Conectează-te cu noi

Naţional

125 de ani de la lansarea cărții Dracula de Bram Stoker

Publicat acum

pe

În 2022 s-au împlinit 125 de ani de când scriitorul irlandez Bram Stoker a lansat cartea Dracula, care a dat naștere unuia dintre cele mai cunoscute legende din Europa. Cunoscută la nivel mondial, legenda Dracula îl plasează pe celebrul conte într-un castel din Transilvania.

Iar întreaga legendă a luat naștere în anul 1897, când irlandezul Bram Stoker a lansat la Londra cartea cu numele Dracula. În relatările lui Stoker, Dracula era un descendent al hunului Attila, care studiase magia neagră și locuia într-un castel din Transilvania ridicat pe un vârf de stâncă.

Ulterior, după ce legenda a devenit cunoscută, s-a vehiculat ideea că Dracula ar fi locuit la Castelul Bran, loc care în prezent a devenit unul dintre cele mai populare obiective turistice din țară noastră. Pe de altă parte, alte surse afirmă că Dracula a locuit în Bistrița-Năsăud. Merită însă precizat că Bram Stoker nu a vizitat niciodată România și că a dat naștere legendei lui Dracula după un vis urât avut într-o noapte. 

Bram Stoker nu s-a bucurat de celebritatea lui Dracula 

Deși a rămas în istorie că fiind autorul cărții Dracula, Bram Stoker nu a apucat să se bucure de succesul acestei legende. Dimpotrivă, cartea nu a avut un succes comercial major cât timp acesta a trăit, iar scriitorul irlandez a avut mari dificultăți financiare. Mai degrabă s-au bucurat de popularitatea cărții urmașii săi, care au venit cu informații din interior despre cartea Dracula și modul în care a fost concepută. 

Faima legendei lui Dracula a apărut la decenii bune de la lansarea cărții, când tot mai mulți regizori au ales să o ecranizeze. Unul dintre filmele de referință despre Dracula, care a consacrat povestea, a apărut în anul 1931. Denumit Dracula, despre acesta se crede că a contribuit masiv la popularitatea pe care filmele de tipul horror o au. 

Dracula 2000 este un alt film ce a avut succes, cu o distribuție de top din care au făcut parte Gerard Butler și Christian Plummer, în timp ce Hotel Transylvania este o altă animație care a cunoscut gloria în urmă cu câțiva ani. Dracula a devenit așadar un personaj foarte apreciat în industria cinematografică, despre el fiind făcute peste 100 de producții. 

Dracula a devenit un simbol al turismului în România 

Numele lui Dracula le vine cel mai des în minte străinilor când aud de țara noastră, lucru demonstrat de numeroase reportaje realizate în ultimii ani. Iar ca un argument în plus cu privire la popularitatea de care mitul lui Dracula se bucură avem și apariția unui cazino legal, licențiat de ONJN, inspirat tocmai din legenda contelui. Acesta se numește Vlad Cazino și la începutul lui 2022 a împlinit patru ani de activitate, iar pe piața din România s-a remarcat prin serviciile de calitate oferite clienților, oferta variată, campaniile de marketing, retragerile rapide și prin faptul că jocurile sunt disponibile atât în versiunea pe desktop cât și pe dispozitivele mobile. 

Iar una dintre principalele legături pe care România le are cu Dracula este și Castelul Bran. Acesta este considerat locul în care a „locuit” Dracula, iar România profită din plin. Astfel, la Bran se organizează constant tururi de vizitare, iar câteva sute de mii de oameni îi trec pragul anual. Aici mai pot fi organizate și evenimente private precum mese festive, concerte, baluri, petreceri și nu numai. 

Programul castelului este de luni până duminică, însă lunea programul este mai scurt, de la ora 12 la 18. Un adult trebuie să achite 45 de lei pentru a vizita Castelul Bran, în timp ce studenții, elevii și pensionarii au parte de reduceri.

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER