşan Daniel:Sunt onorat că am luat locul 1. Concursul a fost destul de uşor pentru noi, deoarece am mai participat la astfel de probe şi a fost o plăcere să luăm parte la el. Cea mai dificilă probă mi s-a părut menţinerea respiraţiei sub apă, dar datorită antrenamentului pe care l-am avut am reuşit să obţin al doilea timp la această probă.

Cei doi subofițeri de comandă, command sergeant-major Bruce Kosmicki și plutonier adjutant principal Lucian Bal, au supravegheat desfășuararea acestui concurs, dar pentru o mai bună implicare și-au constituit o echipă de “tinerei” McDaddys (Tătucii) care a participat la toate probele, în afara concursului … și au supraviețuit!

Command sergeant-major Bruce Kosmicki:Acest concurs a fost extraordinar. A fost o bună
oportunitate pentru soldaţii români şi americani de a lucra împreună ca echipă. Au făcut o treabă bună, s-au distrat, au avut posibilitatea să se rupă de la patrulele pe care le efectuează zilnic şi de a face o activitate relaxantă alături de parteneri. Ceea ce este nemaipomenit.

Plutonier adjutant principal Lucian Bal:Principalul motiv pentru care a fost organizat acest concurs a fost coeziunea. Până la urmă luptăm împreună, muncim împreună, ne distrăm împreună şi ne simţim împreună ca o echipă! Fiecare probă a fost în măsură să determine competitorii să depună efort fizic şi să lupte pentru a o duce la bun sfârşit. Concursul a fost o reuşită şi lucrul cel mai îmbucurător este că am reuşit să facem coeziunea acestor oameni. Şi bineînţeles câştigă cel mai bun!

Ne-am demonstrat încă o dată că împreună suntem mai puternici, iar succesul și bucuria de a fi învingător sunt rezultatul lucrului în echipă. Până la următorul concurs, cot la cot cu partenerii noștri ne continuăm misiunile. Dragonii transilvani vă reprezintă cu multă demnitate și onoare pentru că spiritul românesc deține din plin aceste valori!

Text: Maior Pintiliciuc Mihai și MM clasa I Mureșan Radu

Foto: MM clasa I Oprea Oliver

Mai multe detalii: http://dej24.ro/militarii-din-dej-au-participat-in-afganistan-la-competitia-highland-games-foto

Posted by Dej24.ro on 10 Decembrie 2015

Administraţie

Soarta pieței de pe Dealul Florilor va fi decisă în instanță. Ce a votat CL Dej – FOTO/VIDEO

Publicat acum

pe

Consilierii locali din Dej au aprobat în această după-amiază un proiect de hotărâre prin care vor fi achiziționate servicii juridice pentru a rezilia un contract care privește piața de pe Dealul Florilor.

”Proiect de hotărâre privind aprobarea achiziționării unor servicii juridice de asistență și reprezentare privind demararea unei acțiuni civile, pentru rezilierea Contractului de concesiune Nr. 113/5234 din 14 august 1995, a cărui beneficiar este S.C. Somagro S.A. pentru terenul situat în Municipiul Dej, Strada Constantin Dobrogeanu Gherea Nr. 1/A, ca urmare a nerespectării prevederilor Cap. II, Alin. 5 și alin. 7 din Anexa Nr. 4/B la Contractul de concesiune 113/5234 din 14 august 1995, având o durată de 90 ani” – acesta este titlul proiectului aprobat astăzi în Consiliul Local prin care executivul speră, într-un final, să deblocheze situația pieței de pe Dealul Florilor.

Ce invocă executivul dejean? Din proiect aflăm că Somagro (societatea care deține terenul de peste 3000 mp unde este amplasată piața de pe Dealul Florilor) nu a dezvoltat valoarea terenului, construcțiile existente fiind total inestetice și parte din ele fără acte, nu a adus nici un plus valoare zonei, ci dimpotrivă zona s-a supraaglomerat, datorită construcțiilor efectuate pe parcarea prevăzută la data încheierii contractului” și că ”în zonă nu funcționează Piața Agroalimentară, societatea neavând un regulament de funcționare a piețelor agroalimentare, conform H.G. nr. 348/2004”.

În expunerea proiectului, edilul Morar Costan a declarat că ”după cum bine știți, în ședința anterioară, am venit în fața dvs. cu un proiect de hotărâre pentru a rezilia contractul de concesiune cu firma Somagro. Am venit cu acest proiect pentru că de aproximativ 28 de ani de zile, firma Somagro nu a respectat condițiile din contract, pentru că nu este o piața agroalimentară (…) nu are această destinație pe care au cerut-o inițial dânșii și nu au valorizat zona. Din contră! Este o rușine pentru noi, pentru dejeni să avem acea piață în zona respectivă”, a explicat primarul.

Morar s-a plâns apoi că la ședința anterioară nu a fost susținut, prin vot, pentru a fi reziliat contractul cu Somagro (au fost 10 voturi ”pentru” și 7 ”abțineri”), iar acum ”sunt pus în situația în care vin în fața dvs. și spun că vreau să reziliez acest contract prin instanță. N-am altă soluție! Angajăm un avocat specializat în tot ce înseamnă retrocedările ca să avem și temeiul legal, baza de pornire pentru a face ceva în zona respectivă”, a specificat primarul, chiar înainte de avizul favorabil din partea celor patru comisii de specialitate.

Consilierul Marius Butuza a luat cuvântul și a întrebat executivul de ce nu sancționează (conform unui proiect de hotărâre aprobat recent de CL Dej) prin amenzi persoanele juridice care nu își întrețin imobilele. ”Nu avem ce amenda datorită faptului că acum 15 ani, 18 ani s-au construit acele construcții fără autorizație de construcție, în toată zona respectivă. Fostul primar nu le-a demolat, iar acum eu nu mai am dreptul să demolez (…) De aceea intru în instanță pentru că nu am putere executivă să îndrept o greșeală atât de mare a unui om iresponsabil. În zona respectivă, dacă depindea de mine, nu mai vedeați nimic acolo!, a răbufnit primarul.

În final, proiectul de hotărâre a trecut cu 16 voturi ”pentru” și o abținere, astfel că soarta pieței de pe Dealul Florilor va fi decisă în instanță. De-abia apoi, dacă executivul dejean va câștiga, vor putea fi propuse idei și proiecte pentru o altă piața agroalimentară.

Vezi în MATERIALUL VIDEO de mai jos toate declarațiile făcute pe marginea acestui subiect în cadrul ședinței ordinare de astăzi.

Continuă să citești

Administraţie

EXCLUSIV – Blocul V03 revine în atenție! Vezi în 3D cele șase IDEI ale executivului – VIDEO

Publicat acum

pe

De mai bine de doi ani, blocul V03 din Dej stârnește controverse, naște idei și planuri care mai de care mai îndrăznețe, ba gândite de social-democrați, ba propuse de liberali. Unii au vrut ”concursuri de idei sau soluții”, alții au chestionat oameni pe stradă și au făcut sondaje, timp în care monstruozitatea a rămas tot în picioare… și probabil va mai rămâne o vreme. Dej24.ro vă prezintă ÎN EXCLUSIVITATE ultimele idei ale executivului dejean privind blocul V03!

Joi după-amiază, la sfârșitul ședinței Consiliului Local Dej, primarul Morar Costan a anunțat că, în ceea ce privește blocul V03 – atât de discutat în ultimii ani, se pot face toate demersurile, cităm ”pentru a găsi cea mai bună soluție de mobilare. În acest sens, am apelat la arhitecții noștri, la arhitecți de la Cluj, domnul Szervaczius (n.r. – arhitect șef) a discutat și cu studenții de la arhitectură care au venit cu idei. Nu a fost ușor, vreo 3-4 luni de zile am lucrat în direcția respectivă. Sunt patru variante, am analizat primele patru variante…”, a explicat edilul.

Toate variante includ spații comerciale și apartamente, însă diferă suprafețele și numărul locurilor de parcare. În prima variantă ar urma să se construiască 68 de apartamente și 75 de parcări (59 subterane, 16 la suprafață) – cu spații comerciale la parter, a doua variantă cuprinde 70 de locuri de parcare (55 subterane, 15 supraterane) și 75 de apartamente, a treia include 79 de parcări (55 la subsol, 27 suprafață) și aproximativ 1500 mp zona comercială, în timp ce a patra variantă presupune realizarea a 55 de locuri de parcare (vezi toate detaliile în video).

Ulterior, cu ajutorul proiectorului din sală, primarul a mai supus atenției două variante: 5.1 și 5.2. ”Dorim să ne extindem, trebuie să avem discuții cu toți cei care au garaje în zonă, în așa fel încât să mărim suprafața. În situația respectivă va fi un proiect foarte mare, cu aproximativ 350 locuri de parcare, peste 300… Sunt necesare numai pentru spațiu comercial aproape 100 de locuri de parcare, aproape 70 pentru apartamente și sunt 170… și era logic să venim cu ceva suplimentar”, a specificat Morar Costan, iar apoi a anunțat scoaterea la licitație a unui caiet de sarcini.

În final, edilul i-a dat cuvântul arhitectului-șef Laszlo Szervaczius, care a subliniat încă din start că ”acestea sunt niște schițe de prima mână, niște idei…”. Arhitectul le-a arătat apoi consilierilor locali ideile sale și le-a explicat viziunea sa privind zona blocului V03.

Vezi în MATERIALUL VIDEO de mai jos cele șase variante (inclusiv 3D) și află ce părere au avut consilierii locali din Dej despre aceste idei ale executivului.

Alte subiecte din ședință:

EXCLUSIV – S-a semnat contractul cu Kaufland? ”Aceste detalii țin de secretul comercial…” – VIDEO

PREMIERĂ în CL Dej – Un conflict de muncă de la Toroc a divizat majoritatea PSD – VIDEO

Dej | ”Primăriile de cartier” vor rămâne la stadiul de idee! Proiectul PNL-iștilor NU a trecut! – FOTO/VIDEO

Dej | Câinii cu stăpân, STERILIZAȚI GRATUIT. Află DISCUȚIILE de pe marginea subiectului – VIDEO

Ajutor financiar pentru o femeie din Dej. Casa ei a fost cuprinsă de flăcări – VIDEO

Continuă să citești

Administraţie

EXCLUSIV – S-a semnat contractul cu Kaufland? ”Aceste detalii țin de secretul comercial…” – VIDEO

Publicat acum

pe

Dej | S-a semnat sau nu contractul cu Kaufland? Primarul este sigur că magazinul se va construi, însă reprezentantul firmei care deține terenul spune că nu poate vorbi despre acest subiect pentru că este secret comercial. Dej24.ro vă prezintă ÎN EXCLUSIVITATE discuțiile din ultima ședință a CL!

4 aprilie 2018. Primarul Morar Costan anunța că se deschide Kaufland la Dej, vestea – confirmată de edil, de altfel – fiind publicată și de Dej24.ro AICI. Urma ca în două săptămâni să revină cu detalii, ceea ce nu s-a mai întâmplat.

Până joi, în ședința ordinară a CL pe luna mai. 31 mai 2018. ”Proiect de hotărâre privind aprobarea P.U.D în vederea întocmirii DTAC și DTOE pentru ansamblu comercial de servicii, amenajări exterioare și operațiuni cadastrale” – acesta a fost primul proiect de hotărâre de pe ordinea de zi. Este vorba despre terenul unde se dorește construirea supermarket-ului Kaufland, pe strada Vâlcele, în apropiere de OMV, teren care aparține SC AWA COMERȚ INTERNAȚIONAL SRL.

Prima construcție o să fie magazinul mult dorit, Kaufland, iar în cele două locații o să fie galerii tip Pepco sau un mini-mall mai mic în zona respectivă. Suprafața este de 33.000 mp, respectiv 3,3 ha, doresc investitorii să mărească această suprafață, să venim cu surprize noi și cu investiții mai mari și în alte magazine… Deocamdată aici s-a confirmat această investiție și după cum observați în zonă sunt necesare 185 de parcări, undeva sunt în jur de 290 de parcări, o parcare la 40 mp (…) Se estimează că în jurul datei de 1 iulie, în iulie să avem toate avizele necesare și să începem lucrarea, în așa fel încât, dacă nu putem de Crăciun, de Paști, anul viitor, investiția să fie finalizată, a declarat primarul Morar Costan în expunerea proiectului, arătând – cu ajutorul proiectorului din sală – cele trei spații comerciale, intitulate acum ”A, ”B” și ”C”.

”Mă bucur că se manifestă inițiativă în această direcție, într-adevăr cetățenii orașului nostru merită mai mult decât ceea ce li se oferă acum. Să sperăm că această zonă comercială se va ridica la standardele dorite și mai ales la cele necesare”, a spus consilierul Marius Butuza, înainte de a se referi la problema traficului în zona OMV (lipsa barierei la calea ferată) și de a propune construirea unui sens giratoriu pentru a fluidiza zona. Primarul Morar Costan i-a răspuns că s-a analizat circulația în zona respectivă, că în toamnă va exista semaforizare la trecerea peste calea ferată și că ”sunt povești” realizarea unui sens giratoriu. ”Se rezolvă cu centura de ocolire!”, a explicat edilul, după care a enumerat demersurile făcute în ultimii ani pentru construirea centurii, fără succes până acum…

Revenind la ansamblul comercial care se va ridica pe strada Vâlcele, consilierul local Aurelian Mureșan a avut o întrebare directă și pertinentă pentru reprezentantul AWA, prezent și el la ședința de joi după-amiază: ”Să fim bine informați și cetățenii să nu repete la infinit întrebarea, aveți contract semnat cu Kaufland ca și chiriaș al acestor spații comerciale?.

Răspunsul reprezentantului AWA a fost ambiguu și oarecum surprinzător. Aceste detalii țin de secretul comercial. Ce pot eu să vă spun este că există securizate contracte cu toți cei interesați și la fel pot să vă spun că nu discutăm de chirie, ci de proprietate”, a explicat reprezentantul AWA.

(n.r. – prin secret comercial se înţeleg informaţiile ce nu constituie secret de stat, care ţin de producţie, tehnologie, administrare, de activitatea financiară şi de alte activităţi ale agentului economic, date a căror divulgare/transmitere/scurgere poate să aducă atingere intereselor lui)

”Au fost foarte multe semne de întrebare și din start am vrut să clarific acest lucru. Da, se va construi acest magazin și este o realitate! Sigur, mai multe informații investitorii nu vă pot da. Știu câtă muncă a fost și cât efort a fost ca acest magazin să se construiască”, a intervenit primarul Morar Costan. A urmat avizul comisiilor de specialitate și votul consilierilor, iar proiectul de hotărâre a trecut.

Totuși, rămân câteva întrebări după declarațiile din ședință:

  1. De ce reprezentantul AWA nu a spus negru pe alb numele Kaufland, deși a fost întrebat specific dacă este vorba despre acest lanț de magazine?
  2. De ce pentru reprezentantul AWA este ”secret comercial”, iar pentru primarul Morar Costan nu (edilul a specificat clar numele lanțului)?
  3. S-a semnat sau nu un contract între AWA și Kaufland până în acest moment?

Rămâne să aflăm toate aceste răspunsuri în perioada următoare… Până atunci, vă invităm să urmăriți declarațiile făcute pe marginea acestui subiect în MATERIALUL VIDEO de mai jos.

Rămâneți pe Dej24.ro! Urmează și alte materiale interesante, de asemenea discutate în ședința de joi!

Alte subiecte din ședință:

EXCLUSIV – Blocul V03 revine în atenție! Vezi în 3D cele șase IDEI ale executivului – VIDEO

PREMIERĂ în CL Dej – Un conflict de muncă de la Toroc a divizat majoritatea PSD – VIDEO

Dej | ”Primăriile de cartier” vor rămâne la stadiul de idee! Proiectul PNL-iștilor NU a trecut! – FOTO/VIDEO

Dej | Câinii cu stăpân, STERILIZAȚI GRATUIT. Află DISCUȚIILE de pe marginea subiectului – VIDEO

Ajutor financiar pentru o femeie din Dej. Casa ei a fost cuprinsă de flăcări – VIDEO

Continuă să citești

RECLAMĂ

loading...

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

TU AI DAT LIKE?

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER

Cele mai populare